Csökkentsd megelőzéssel állatorvosi kiadásaidat! – 21 hasznos tipp

Súlyos ezreket spórolhatsz az állatorvosi költségeken, ha változtatsz állattartási szokásaidon – ráadásul nyugodtabban is alhatsz, ha tudod, Te mindent megtettél lovad biztonságáért.

Előbb vagy utóbb minden lónak találkoznia kell az állatorvossal. Azonban nem mindegy, hogy egy-egy ilyen találkozás végén a költségek milyen magasak: kiszállási díj, munkadíj, gyógyszer, kötszerek és sorolhatnánk tovább a számla tételeit. Nem sokat tehetsz, ha már megtörtént a baj, de fájó lehet a felismerés, ha utólag kell belátnod, hogy akár meg is előzhetted volna.

Íme, 21 egyszerű tipp, melyekkel megelőzheted a „felesleges” állatorvosi költségeket, ha beépíted őket mindennapjaid.

Csak egy rossz lépés…

Kezdd az alapoktól a baleset-megelőzést – szó szerint! Szentelj tehát figyelmet azon felületeknek, ahol lovaid mozognak – különösen télen.

1. Kerüld a jeget! A kezeletlen jégfelületek – itatók körül, betonutakon vagy akármilyen felületen, amelyre a ló ráléphet – komoly állatorvosi számlák, de akár végzetes balesetek okozói is lehetnek, ha a ló elcsúszik rajtuk. Használj nem-mérgező jégoldó, vagy útszóró anyagokat, ahol szükséges.  Só helyett érdemes inkább valamilyen környezetbarát megoldást választani, mint például a pétisó és a fa hamu keveréke, a magnézium-klorid, vagy a jól bevált homok. Soha ne vezess lovat jeges felületekre.

2. Szedd össze! A fagyott lócitrom olyan, akár egy kupac tojásméretű kő. Ha rájuk lép a ló, a pata súlyosan sérülhet, következményként akár patatályog, vagy patairha-gyulladás is kialakulhat, s máris hívhatod az állatorvost. Ne hagyd ezeket a jéggömböket a karámban!

3. Inkább bent: Felmérések szerint több lovat ér sérülés karámozáskor, mint nyereg alatt. Ha a karám vagy legelő felszíne jeges, saras, csúszós az esőtől vagy hótól, inkább hagyd a lovat a biztonságos istállóban, amíg a feltételek nem javulnak. Ha a lovardában van fedeles, ne sajnáld beleengedni a lovakat jártatni, hemperegni.

4. Pályakarbantartás: Persze sok időt vesz igénybe, hogy rendben tartsd a pálya talaját, de inkább fizetnéd az állatorvosi számlát egy ínhúzódás vagy akár egy csúnya törés miatt?

5. A lovat védd, ne a felszerelést! Az ínvédők és fáslik semmit sem segítenek, ha nem teszed fel őket. Nem csak a lólábakat kíméled velük, hanem a pénztárcádat is.

Bekerítve

Istállók, legelők, karámok – valamennyi arra szolgál, hogy lovaidat biztonságos határokon belül tudd. Azonban ezek is veszélyt jelenthetnek, ha nincsenek megfelelően karbantartva!

6. Jó szolgálatot tesz a kalapács: Egyetlen kiálló szög vagy csavarvég csúnya szakított sebet okozhat – akár egy kés, még akkor is, ha csak néhány milliméterre áll ki a felületből. Éppen ezért mindig tarts a kezed ügyében egy kalapácsot, hogy azonnal megszüntethesd a problémát.

7. Járj körbe: Rendszeresen járd végig a karámokat, kerítéseket, istállókat és nézd végig kritikus szemmel és mindig legyen nálad szerszám! Mindig ellenőrizd, hogy a villanypásztorok valóban problémamentesen működnek-e az egész szakaszon.

8.  Cölöprázás: A kerítés, vagy karám mindig csak annyira biztonságos, amennyire erősek az azt tartó cölöpök. Javítsd meg a kisebb hibákat, még mielőtt kiszabadulnának a lovak és esetleg sérülést szenvednek. Minden egyes oszlopot próbálj megmozgatni – ha ez sikerül, lovaidnak se lesz nehéz dolga vele.

9. Labdát az oszlopra! A kerítések, karámok villanypásztorok oszlopai gyakran válnak veszélyforrássá. Kerüljön egy megfelelő műanyag sapka, vagy kilyukasztott teniszlabda a 2 méternél alacsonyabb oszlopok, cölöpök tetejére.

10. Szüntesd meg a csapdákat! Akár egy 10 cm-es rés is alkalmas arra, hogy a ló beleléphessen, de kihúzni már ne tudja a lábát. Különösen oda kell figyelni a bokszok kialakításakor, hogy az elválasztó falak réseibe, vagy a rácsok közé ne szorulhasson be a ló lába.

11. Zárak a biztonságért: A zárakon és reteszeken múlik az istállók és karámok biztonsága. Ha ezek meghibásodnak vagy eltörnek, biztos a baj. (Képzeld csak el lovaidat végigvágtatni egy forgalmas úton.) Minden egyes alkalommal ellenőrizd ezeket! Nem elhanyagolható szempont, hogy így a hívatlan látogatókat is távol tarthatod.

Kólika: Figyelj!

A lovak legveszélyesebb és legköltségesebb megbetegedése a kólika. Megfelelő takarmányozással, ami figyelembe veszi a ló emésztőrendszerét és a tápanyagok felszívódásának módját, jelentősen csökkentheted a kólika kialakulásának veszélyét.

12. Óvakodj az ismert veszélyektől! A legalapvetőbb tudnivalókat minden lótartó ismeri: biztosíts elegendő mozgást, inkább gyakran etess kisebb adagokat, lassan szoktasd hozzá lovadat az új takarmányhoz, ne etess homokos, koszos vagy éppen penészes takarmányt, féregteleníts rendszeresen.

13. Kínálj elegendő tiszta vizet! A lovaknak leginkább etetés után van szükségük vízre. Ha ez nem áll rendelkezésükre, bélsárrekedéses kólika alakulhat ki. Ellenőrizd, hogy az itatóban lévő víz – vagy esetleg az önitató – nem fagyott-e be, borult ki, vagy szennyeződött valamivel.

14. Legyen készleted! A lovak emésztőrendszere nem tűri a hirtelen változásokat. Amennyiben valamilyen tápot, vagy takarmánykiegészítőt etetsz, mindig rendelj eleget, nehogy hirtelen elfogyjon. Ha változtatni akarsz valamit a ló takarmányozásában, lassan szoktasd hozzá az új élelemhez.

15. Figyeld az időjárást! A frontérzékeny lovak gyakrabban kólikáznak be.

16. Időben hívd az orvost! A kólika életveszélyes állapot, a ló állatorvosát (vagy egy épp elérhető állatorvost) kólikagyanú esetén haladéktalanul értesíteni kell. Egyrészt növeled lovad esélyeit, másrészt kíméled a pénztárcánkat a nagyobb kiadásoktól.

Kerüld el a takarmányozási baleseteket

Takarmányozási balesetek gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnád! Ki ne hallott volna még olyat, hogy egy ló bejutott a zabosba és felfalt mindent, vagy a lovak a karámból kijutva órákig legeltek felügyelet nélkül a hosszú tél után zöldellő mezőn?

17. Lóbiztos elzárás. Az abrakot tárold zárható ajtók mögött vagy egy ládában, amelyet a ló biztosan nem tud kinyitni.

18. Áztass! Az abraktakarmányokat minden esetben érdemes nedvesítve etetni. Ha lovad habzsolja az abrakot vagy idős, s ezért már nem rágja meg alaposan, érdemes akár beáztatni etetés előtt. Persze itt sem árt az óvatosság, mert nyáron könnyen megerjedhet a keverék.

19. Figyelj a rangsorra! Ahányszor csoportban eteted lovakat, mindig van egy, amelyik elhajtja a többit. Főleg a rúgásból származó baleseteket kell ilyenkor megelőzni. Kösd meg a harcias egyedet vagy alakíts ki elválasztó panelokat.

20. Szükségletekhez igazított etetés: Nem csak azt kell elkerülni, hogy túlságosan meghízzon a ló, hanem az állatorvost sem szeretnéd túl gyakran vendégül látni. A túl sok energiától fűtött ló könnyebben megsérül, például a karámban féktelenül ugrándozva. Mindig lovad terheléséhez igazítsd a bevitt energia mennyiségét. Figyelj oda a különféle tápok, müzlik és egyéb takarmánykiegészítők beltartalmi értékeire, hiszen a különféle vitaminok, nyomelemek hiánya legalább akkora problémát tud okozni, mint túletetésük.

21. Óvatosan a fűvel: A hosszú telet fokozatos legelőre szoktatás kövesse. Tavasszal, amikor a legelő tele van a friss, zsenge fűvel, csak óvatosan engedd meg lovaidnak, hogy legeljenek. Kezdetben csak napi 10-15 percet hagyd legelni őket, mert a friss fűben benne található magas cukortartalom miatt gyorsan kialakulhatnak anyagcsere zavarok, hasmenés, kólika, de akár savós patairha-gyulladás is.

2012.02.16.
Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Rider
Képek: Canva
Frissítve: 2022. 01. 26.

Hozzászólások