Tippek lótakaró-választáshoz

Ha a téli szezon beköszöntével úgy döntesz, hogy megnyírod a lovadat, hamar a lótakarókeresés dilemmájával találod szemben magadat. A takarózás pedig költséges dolog, azonban jó ár-érték arányú termékeket választva sokat spórolhatsz.

A téli szezonban való napi szintű munka egy lóval előbb-utóbb szinte mindig magával hozza a nyírás kérdését. A sportistállók többségében régóta alap dolognak számít a nyírás, de emellett egyre több hobbilovas is meghozza ezt a döntést lova egészsége és saját kényelme érdekében. Hogyan is érdemes lótakaró(kat) választani? Az alábbiakban ehhez olvashatsz néhány hasznos tippet. Ha pedig éppen most gondolkodsz azon, hogy megnyírd-e a lovadat, avagy sem, ezt a korábbi, takarózásról  szóló cikket is érdemes elolvasni.  Amennyiben kíváncsi vagy a piacon lévő legjobb ár-érték arányú lótakarókra, a Fouganza lótakarók áttekintése is hasznos lehet számodra, saját tapasztalatom a témában pedig szintén segíthet.

Hány takaróval lehet megúszni egy téli szezont?

Természetesen a határ a csillagos ég, a lehetőségek tárháza ma már szinte végtelen, de a lótartók többségénél szempont, hogy lehetőleg minél kevesebb takarót kelljen vásárolni. Ha nagyon spórolósan szeretnéd csinálni, meg lehet próbálni hárommal. Egy polártakaró alapdarabnak számít sok esetben nyíratlan lovaknál is. Leszáríthatod vele lovadat munka után, illetve a munka legelején és legvégén is használhatod. Ha van fedeles, akkor így a polár nagyjából el tudja látni a munkatakaró feladatát is,  illetve lószállítás alkalmával is kiváló lehet átmeneti időben. A lényeg, hogy lehetőleg ne hagyd a lovon hosszabb ideig, ha nem szeretnéd, hogy lefeküdjön benne és minden ráragadjon a bolyhos, külső felületére.

Erre a célra egy vékonyabb kültéri takarót érdemes választani, például egy 100-200 gramm töltetűt. Azért kültérit, mert azok egyrészt vízállóak, másrészt nehezebben szakadnak, kisebb szennyeződések könnyebben lejönnek róluk, és némileg melegebbek az istállótakaróknál. Azonban egy kültéri takarónak könnyebben alá tud izzadni a ló, mivel kevésbé szellőzik (gondolj csak egy esőkabátban lelovagolt pályára, vagy programra, esetleg terepre) ezért ez is – mint úgy en bloc minden lótakaró használata – különös odafigyelést igényel. Ez a vékonyabb kültéri takaró megfelel átmeneti takarónak önmagában bent is, illetve karámozásnál is használható. Alá lehet tenni a polárt például éjszakára, természetesen csak teljesen száraz állapotban. Fontos, hogy ez a takaró lehetőleg ne legyen pont passzos méret, hogy gond nélkül aláférjen még egy. Ehhez a takaróhoz érdemes nyakvédőt is vásárolni, amennyiben teljes testfelületén nyírott lóról van szó, mert a nyak, toroktájék bizony tud fázni.

Amikor bejönnek a hidegek, akkor szükséged lesz egy melegebb takaróra is, erre a célra egy a kintinél kicsit vastagabb istállótakarót  érdemes választani. Egy 200-300 g-os ideális választás, mert enyhébb időben, huzatmentes istállóban általában elég, ha pedig több kell, akkor fölé lehet tenni a kültérit, és így kapsz egy vastagabb, téli takarónak megfelelő kombinációt.

Természetesen mindig vannak egyedi esetek, a fent felsorolt megoldás egy teljesen átlagos, egészséges, nem idős lónál többnyire elegendő.

Figyelj oda az alomra!

Amennyiben lovad hasa nyírva van, érdemes vastagabban almolni alá a téli időszakban, ugyanis a ló fekvés közben fel tud fázni. Ez főleg akkor fontos, ha a boksznak betonból, vagy téglából készült az alja. A gumiborítás, a fakocka és a régi döngölt megoldások egy fokkal kevésvé hidegek, azonban nyírott lónál így is érdemes odafigyelni rá. Létezik a piacon olyan lótakaró, amely a hasat is védi, azonban ennek beszerzése némi utánajárást igényel, mert nagyon kevés gyártónál elérhető.

Nem szeretnél nyírni, de nagy bundát sem: van megoldás?

Van. Kezdd el takarni kora ősszel, akkor, amikor elkezdi a szőrét váltani. Erre a célra elég egy töltet nélküli, vagy maximum 100 grammos takaró. A ló mindig olyan vastagságú téli szőrt növeszt, hogy éppen ne fázzon. A szőrváltás elég energiaigényes folyamat, ezért fölöslegesen nem fog medvebundával megörvendeztetni (vagy ha mégis, mindenképpen konzultálj állatorvosoddal). Ha időben elkezded takarni, akkor még az is elképzelhető, hogy nem, vagy csak egyszer  kell majd megnyírnod. Ennek alapján intő jel lehet, ha nyírott lovad túl hamar visszanöveszti a szőrét. Ha ez így van, akkor valószínűleg nem elég vastag a takaró, ami éppen rajta van. A következő nyírás után próbálkozz egy melegebb darabbal.

Ismerd meg a Fouganza lótakarók tervezését!

2020.11.23. Decathlon.hu

Hozzászólások