Patadobogás búcsúztatta a nyarat Tökön

Augusztus 30-án, a nyár utolsó vasárnapján patadobogástól volt hangos a Pest megyei Tök és környéke.

Schütt József lovardájában, a töki Patkó Csárdánál megrendezésre került a Nyárbúcsúztató Lovasnap. A májusi Gyermeklovasnap sikerén felbuzdulva újra nagyszabású programmal kápráztatták el az egybegyűlteket. Nemcsak a helyi lovasélet képviseltette magát színvonalas bemutatókkal, hanem messziről jött vendégek is emelték a rendezvény fényét.

Az első programpont a Töki Lovardában állomásozó Rider’s Club bemutató díjugrató és ügyességi háziversenye volt. Marosvári Edina tanítványai mindkét pályát ügyesen teljesítették, mesterük méltán lehet büszke rájuk. A bemutatók sorát egy aranyos műsorszám nyitotta: Koltai Polett két kis tanítványa, a 10 éves Koltai Laura és a 9 éves Major Kíra Ördög és Angyal című padödője. Laura egy fríz ménen, Kíra pedig egy póni kancán lovagolva ejtette ámulatba a nézőket. Kiskrampusz segítőjük pedig az ifjú Kolta Noa volt.

Utánuk Tászler Melinda szabadidomító bemutatója következett Patás nevű lovával és Hex és Morti nevű pónijaival. Melinda ifjú kora ellenére a natural horsemanhip nagy öregjének számít Magyarországon. Bemutatóit nemcsak látványelemekkel tűzdeli tele, hanem oktató jellegű magyarázatokkal teszi érthetőbbé és érdekesebbé a közönség számára. Munkásságának eredményességét bizonyítja a szünetben bemutatott Kecske-móka című produkció is, melyre Hannibal és Bentley nevű kecskéit szintén a szabadidomítás módszerével készítette fel.

A Kassai Lovasíjász Iskola Nagy törzse nyolc fővel és három lóval érkezett Tökre Székesfehérvárról. Nagy Bálint, Kopjás Gábor, Gazda-Pusztai Gábor, Kiss Péter, Okmánszki Tamás, Szabó Lajos, Zámbó Tünde és Sárkány Miklós harci bemutatója során láthattuk, hogy lovas-nomád őseink hogyan cselezték ki és győzték le az ellenségeiket.

A Gyermeklovasnapról ismert westernló, Slide és nyergében Sándor Mátyás parádés előadást tartottak a szünet előtti utolsó számként. Csak úgy porzott a homok Slide lábai alatt, és Mátyás, mint egy vérbeli cowboy könnyedén, gondolatátvitellel irányította. Tökéletes volt az összhang ló és lovasa között.

A szünet után egy igazán különleges bemutató következett, Krekács Zoltán lovas solymász Diyar Van Derik kurd élőzenéjével kísért előadása. Kicsik és nagyok egyaránt ámulva nézték, ahogy a két nemes állat és gazdájuk a zene ritmusára eggyé válik.

Ezután Pénzes Gábor, fia Levente és Nánási János, a Töki Huszár Hagyományőrző Társaság tagjai, dzsidás és szablyás eszközhasználati bemutatót tartottak. Gábor és Levente dzsidával táncoltatták a lovaikat, János pedig szablyával vágott tököt (vívást imitálva), illetve mutatott be tent pegginget. Ennek a blokknak részeként Rézműves Ferenc a Gyermeklovasnaphoz hasonlóan most is elegánsan balettoztatta csodaszép andalúz ménjét. A spanyol lovasiskola elemeit felsorakoztató műsor ezúttal is nagyon tetszett a közönségnek.

Nincs lovasnap a magyar puszta jelképei, a csikósok bemutatója nélkül. Itt sem volt ez másként: a helyi csikósok, Végi Gábor, Szente Olivér és Horváth Balázs úgy csattogtatták a karikás ostoraikat, hogy csak zengett a környék.  Anya és lánya, Magyar Pálma és Cseh Pálma trükklovasok pörgős zenére vágtázó lovakon álltak tótágast halálmegvető bátorsággal. A bemutató érdekessége, hogy az ifjabbik Pálma még csak iskolás, mégis méltó párja édesanyjának.

A lovasnap záróakkordja egy rég nem látott nagyságú dámalovas-huszár karusszel volt, ahol 16 lovas közös bemutatóját csodálhatták meg a jelenlévők. A Koltai Polett vezette dámák között köszönthettük Koltai Diánát, a 10 éves Koltai Laurát, Tászler Melindát, Ozvald Zsuzskát, Mónosné Ambrus Tímeát, Simon Barbarát és Takács Zuzanát. A huszárok a Töki Huszár Hagyományőrző Társaság tagjai közül Pénzes Gábor vezetésével Pénzes Levente, Besenyő Gábor, Besenyő Álmos, Nánási János, Kovács Imre, Kovács Tamás és László Előd voltak. A nyolc pár lovas keringője méltó zárása volt a Nyárbúcsúztató Lovasnapnak, így a nyárnak is. 

A gyermekek szórakoztatásáról Gittinger Sára nemezműves, illetve a Natural Naturfarben természet- és egészségbarát festékei gondoskodtak. A Töki Lovas Sport Egyesület fogatai pedig most is kocsikáztatták az érdeklődő közönséget. Aki lemaradt bánhatja, de ne búslakodjon, mert jövőre gyermeknapkor folytatás következik!

További információk és képek a rendezvényről: facebook.com/gyermeklovasnap
2015.09.07. Takács Eszter
Képek: Canva
Frissítve: 2023.02.28.

Hozzászólások