Arab telivérrel suttogó – Monty Roberts Lajosmizsén járt

A világhírű suttogó Monty Roberts a Mizsei Lovastanyán járt áprilisban, hogy segítsen egy arab telivérnek megtalálni az összhangot gazdájával, Gajdács Szilviával. Haga Zsuzsi is jelen volt az egyedülálló kurzuson, hogy fotóival bizonyítsa Monty elképesztő tudását. Gajdács Szilvia a Lovasok.hu-nak mesélt élményeiről:

A Mizsei Lovastanyán bértartásban él ötéves arab telivérem, PA Alejandro Kid, vagy ahogy én hívom, Ali Hercegem. Monty Roberts április 8-i látogatásával egy régi nagy álmom teljesült, a vele való személyes találkozás valóban egy életre szóló élmény. Úgy vélem, vitathatatlanul ő az erőszakmentes lókiképzés legtiszteletreméltóbb élő legendája és úttörője.

Miért éppen őt választottam?

Monty könyveit korábban olvasva eldöntöttem,hogy számunkra az egyetlen feltétel nélkül elfogadható módszer az erőszakmentes lókiképzés. Hogy Monty módszere iránti feltétlen bizalmam és döntésem igazán érthető legyen, elmesélem nem mindennapi történetünket és első találkozásunkat Ali Herceggel.

Én gyermekkorom óta nagy állatbarát vagyok, de igazán lovakkal két éve kerültem csak közelebbi kapcsolatba és azóta is a lovaglásban találtam meg a legnagyobb boldogságot az életben. Néhány hónapos lovaglás után döntöttem el, hogy saját lovat szeretnék – a körülöttem lévők minden intő szava ellenére. Tavaly márciusban egy amerikai családlátogatás során Texasban több kiváló lótenyésztő farmot is meglátogattam. San Antonioban megnéztünk egy arab lovas bemutatót is, aminek hatására az arab lovak világa teljesen megbabonázott és végérvényesen a hatalmába kerített. Aznap határoztam el, hogy csak és kizárólag arab telivért szeretnék. Két hónappal később élete első bemutatóján láttam meg Alejandro-t. Az első pillanattól kezdve elvarázsolt gyönyörű okos tekintetével, ereje teljében pompázott, ahogyan büszkén lépdelt. Szerelem volt első látásra.

Én akkor eldöntöttem,hogy ő lesz az én lovam és mindent megteszek azért, hogy egy igazán boldog, szabad életet éljen velem ezután.Természetesen a környezetemben mindenki megpróbált lebeszélni erről, hiszen egy szinte teljesen nyers arab telivér csikóról volt szó, de én bíztam a megérzéseimben és a lóban is.

Alejandro Dél-Karolinában született egy híres tenyésztőnél, majd három és fél évesen Észak-Karolinába került egy show lovakat képző farmra, hogy néhány hónapon át képezzék, mielőtt megvásárolom. Végül tavaly májusban vettem meg, majd egy texasi farmra vittem, hogy szakemberek lovagolják be.

Az ott töltött két hónap során a ló western és angol stílusban is kapott képzést mindaddig, amíg egy vérző sebet vettem észre a szája sarkában. A sebről állították hogy nem számít és hogy csak a kiképzés részét képezi, de engem nem tudtak meggyőzni. Akkor ott elhatároztam, hogy minden erőmmel azon leszek, hogy találjak egy olyan módszert, ami egyáltalán nem okoz fájdalmat a lónak. Megfogadtam, hogy mindent elkövetek annak érdekében,hogy megtaláljam a legjobb kiképzőt. Ekkor hoztam meg a végleges döntést, hogy hazaviszem Európába.

A hazaút nagyon kellemetlen volt számára, megviselte a Houstonból Luxemburgig tartó tizenegyórás repülőút, de az igazi sokk ezután következett csak: 1200 kilométeres utazás a Luxemburg reptérről Magyarországra, amit egyedül töltött lótárs nélkül a lószállítóban. Mire végleg megérkezett, már nagyon rossz állapotban volt, remegett és leizzadt szegény.

Itthon is szinte minden percemet próbáltam vele tölteni az első néhány hétben,hogy a lehető legszorosabb kapcsolat alakuljon ki kettőnk között, hiszen azóta is ő a legjobb barátom, a családunk tagja.

Sajnos hazaérkezésünk után egy hónappal súlyos bokatörést szenvedtem, így két hónapig egyáltalán nem tudtam lovagolni Alit, hiszen gipszben volt a lábam. Persze így is (szüleim segítségével) minden nap vele voltam, igaz csak a karám széléről néztem órákon át, hiszen csak mankóval tudtam járni. Ezekben a hetekben adta egyik barátnőm kezembe Monty könyvét ” Az Igazi Suttogót”, ami rendkívül nagy hatással volt rám. Ekkor tudatosult bennem, hogy éppen ez az a módszer, amit én keresek Ali számára. Akkor döntöttem el, hogy bármi módon is, de találkoznunk kell Montyval személyesen.

Miután a bokatörésből felépültem, egy új lovardába, a Mizsei Lovastanyára költöztünk, ahol végre egész nap egy hatalmas 30 hektáros legelőn lehet kint Alejandro a többi lóval együtt. Hamar sikerült beilleszkednie a ménesbe és itt igazán boldog végre. A nagy szabadság azonban megváltoztatta a viselkedését, kezdett egyre kezelhetetlenebbé válni, s ekkor kerestem fel Pataky Katát, Monyt instruktorát, hogy segítsen nekünk. Néhány hónappal később tőle tudtam meg, hogy Monty Roberts áprilisban Magyarországra jön és egy kivételes, életre szóló lehetőség bontakozott ki…

Életem eddigi legnagyszerűbb élménye volt vele személyesen talákozni. Egy rendkívül közvetlen, kedves és őszinte embert ismerhettem meg személyében.

A körkarámban bemutatott tökéletes Join-Up azaz csatlakozás után a kettős futószárazást sajátíthattam el, majd egy izgalmas beszélgetésekkel eltöltött ebéd után én is felültem Ali hátára, hogy magától a Mestertől kapott instrukciókkal lovagolhassam. De a nap fénypontja és minden bizonnyal leggyönyörűbb emléke kétségkívül az volt, mikor Monty maga is felült Alira. Nagyon megható volt látni ezt a gyönyörű kapcsolatot ember és ló között, hogy az első pillanattól kezdve milyen csodálatos harmónia van közöttük – szinte egybeolvadt minden mozdulatuk. Egy életre szóló élmény maradt mindenkinek aki a tanúja volt. Haga Zsuzsi képei önmagukért beszélnek.

Végül, de nem utolsó sorban Monty egy másik rendkívül fontos problémával, a lószállító fóbiával foglalkozott. Legnagyobb örömömre kiderült, hogy Alinak semmi komolyabb gondja nincs a szállítással és igazából csak egy lótárs kell mellé. Sikeresen bizonyította rátermedtségét, mikor az ezt követő hétvégén Monty Special Tréningjére Simonpusztára szállítottuk.

Mindent összegezve nagyon boldog és hálás vagyok, hogy személyesen is megismerhettem ezt a nagyszerű embert, aki egész életében azon munkálkodik, hogy ez a világ jobb hely legyen mind az emberek, mind a lovak számára.

2015.05.14. Gajdács Szilvia
Fotók: Haga Zsuzsanna
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások