Segítség, ágaskodik a lovam

A filmekben lélegzetelállító és romantikus jelenet, a valóságban azonban a legtöbb lovas halálra váltan küzd az életéért, ha ágaskodik a lova. Ez nem véletlen, hiszen az ágaskodás veszélyes ló és lovas számára egyaránt.  Most elmondjuk, mit kell tenned ebben a helyzetben.

Ha a lovad hirtelen felágaskodik, fontos, hogy helyesen cselekedj, mert csak így garantálhatod a magad és a lovad biztonságát. Ráadásul nincs sok idő töprengeni és átgondolni a helyzetet, mert elég egy rossz mozdulat és pillanatok alatt megtörténik a baj. Nézzük tehát, mit tehetsz ilyenkor:

Hajolj előre

Amikor azt érzed, hogy a lovad megindul felfelé, azonnal hajolj előre a nyaka felé – mintha például emelkedőn felfele haladnátok, de csak annyit, amennyit a ló mozgása megkíván. Fontos, hogy stabil maradjon az ülésed és megőrizd az egyensúlyod.

A nyakát fogd, ne a szárakat

Ahogy előrehajolsz, öleld át lovad nyakát. Ha a szárakat húzod – vagy rosszabb esetben azokba kapaszkodsz-, fájdalmat okozol a lónak, kibillentheted az egyensúlyából és akár hátra is zuhanhattok. Az egyensúlyodat továbbra is tartsd meg a nyeregben, tehát ne a ló nyakába kapaszkodva próbáld megtartani magadat.

Mérd fel a helyzetet

Ha nagyjából biztosnak érzed pozíciódat a nyeregben, és lovad megelégedett egy ágaskodással, akkor hagyd, hogy visszatérjen a földre és folytassátok a munkát.

De ha lovad ismételten és határozottan ágaskodik, félő, hogy hátraesik, vagy elvesztetted az egyensúlyodat, inkább vedd ki a lábaidat a kengyelből és ugorj le. Igyekezz a ló oldala mellett, de a lótól minél távolabb földet érni és lehetőleg talpra érkezni. (Kobak ugye mindig van rajtad?)

Lendületesen hajtsd előre

Ha sikerült kiülnöd az ágaskodást és épségben visszatértetek a talajra, akkor hajtsd előre lovadat, ezzel elterelheted a figyelmét a mutatvány megismétléséről. Fontos, hogy a szárak legyenek lazák.

Kérj segítséget

Az ágaskodás veszélyes és rossz szokás. Ha a lovad gyakran alkalmazza, mindenképp próbáld meg kideríteni ennek okát:

  • Kérd meg állatorvosodat, hogy ellenőrizze a fogait, illetve győződjön meg arról, hogy nincs-e a lónak olyan egészségügyi problémája, ami ezt kiválthatja.
  • Ellenőrizesd a nyereg épségét és megfelelő illeszkedését egy szakemberrel.

Ha ez a két pont rendben van, akkor kérd egy megbízható edző, vagy lókiképző segítségét. Hasonlóan más lovas problémákhoz, itt sem célravezető a barátoktól, ismerősöktől, vagy a közösségi portálon segítséget kérni. Az ágaskodás nem az a probléma, amivel jó ötlet kísérletezgetni, mert ha nem a megfelelő módszert alkalmazod lovadnál, a helyzet csak még rosszabb lesz, ezzel a saját és lovad testi épsége is veszélybe kerül. Spórold ezt meg magatoknak és fordulj azonnal megbízható szakemberhez.

Jó, ha tudod:

  • Gyakran mondják, hogy a ló csak állásból képes ágaskodni. Ez így igaz. De ugyanúgy, ahogy vágtából hirtelen, egy pillanat alatt meg tud állni, ugyanolyan gyorsan fel is tud ágaskodni. Tehát nem csak a békésen álldogáló lovak ágaskodnak, megy ez nekik vágtából, vagy akár egy bakolás után is.
  • A mének és a domináns heréltek hajlamosabbak az ágaskodásra, mint a kancák.
  • Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az ágaskodás veszélyes mindkettőtök számára. Addig örülj tehát, amíg lovad nem ágaskodik, és ne akard ezt neki jópofa trükként megtanítani – hacsak nem vagy profi lókiképző.

2016.02.19. Forrás: Classic Equne Equipment
Frissítve: 2022.08.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások