Nyeregemelők…Milyet, miért, hogyan..?

Ezzel a cikkel a nyeregemelők világában szeretnék egy kis segítséget nyújtani az eligazodáshoz….

Számtalan emelővel találkozhattok a lovasboltokban, a pár ezer forintostól, a több tízezer forintosig, és joggal merül fel a kérdés, hogy melyik mit tud, mikor és hogyan kéne jól használni, és reális e az ár különbség?!

Először is, meg kell határozni, hogy mire szeretnétek használni az emelőt! Van- e valami konkrét megoldandó probléma, vagy csak kényelmesebbé szeretnétek tenni lovatok vagy saját magatok számára a nyerget. Ha felismertétek a problémát, és azt emelővel szeretnétek megoldani, akkor választhattok az emelők közül olyat ami segíthet.

Amit első körben tanácsolnék, hogy a pár ezer forintos, szivacsos emelőket próbáljátok meg elkerüli, mert semmilyen hasznos gyakorlati funkciójuk nincsen, a szivacs nem csökkent nyomást, ütést, nem emel a nyergen, mert össze nyomódik, és nem nyeri vissza egy idő után az eredeti térfogatát sem, csak szűkíti a markamrát, ami valljuk be, nem egy ideális dolog.

Népszerűek a szintetikus bárányszőr emelők, leginkább kedvezőbb áruk miatt szokták választani a lovasok. A szintetikus bárányszőr nyomás csökkentő képessége elenyésző, viszont ha a nyereg emelése az elsődleges igény, arra egy jó minőségű szintetikus szőr remekül használható. Élettartama rövidebb mint az igazi bárányszőrnek, kevésbé szellőzik, és nem természetes anyag.

 

A valódi bárányszőr emelők kiváló ütés csillapítók, természetes mivoltuk kapcsán kiválóan szellőznek, viszont elég vastagok, sok hely kell nekik, alkalmasak a nyereg megemelésére is, de használatukhoz úgy kell megválasztani a nyerget, hogy aláférjen a szőr, és ne legyen tőle szűk a markamra a lónak.

Memóriahabos emelők, amik valójában nem emelők! Hiszen a memóriahab alapvető tulajdonsága, hogy nyomás hatására csökken a térfogata, ebből adódik az a rendkívül jó tulajdonsága, hogy a térfogat csökkenés során, elnyeli az ütéseket. Ebből következik, hogy a memóriahab nem szűkíti be a markamrát és nem alkalmas a nyereg megemelésére, viszont rendkívül jól nyeli el a ló és lovas hátát ért ütéseket, és egyenlíti ki az esetleges nyomás egyenetlenségeket.

Zselék, talán a legrégebb óta használatos emelők, mára talán kicsit elvesztették népszerűségüket, mert sok modernebb, természetesebb anyag vette át a funkciójukat. A zselének természetesen van egy elég jó nyomás csökkentő tulajdonsága, de a valódi bárányszőr ebből a szempontból hatékonyabb, viszont a zselé vékonyabb, így kevésbé emeli meg a nyerget, tehát pl. egy close contact nyereg alá jobban
használható, mint egy vastag bárányszőr.

 

Bármelyik emelőt is választod, mindig győződj meg arról, hogy beilleszthető e a nyerged alá, és nem okozol- e vele kényelmetlenséget a lovadnak!

A cikkben direkt nem tértem ki a nagyon speciális fejlesztésekre, csak az alap emelő típusokat említettem meg, és azt is a teljesség igénye nélkül, mert oldalakon keresztül lehetne írni róluk….

Fontosnak tarom megemlíteni, amit állandóan kiemelek, hogy egy helytelenül illeszkedő nyereg esetében nem az emelő a megoldás! Amennyiben azt tapasztalod, hogy nem illeszkedik jól a nyerged, fordulj szakemberhez! Az emelő lehet egy apró korrekció, egy átmeneti időszak megoldása, vagy egy extra kényelmi funkció, de a nyeregnek mindig a lehető legjobban kell illeszkedni a ló hátához!!!

Szerző: 2021.07.19. Kótai Sarolta, Nyeregvilág.hu

Kép: Nyeregvilág Kft.

Kiemelt kép forrás: Canva

Hozzászólások