A megfelelően illeszkedő nyereg ismérvei

Egy megfelelően illeszkedő nyereggel a ló szabadon tud mozogni, egy rosszul illeszkedő nyereg azonban viselkedési problémákhoz, hátfájáshoz, sántasághoz is vezethet. A nyereg tehát a ló és lovas sikerének kulcsa, a közös munka egyik fontos befolyásoló tényezője. Összegyűjtöttük, mire kell figyelned, hogy a nyereg ne állhasson közétek.

1. Egyensúly: Az ülőfelület közepe a ló hátán a talajjal párhuzamosan helyezkedjen el.

2. Marszabadság: Az átlagos mar 2-3 ujjnyira maradjon szabadon. Nem csak felülről, de mindkét oldalról is szabadon kell hagyni a ló marját.

3. Kápa- és gerinccsatorna: Elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a ló hátizmait és csigolyáit ne akadályozza a mozgásban (3-4 ujjnyi széles).

Kattints a képre a nagyításhoz.

4. Nyeregpárna: A nyeregpárnának az elejétől a végéig mindenhol egyenletesen kell feküdnie a ló hátán. A párna kialakításától függően a hátsó része lehet kissé fölfelé ívelt.

5. Nyeregváz: Megfelelő szélességű ahhoz, hogy mozgáskor a nyereg jól illeszkedjen a hátra.

6. Felrántószíjak: A talajra merőlegesnek kell lenniük, hogy a heveder helyes szögben feküdjön fel – a heveder ugyanis minden esetben a törzs legvékonyabb részén fog elhelyezkedni.

 

7. Lapocka: A nagy nyeregszárnyon függőlegesen végigfutó nyeregpárnának a lapockával párhuzamosan kell elhelyezkednie ahhoz, hogy a nyereg megfelelő helyzetben legyen.

8. Elhelyezkedés: Hátulról nézve a nyeregnek egyik oldalra sem szabad megdőlnie.

9. A nyereg hosszúsága: A lovas súlyának egyenletesen kell eloszlania a nyeregben, annak teljes hosszúságában. A ló gerincének válli és ágyéki részére nem terhelhető súly.

Fordította: Horosz Enikő, Lovasok.hu
Forrás: http://www.saddlefit4life.com
Fotók: Canva
Frissítve: 2022.08.03.
2017.08.21.
2012.07.17.

Hozzászólások