Gyökeret vert a magyar lovasíjászat Kaliforniában

Monty Roberts farmja tárt kapukkal várta kedves vendégét, Kassai Lajost. Egymást dicsérve állt egymás mellett a két világhírű lovas legenda az instruktorok nemzetközi találkozóján, ahol a lovasíjász két bemutatót is tartott a résztvevőknek. Császár Csilla, okleveles Monty Roberts instruktor is ott járt, ő mesél most élményeiről.

A a „Horse sense and Healing” – „Ló érzék és Gyógyulás” rehabilitációs program hétvégéjére esett. Ezt a terápitát Monty Roberts dolgozta ki a PTSD-ben szenvedő veteránok gyógyítására. A „PTSD” possztraumatikus stressz szindrómát jelent, amely Monty felfedezése szerint nem illik a veteránokra. Ő ezt "PTSI”-re nevezte át, ami possztraumatikus stressz sérülést jelent. Ezeknek a veteránoknak ugyanis nem gyógyíthatatlan velük született rendellenességük van, hanem gyógyítható, szerzett sérülésük. Ennek gyógyítására lett kidolgozva a több éve sikeresen működő terv, amely egyedül a Join-Up segítségével valósítható meg.

Kassai Lajost a fő helyre ültette Monty Roberts, amikor elkezdődött a program. Annyira örült nagyra tisztelt barátjának, hogy azonnal bemutatta őt életpályályáról és eredményeiről lelkesen beszélve. A világhírű lovasíjász viszonzásul tartott egy nagyszerű bemutatót a gyógyulni vágyó veteránoknak. Óriási dolog volt számukra olyan emberekkel találkozni, akikre felnézhetnek, akikről érzik, hogy segítő szándékkal vannak irántuk. Hiszen azért vannak itt, mert azokat a borzalmakat, amelyek a háborús övezetekben érték őket, nem tudták feldolgozni. Azok, akik az erőszak miatt szenvednek, most az erőszakmentesség elkötelezett hirdetőjéhez fordulnak segítségért. Nők, férfiak, családok, gyermekek, kétségbeesett emberek, akik mintegy utolsó szalmaszálként kapaszkodnak Monty Roberts kezébe, hogy segítsen nekik visszakapni régi, normális életüket.

A lovak erőszakmentes lókiképzése mellett Monty Robertsnek az embereken való segítés is a szívügye. „Jobb világot lovaknak és embereknek” – így szól küldetése.

Idén csak néhányan vettünk részt személyesen a találkozón. Azok voltak itt, akik továbbképzésre jöttek, hogy Monty lókiképző módszerének újabb elemei mellett megtanulhassák, hogyan segítsenek az embereken.

A Join-Up mellékágaként jött létre a Lead-Up program. Ez egy olyan nemzetközivé vált program, amely Monty módszerével lovakon keresztül segít azoknak a sebezhető fiataloknak, akik családjuk és környezetük erőszakosságának áldozatai.

A világ egyik legerőszakosabb országában, Guatemalában indult el, Barazíliában folytatódott, és most a képzésen részt vett instruktorok saját országaikba viszik haza. Magyarországi képesített Lead-Up instruktorként azonnal megkezdtem ezirányú tevékenységemet. Feladatomnak érzem, hogy a Magyarországon élő fiatalokhoz eljusson az erőszakmentes vezetőképzés üzenete. Hogy megtapasztalhassák a lovakon keresztül, hogy az erő nem egyenlő az erőszakkal, hanem békességgel, higgadtsággal párosulva tudja igazán kifejteni hatását. Hogy fiataljaink békés, határozott, erős vezetőkké válhassanak családjaik, iskolájuk, munkahelyük, egész környezetük számára. 

Ilyen vezetőként mutatta be Kassai Lajost Monty Roberts, mert látja benne mindazt a jó vezetőhöz szükséges képességet, amelyet fontosnak tart. Kettőjük munkája és célja között szoros összefonódást lát.

Kassai Lajos még két bemutatót tartott, egyet a jelen levő instruktoroknak, egyet pedig a Lead-Up International vendégeinek. Monty valahányszor bemutatta a közönségnek, mindig büszkén, vállveregetve állt mellette, nagyra becsült barátként, kollégaként, hősként említette. Ahogyan a legelső találkozásukkor is történt, Magyarországon a Völgyben, most is egymást dicsérve állt egymás mellett a két világhírű lovas legenda.

Monty Roberts annyira hasznosnak tartotta Kassai Lajos tanításait, hogy a bemutató után megbeszélte az operatőrével, hogy helyet fog kapni az online egyetemén néhány kisvideó formájában. Aki szeretné megnézni, itt hamarosan megtalálhatja.

A Lead-Up International vendégei számára rendezett vacsorán nagy volt az érdeklődés a lovasíjászat iránt, több helyre és országba is történt meghívás.

A háromnapos lovasíjász edzőtábor utolsó napján harminc lelkes résztvevő menetelt rendezett sorban. Mind a magyar, mind az amerikai származású résztvevők a tőlük telhető legtöbbet akarták kihozni magukból. A résztvevők által hozott lovak nem voltak a feladatra kiképezve, de a kitartó edzések alatt óriásit fejlődtek.

Időközben mindenki megértette, hogy a Kassai lovasíjászat nem arról szól, hogy a képzetlenül száguldozó lovakról jó, ha nagy nehezen sikerül egy nyílvesszőt kilőni a cél felé, hanem arról, hogy állandó gyakorlás által kapcsolatot ápolva a lóval egy fegyelmezett, komoly eredményeket felmutató és magas célokért küzdő közösség jöjjön létre. A tehetségnél több kell, őszinteség, becsület, kitartás, fegyelem, segítőkészség és a természet tisztelete. Az utóbbihoz Monty Roberts farmjának lelkülete is ihletet adott.

Monty Roberts idén ismét hazánkba látogat

Ennek a gyümölcsöző barátságnak eredményeként és Magyarország iránti barátságból Monty Roberts idén ismét hazánkba látogat. Ezúttal egy nagyszabású bemutató van kilátásban április 30-án, amelyen ismét találkozhat a két lovas legenda. Monty Roberts új dolgokkal is előáll. Idén 82 éves lesz, Magyarország most is meglepheti egy nagyszerű ajándékkal.

2017.03.21. Császár Csilla, okleveles Monty Roberts instruktor

Hozzászólások