Brutális lóbetörés – suttogóknak megnézni tilos

A 26 éves profi lovas múlttal rendelkező, szókimondó Panyi György, ezúttal a “lovas-nyelvészprofesszorok” felé intéz társadalom kritikát. Vigyázat, csak erős idegzetűek olvassák tovább, illetve azok a lovasok, akik értik az iróniát.

Az első kép 2011 év végén készült, amikor Rinkával rókavadászatra indultunk.

Előre bocsátom, hogy csak azok vegyék a bátorságot a képek és videók megtekintéséhez, akik elmúltak tizennyolc évesek, valamint nem szenvednek pszichés betegségben, illetve ha szednek gyógyszert, nem remeg közben a kezük, ami lehetővé tenné, hogy elguruljon a gyógyszerük.

Onnan kezdeném, hogy elkövettem azt az óriási hibát, hogy még 2011-ben kiposztoltam a Facebookra a fenti fényképet, azzal a felirattal, hogy ezt a lovat (Rinkát) én törtem be még az év elején. Eltelt pár év és most 2015-ben valaki megosztotta a Facebookon, amire aztán, állatvédők, nőegyletek, az irgalmas szamaritániusok, lovasprofesszorok, és lovas-nyelvészprofesszorok egyaránt reagáltak.

Tudnillik, az a “betörés” szó az olyan brutális, hogy annak a mai kulturált lovasnemzet társadalmában nincs helye, és szégyelljem magamat hogy képes voltam szegény pacikának ilyen csúnyán a lelkébe tiporni ezzel a “betöréssel”.

Megmondom őszintén, rettentő nagy lelkiismeret furdalásom támadt menten, különösen akkor, amikor egy tizenéves suttogó azt tanácsolta, hogy higgyem el, sokkal többre megyek, ha megszerzem a ló bizalmát. Ekkor világosodtam meg, mert egyszerűen nem fért a fejembe, hogy az alatt a negyven év alatt, az a pár ezer ló amivel foglalkoztam, hogy nem tanított meg erre. Persze erről is felvilágosítottak már, szintén suttogók, hogy egyetlen ilyen tanfolyamon ők többet tanulnak, mint én kétszer ennyi idő (nyolcvan év ) alatt.

Nos eldöntöttem, feladom magam, nem bírom ezt a terhet tovább cipelni magammal, önként vonulok börtönbe, a bizonyítékokat pedig magam szolgáltatom magam ellen, hiszen annak idején éppen ennek a lónak a tulajdonosa, tenyésztője, felnevelője, szinte minden mozzanatát dokumentálta az eseményeknek, talán éppen azért, hogy később ne menekülhessek. Mellesleg az említett hölgy, lelkes “natural horsemanship” hívő, ám nekem hosszas ármánykodással sikerült meggyőznöm, hogy egy lovat bizony ilyen brutálisan kell betörni, hiszen a régi magyarok is azt tartották, hogy az asszonyt mindjárt az elején jól el kell verni, aztán később majd nem lesz gond vele, és pont így van ez a lónál is.

Annyit még tudni kell azonban, hogy sajnálatos módon, ott Írországban még a “natural horsemanship” hívők is “horse breaking”-nek mondják a a lóbetörést, valószínűleg azért, mert náluk nincs annyi professzor, lovastudós és nyelvész. Ezzel szemben és fordítottan náluk aránytalanul több ló és lovas van, ami ugyebár a tudomány felé billenti a mérleget, tehát mi magyarok győztünk.

Szóval lássuk a bizonyítékokat.

A fenti képen egy nagyon brutális jelenet következik. Éppen megállítottam Rinkát “driving” közben. Ez két futószár között történő hajtást jelent, még jóval a felülés előtt.

Az alábbi képen az látszik,  amint erőszakkal rákényszerítem a lovat, hogy forduljon minden irányba, illetve minden objektumhoz önként és dalolva közel menjen. Ez persze csak úgy sikerülhetett, hogy előtte jól rettegésben tartottam. A képen is látszik, hogy milyen mérges vagyok éppen, és a ló szemében is látszik a rettenet.

A következő képen az látszik, hogy éppen terepre kényszerítem a lovat, és a szakértők azt is láthatják, hogy a lónak ehhez semmi kedve sincs, de én kemény vagyok és rá tudom erőltetni az akaratomat.

Aki még nincs eléggé felháborodva nézze meg az alábbi videót az “erőszakról”.

A következő képen az látszik, amint a boxban először felerőszakoltam magamat a ló hátára.

Később a pályán tovább folytatódott az “erőszak”:

És ha már lúd, legyen kövér. Rákényszerítettem egy kis lovaglást, vágtát is az első alkalommal. Erről szintén van videó is.

Később Jannel együtt kényszerítettük szegény párát terepre, mely gaztettről fényképes bizonyíték készült:

Majd mászatással tetéztük a bajt:

és bank-re fel…

…bank-ről le

 

Tisztára beleizzadtam, amikor a tengerbe kellett kényszerítenem. Az is tisztán látszik a képeken, hogy tiszta idegbeteg lett a ló, a fent dokumentált eljárás során. Ezért döntöttem úgy, hogy feljelentem magamat.

Az utolsó képen pedig Jan Musgrave látható Rinkával 2014-ben. Ezt a képet enyhítő körülménynek töltöttem fel, mivel azt remélem, hogy a bíróság nem fog halálra ítélni annak okán, hogy az áldozat (Rinka) túlélte a velem töltött erőszakos időszakot, láthatóan szövődmények nélkül.

Ja, majdnem elfelejtettem ünnepélyesen megígérni, hogy ha majd kiengednek a sittről, elvégzem a tanfolyamot…

Panyi György 1975-ben kezdett lovagolni, és 26 évnyi profi lovas karrier áll a háta mögött. Hat és fél évet töltött Németországban, majd telivér lovak betanításával folytatta Írországban. Ő tartja a hivatalos magyar magasugró rekordot: 1997-ben Hortobágyon.

Django nyergében, meghódítva a 219 cm magas kőfalat magyar rekordot állított fel, melyről videó is készült. Ezt a magyar rekordot azóta sem döntötték meg.

2015.01.15. Panyi György,
Forrás: envokazoregsam.blog.hu, dijugratas.lovasszovetseg.hu
Frissítve: 2023.04.07.

Hozzászólások