Világhírű lógyógyásztól tanultak a hazai lódokik

November utolsó hétvégéjén rekordszámú lógyógyász állatorvos gyűlt össze, hogy hazai és külföldi előadóktól tanulva még többet tehessenek a lovak egészségéért.

Képünk illusztráció – Fotó: Eduardo GD, Flickr

Az állatorvosok két napon át 22 előadótól 20 előadást hallgathattak meg. A szigorúan állatorvos-szakmai témák mellett helyet kaptak a programban olyan, a lógyógyászathoz csak tágabban kapcsolódó témakörök is, mint a lóútlevél, a lovak etológiája, valamint a lókiképzés. 

Prof. Dr. Sótonyi Péter nyitotta meg a rendezvényt. Fotó: Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Utazás a lógyógyászat hőskorába: volt egyszer egy lókórház Gödöllőn

Idén először ítélték oda a „Dr. Plósz Béla – Magyar Lógyógyászatért Díjat”, amit Dr. Bucsy László, az egykori gödöllői állatkórház vezetője vehetett át. 

„Amikor köszönetet mondok ezért a megtisztelő elismerésért, abban a meggyőződésben teszem, hogy ez nem csak engem, hanem a kórház valamennyi egykori dolgozóját illeti” – mondta dr. Bucsy László.

„A Domosedan forgalomba kerülése előtt az állatkórházi lópraxis egyáltalán nem volt veszélytelen,

a személyes rátermettségen és odafigyelésen túl szerencse is kellett. Azt szoktam mondani a gyakornokoknak, hogy gyerekek, ezt a szakmát túl kell élni, vigyázzatok magatokra. Mi is vigyáztunk rájuk. A mára a lópraxisban nevet szerezett kollégák jó része nálunk kezdte.  

Nagy súlyt fektettünk a gyakorlat oktatására. Igaz, hogy ebben a kazalrakástól, trágyázástól a lópucolásig, futószárazásig, lólábfogásig, sántaságvizsgálatig, varrástechnikákig és műtétekig minden benne volt, a büszkén viselt fehér köpeny így hamar mosásra szorult” – mondta Dr. Bucsy László.

A jelenlévők a gödöllői állatkórházban készült videófelvételeken is bepillanthattak a magyar állatorvostörténelem ezen fejezetébe, a lógyógyászat hőskorába. 

Vissza a jelenbe

A Kongresszus első napját a sebészetnek szentelték a szervezők, a nap sztárelőadója Dr. Jim Schumacher, a Tennessee Egyetem Állatorvos-tudományi Karának professzora volt. Nevét a világ öt legjobb lógyógyásza között jegyzik, rendkívül sokoldalú szakember, akinek több területen is úttörő volt munkássága.

Prof. Dr. Jim Schumacher a bőrátültetés lehetőségeiről, a rejtettheréjűség sebészeti kezeléséről, a kancákon végezhető korrekciós műtétekről, valamint a pata és a lábvég leggyakoribb betegségeiről beszélt a magyar állatorvosoknak. 

Prof. Dr. Jim Schumacher – Fotó: Dr. László Enikő

Dr. Schumacher munkatársa, Dr. Tóth Ferenc egy, a díjlovaknál különösen gyakran jelentkező problémáról, a csüdfüggesztő szalag eredésének gyulladásáról, illetve a lovakon álló helyzetben elvégezhető sebészeti beavatkozásokról beszélt. Utóbbiak jelentősége nem csupán az, hogy a lótartók költségei csökkennek az altatással járó műtétekhez viszonyítva, hanem sokkal inkább az, hogy az álló helyzetben, bódításban és helyi érzéstelenítéssel elvégzett beavatkozásokkal az altatási kockázatot, valamint a felállás közben bekövetkező katasztrofális törések kockázatát is ki lehet iktatni.

„Nagyon jó volt a szombati nap, nagyon szakmai.

Nagyon tetszettek Tóth Ferenc humoros, jó stílusú, de egyben rendkívül hasznos előadásai” – mondta Dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista.

Dr. Tóth Ferenc – Fotó: Dr. László Enikő

„Üdítő volt a két Amerikából érkezett előadó. Dr. Jim Schumacher sok hasznos lágysebészeti technikáról beszélt és mutatott be, ezzel

új ötleteket adott és új lehetőséget nyitott saját praxisomban is

emelte ki Dr. Szeghő Zsolt, az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. vezetője.

A Kongresszus második napja a belgyógyászat, kutatási témák, nemzetközi szakmai rendezvények és a lovas határterületek jegyében zajlott. Szó esett az ikervemhesség diagnózisáról és menedzsmentjéről, a helytelen féregtelenítő protokollok egyre súlyosabb következményeiről és arról is, hogy a gyomorfekély talán nem is civilizációs betegség, hiszen a vadlovakat is érinti. Kiemelt figyelmet kapott a fertőző kevésvérűség és ennek kapcsán a lóútlevél-kiváltás is. 

Dr. Vincze Boglárka – Fotó: Dr. László Enikő

A XXIII. Lógyógyászati Kongresszus különlegességei idén a lóetológiáról és a lovak kiképzéséről szóló előadások voltak.

Kappel Edit díjlovas, lovasedző, lókiképző kiemelte, hogy bár az állatorvos feladata az, hogy minél hatékonyabban ellássa a gondjaira bízott lovat, fontos, hogy megpróbáljon bizalmas kapcsolatot kialakítani az állattal. Nem mindegy, milyen irányból, vagy épp milyen arckifejezéssel közelít az állatorvos az állathoz, pedig ilyen apró részleteken is múlhat a ló bizalma és a kezelés sikeressége.

Tóth Bettina és Dr. Nagy Krisztina a lovak etológiájáról tartottak előadást. 

Több ilyen konferencia kellene 

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokan eljöttek: 200 látogató a két nap során, köztük tizenöten külföldről. Mindkét szám rekord” mondta Dr. Bába András, a Kongresszus egyik főszervezője, az MLGYÁE elnöke.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy Prof. Dr. Jim Schumacher elfogadta a meghívásunkat,

mert hasonlóan, mint névrokonát az autósportban, a professzort a világ öt legnevesebb lógyógyásza között tisztelhetjük”.

„Sokan voltunk, rekord létszám jött össze, ráadásul külföldi résztvevőket is üdvözölhettünk – emelte ki Dr. Molnár József lógyógyász specialista, a LovasPraxis Kft. vezetője is. „Tavaly a patkolókovácsok, idén más határterület felé nyitottunk: Kappel Edit a lovak kiképzéséről tartott egy zseniális előadást, Tóth Bettina és Dr. Nagy Krisztina pedig a lovak etológiájáról.”

„Öröm látni, hogy minden évben fejlődik a rendezvény, és hogy minden évben egyre többen vagyunk.

"Jó lenne, ha több ilyen konferencia lenne”

összegezte a két nap eseményeit Dr. Földvári-Nagy Csaba, a Sportlógyógyász Kft. munkatársa.

2015.12.15. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások