Tudtad, hogy a lovaknak is lehet gyúrójuk?

A sportolóknak saját gyúrójuk, masszőrük van, aki az edzések és a versenyek után átmasszírozza az elfáradt izmokat. A lovak is sportolók, így nem meglepő, hogy – a jobb eredmények és egészség érdekében – egyre többen masszíroztatják lovaikat.

 

Négy lovas mesélt arról, miért gondolták úgy, hogy a kipróbálják a stresszpontmasszázst lovaiknál.

Cintia 7 éves kora óta napi szinten lovagol, és 9 éve versenyez díjugratásban:

"Számomra a lovaglás és a lovakkal való foglalkozás egy életforma, a lovakkal eltöltött idő egyszerre jelenti a szabadságot, a kikapcsolódást, a szórakozást, a természethez való közelséget, munkát és feltöltődést" – mondja.

Miért gondoltad, hogy érdemes a stresszpontmasszázst kipróbálni lovaidon? 

"Keresem azokat a természetes gyógymódokat, amelyek mellékhatás nélkül segítenek a problémák megoldásában. Az emberekhez hasonlóan az állatoknál is nagyon fontosnak tartom, hogy a szervezet a saját öngyógyító folyamatai révén regenerálódjon. Ezért gondoltam, hogy kipróbálom a stresszpontmasszázst a lovaimon." 

Milyen hatása lett a kezeléseknek? Javult a lovak teljesítménye az edzéseken, illetve a versenyeken?

"A kezelés nagyon jól sikerült, a masszázs után azonnal érzékelhető volt a javulás, testi-lelki feltöltődést nyújtott a lovaim számára. Természetesen, mivel a masszázs jobb közérzetet biztosít, a lovaimmal való munka sokkal harmonikusabb lett az edzéseken és a versenyeken egyaránt."

Feri 12 éve lovagol, 10 éve lovasíjászkodik, számtalan lovasíjász bemutatót tudhat a háta mögött:

Miért gondoltad, hogy érdemes a stresszpontmasszázst kipróbálni lovaidon?

"A lovaink általános közérzetét szerettünk volna javítani, illetve felkészíteni őket a következő bemutatószezonnal járó fokozott terhelésre. Valójában kíváncsiak voltunk erre a módszerre és arra, hogy a mi lovaik hogyan reagálnak rá."

Milyen hatása lett a kezeléseknek? Javult a lovak teljesítménye?

"A kezelések hatására láthatóan növekedett lovaink mozgásszabadsága, közérzetük is jobb lett.

Ugyanakkor a legnagyobb változást egy új lovunk kezelésénél láttuk. Ő elrohanós lóként érkezett hozzánk és bár szépen javult a helyzet, ahogy dolgoztunk vele, érezhető volt minden mozdulatában a feszültség. A kezelés során kiderült, hogy ezt a fájós háta okozza. Már az első masszírozás végére teljesen megváltozott a testtartása, lazább lett a mozgása, láthatóan kényelmesebben érezte magát. A második alkalom után mintha kicserélték volna. Mára egy sokkal egészségesebb, láthatóan boldogabb lovacska lett belőle. És nem is akar elrohanni."

Nixy 11 éve lovagol, és 2 éve versenyez mind díjugratásban, mind díjlovaglásban:

Miért gondoltad, hogy érdemes a stresszpontmasszázst kipróbálni lovaidon? 

"Régebben csontkovács járt nálunk, a kezelés után éreztem némi változást, de az igazi problémákat soha nem oldotta meg, mint például az egyoldali merevség. A lovaimat általában jobbra sokkal nehezebben tudtam hajlítani, így gondoltam egy próbát megér a stresszpontmasszázs, illetve többen is ajánlották."

Milyen hatása lett a kezeléseknek? Javult a lovak teljesítménye az edzéseken, illetve a versenyeken?

"A kezelés után mintha kicserélődtek volna a lovaim, függetlenül attól, hogy díj- vagy ugrólóról beszélünk, jókedvűek lettek, frissek, lazák, teljesítményük jelentősen javult mind versenyen, mind edzésen, hiszen nem fájt semmijük, így jobban is figyeltek a segítségekre. Könnyebb lett velük a munka, szebbek, tónusosabbak lettek az izmaik."

Eszter 6 éves kora óta lovagol, de kezdetben csupán heti rendszerességgel jutott ki a lovakhoz:

"Amikor megkaptam az első lovamat, akkor kezdtem komolyabban foglalkozni a lovaglással és magukkal a lovakkal. Versenyzésre sajnos sosem tellett, így az első versenyeimen támogatóimnak hála vehettem részt, akik finanszírozták a versenyeimet az eredményes lovaglás reményében. Azóta már saját tanítványaim vannak, köztük olyan is, aki szép eredményekkel versenyez, kezdő tudása és fiatal kora ellenére."

Miért gondoltad, hogy érdemes a stresszpontmasszázst kipróbálni lovaidon?

"Régen elég szkeptikus – amolyan 'hiszem ha látom' hozzáállású – voltam a lovak masszírozásával kapcsolatban. Aztán saját szememmel láthattam hogyan változik meg a lovak tartása a másfél órás kezelés hatására. Másnap a kezelt lovak teljesen másként mozogtak a futószár végén, mozgásuk elasztikus lett, laza és elengedett. Elmúlt náluk a munka okozta stressz és fáradtság, mintha egy hónap pihenőből tértek volna vissza frissen és elégedetten. Ekkor döntöttem el, hogy ezt nekünk is ki kell próbálnunk."

Milyen hatása lett a kezeléseknek? Javult a lovak teljesítménye az edzéseken, illetve a versenyeken?

"Az izomzatuk a masszázs után jelentősen változott, fejődött. Sokkal rövidebb idő alatt érhettem el lényegesen látványosabb változást a lovaimon, mind izomzatuk, mind pedig teljesítményük terén. Sok új, bonyolultabb feladatot kezdhettem el tanítani nekik, mert a jó fizikai és mentális állapotuk miatt nőtt a befogadókészségük. Ahogyan az edzéseken is jobban együttműködtek és dolgoztak, úgy ez meg is látszott a versenyeredményeken is. Jobban tudtak koncentrálni, és izmaik jólléte miatt a fizikai erejük, állóképességük és teljesítményük is nőtt.

Minden lónak megvannak a saját határai, amit nem szabad túl feszíteni, azonban a masszázs hatására ezek a határok jóval messzebbre kitolódnak."

2017.02.21. Szöveg és fotók: György Annamari

Hozzászólások