Nagy lógyógyászati kérdőív: kielemeztük a válaszokat!

Lezárult a lógyógyászati nyereményjátékunk, a résztvevőknek egy a Lógyógyászattal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteni. A nyereményjáték ideje alatt 682 válasz érkezett be hozzánk. Köszönjük szépen mindenkinek, aki időt szánt erre a nem éppen rövid, ellenben hasznos kérdőívre, melynek célja az volt, hogy átfogóbb képet kapjunk arról, hogy mi az, amit fontosnak tartotok az állatorvosi szolgáltatással kapcsolatban, összességében véve mennyire vagytok elégedettek vele, mennyire elterjedtek az alternatív gyógymódok és hogy milyen tapasztalataitok vannak ezeken a területeken.

Na de lássuk is az eredményeket!

A kérdőív első részében általános kérdéseket tettünk fel arról, hogy milyen szempontok alapján választotok állatorvost, illetve melyek a legfontosabb tényezők melyeknek úgymond meg kell felelnie.

A legtöbben más lótartók véleményei, ajánlásai alapján választják ki, hogy kit hívnak szeretett patásaikhoz (a válaszadók közel 96% szokott lovas ismerőseivel állatorvosi tapasztalataikról beszélgetni), de a szimpátia és a közelség is fontos szempont volt.

A legfontosabb tényezőknek a szakmai tudás, az elérhetőség, a rendelkezésre álló eszközök és a lóhoz való hozzáállás bizonyultak.

A következő részben állatorvosi költségekkel kapcsolatos kérdéseket tettünk fel, hogy lássuk összességében véve mennyire vagytok elégedettek az ár-érték aránnyal és a válaszaitok alapján általánosságban véve elégedettek vagytok vele. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a költségek lefaragása érdekében szoktatok-e közös állatorvosi konzultációkat szervezni más lótartókkal, de jelenleg ez a megoldás még nem túl népszerű, a kitöltők fele erre a kérdésre nemmel válaszolt.

Ezután szerettünk volna bővebb képet kapni arról is, hogy mennyire vagytok elégedettek az állatorvosi szolgáltatással és hogy mik azok a szempontok, amelyeket fontosnak tartotok.

A legtöbben elégedettek vagytok az állatorvosi diagnosztikával, azonban nem minden esetben alkalmazzák a legkorszerűbb technológiai eszközöket innovatív megoldásokat a lóorvoslásban.

Az esetek többségében inkább telefonon, mint online lehet elérni az orvosokat, ha tanácsra van szükség, illetve sürgős esetekben leterheltségtől függően fél- legfeljebb két órán belül kiérkezik az orvos.

Fontosnak tartjátok, hogy az egészségügyi dokumentációk mindig elérhetőek legyenek és pontosan legyenek kitöltve, aktualizálva legyenek.

A kérdőívben tettünk fel kérdéseket arra vonatkozóan is, hogy legtöbbször milyen esetekben hívtok állatorvost, milyen gyakran végeztettek el általános kivizsgálást, hogy tisztában legyetek lovaitok egészségi állapotával, illetve, hogy vannak-e olyan speciális területek, amelyekre különösen nagy figyelmet fordítotok.

A legtöbben csak akkor hívnak állatorvost, ha sürgős esetről van szó vagy ha a kötelező oltások váltak esedékessé. Általános kivizsgálás céljából általában fél évente, évente hívnak állatorvost.

A válaszok alapján a legtöbben mozgásszervi megbetegedések, az emésztőrendszeri megbetegedések és a légzőszervi betegségek megelőzésére fókuszálnak, majd ezeket követi az izomzat fejlesztése, sport teljesítmény növelése.

A következő kérdések az alternatív lógyógyászattal kapcsolatosak voltak és a válaszok alapján az állatorvosok, noha nem minden esetben, de általánosságban véve elmondható, hogy ajánlják az alternatív gyógymódokat, de inkább csak kezelés kiegészítésként, megelőzésképpen vagy tünetek enyhítésére. A kitöltők többsége alkalmazza is az alternatív gyógymódokat, melyek közül a legelterjedtebbek a gyógynövények, a masszázs és a csontkovácsolás. Ennek ellenére a kitöltők több mint fele az általános orvoslást részesíti előnyben az alternatív gyógymódokkal szemben.

És végül megkérdeztünk titeket arról is, hogy mennyire vagytok tisztában a leggyakrabban előforduló betegségekkel, felismernétek-e a tüneteket saját lovaitokon és ha bármit észrevesztek ezek közül, milyen hamar hívnátok az állatorvost.

A kitöltők két harmada azt a választ adta, hogy jól ismeri a leggyakoribb betegségeket, de a többiek is elméletben ismerik ezeket, azonban gyakorlatban nem biztosak abban, hogy felismernék a tüneteket. A tünetek észlelése esetén a legtöbben azonnal állatorvost hívnának vagy legfeljebb 1-2 órát várnának, hogy javul-e az állat állapota.

Végezetül a beérkezett válaszok alapján a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés az igazán jó, lelkiismeretes állatorvos, aki jól ért a lovakhoz, éppen ezért nehéz őket elérni, mert leterheltek.

2024.04.09, Ábrahám Alexandra
Kép forrása: Ábrahám Alexandra

Hozzászólások