Lovas zarándoklat Erdélybe?

Ismét itt a pünkösdi időszak, amikor sokakban felötlik a csíksomlyói lovas búcsújárás ötlete. A NÉBIH arra kéri a lovas zarándokokat, hogy a romániai szakaszt lovaik egészsége érdekében helyi, tehát román lovakkal teljesítsék.

A romániai járványügyi helyzet több szempontból is veszélyt jelenthet lovad egészségére, mivel számos olyan betegség (fertőző kevésvérűség, takonykór stb.) jelen van ott, melyekkel való fertőződés végzetes kimenetelű lovad számára.

Románia egész területe FKV-val fertőzöttnek minősül,
emiatt lófélék nem szállíthatók Románia teljes területéről más tagállamba.

Kivételt képeznek a Románián kívüli gazdaságból származó azon lófélék, amelyek főúton vagy autópályán haladnak át Románián.

A Bizottság “2010/346/EU határozata (2010. június 18.) a lovak fertőző kevésvérűségére vonatkozó romániai védőintézkedésekről” rendelkezik Románia azon régióiról, ahonnan a betegség más tagállamokba történő behurcolásának megelőzése érdekében tilos lófélét vagy azok szaporítóanyagait más tagállamba szállítani.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben saját lóval veszel részt például a csíksomlyói búcsún, lovad visszatérése Magyarországra csak a következő feltételekkel lehetséges:

  • a lószállítmányt fertőző kevésvérűségtől mentesként engedélyezett gazdaságban 90 napra elkülönítik
  • szállítmány részét képező lófélék negatív eredménnyel estek át a 90 nap különbséggel, két alkalommal vett vérmintán elvégzett, a lovak fertőző kevésvérűségének kimutatására szolgáló teszten
  • a lovakat közvetlenül a rendeltetési helyre szállítják
  • a szállítmány részét képező lóféléket megfelelő állategészségügyi bizonyítvány kíséri.

Az engedélyezett romániai létesítmények listája elérhető a NÉBIH honlapján >>

A Magyarországra visszahozott lovakkal kapcsolatos további követelmény, hogy az érkezéstől számított legalább 90 napig nem lehetséges a lovak újabb tagállamba történő mozgatása.

Mivel a korlátozást az Európai Unió rendelte el a fertőző kevésvérűség más tagállamokba való behurcolásának megelőzése érdekében, a korlátozás alól kivételt tenni nem lehet. Épp ezért

a NÉBIH nem javasolja
a lovak lábon történő szállítását, mozgatását Románia területére.

Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor minden esetben a fentebb leírt feltételek betartása és a közúton történő áthaladás mellett javasolt azt megvalósítani.

A NÉBIH emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy lóútlevélnek a lóval kell lennie, azaz a lovasnak magánál kell azt tartania a teljes túra ideje alatt.

Fontos tudnod, hogy a lovastúrához csatlakozó, ismeretlen állategészségügyi hátterű állatok kifejezett veszélyt jelentenek lovad egészségére.

fertőződések sokszor csak hosszabb idő után jelentkeznek, amikor az érintett lovak a saját tartási helyükön már tovább is adhatták társaiknak a sokszor végzetes kórokozókat. Az, hogy a korábbi években tett kirándulások alkalmával lovad nem fertőződött, pusztán szerencse.

A NÉBIH ezért arra kéri a lovas zarándokokat,
hogy lovaik egészsége érdekében a romániai szakaszt helyi, tehát román lovakkal teljesítsék.

A saját lovak csak a korábban részletezett feltételekkel léphetnek vissza Magyarországra, ahol minden esetben kötelező a 90 napos elkülönítés.

A NÉBIH szakemberei ismét felhívják a figyelmet a háromévente, rendezvényeken, lovas közösségi programokon részt vevő lovak esetén évente kötelező vérvizsgálatok fontosságára.

Mint mondják, a megfontolt, körültekintő lótartás elsősorban a tulajdonosok érdeke, amit a hatóság minden rendelkezésére álló módon igyekszik segíteni, de a jó gazda gondosságát nem tudja pótolni.

Lovának egészsége megőrzése mellett a hazai lóállomány egészére is tekintettel kell lennie annak, aki egy több tagállamon, netalán lóféléket érintő megbetegedés tekintetében ismeretlen státuszú harmadik országon át vezető lovastúra útvonalát tervezi. Felelős gondolkodással megelőzhető, hogy a korábbi évek szomorú eseményei megismétlődjenek.

A NÉBIH tájékoztatása a lovak romániai utaztatásának feltételeiről >>

2016.05.11. Forrás: NÉBIH
Fotó: canva.com

Hozzászólások