Lovak izületeinek működése

Mit kell tudnod a lovad izületeiről?

Ez egy kicsit más téma mint amiket általában fel szoktam dolgozni, szárazabb, elméletibb, és nem egyből ad valamit a lovasnak, de mindenképpen egy borzasztóan fontos témakör ha lovakkal dolgozunk.

Hogy ezt a lovas megérthesse, ahhoz először meg kell érteni a funkciót.

Röviden és egyszerűen, az ízületek biztosítják a csontok közötti megfelelő, puha kapcsolatot, stabilitást. Ez egyrészről kíméli a csontokat, mivel azok így ne direkt módon csatlakoznak össze, így a csontvégek nem okoznak kárt egymásban. Emelett az ízület kialakítása szabja meg a végtag, vagy adott terület mozgástartományát, mozgásának irányát.

Ízületek találhatók a ló testének minden csontja között, beleértve minden egyes csigolyát, végtagok alkotó elemeit, de még a koponya is több lemezből (pontosan 36) fbibrocelluláris ízűetekkel van összerakva.

ízületek
Ízületek

Az ízületek funkciótól függően különböznek kialakításban, szerkezetükben.

Izületekből megkülönböztetünk mozgástartomány alapján például hengerízület, forgóízület, gömbízületet, nyeregízületet, csapó – csuklóízületet, és feszes ízületet.

Ezek az ízületek mind más és más területeken találhatók a lovon, ennek köszönhető hogy a különféle területek flexibilitása, stabilitása más és más.

Erre egy két példa az ábrán:

Viszont fontos azt is ismerni, hogy maga az ízület hogyan épül fel, ahhoz hogy megértsük miért is kell rá annyira vigyázni.

Az ízületi fej (caput articulare), illetve az ízületi árok (cavitas articularis) alkotja az ízület két felét. Az ízületi árok az ízületi fej inverzeként leírható, így biztosítva tökélete illeszkedést – erre ellenpélda a térd ízület, mely így módon tökéletlen ízületnek minősül – .

Ízület felépítése

A csontvégeket az ízületi porc (cartilago articularis) öleli körbe, mely 1-2mm-es vastag, és sima felületével puha, súrlódásmentes mozgást biztosít.

Az ízületi tok (capsula articularis) biztosítja a védelmet az izületnek.

Az ízületi szalag (ligamentum articulare) adja az ízület stabilitását, mely egy erős kötőszöveti rostból álló szerv.

Az ízületi résben található az ízületi nedv (synovia) mely az ízületi tok terméke, és ‘kenőanyagként’ funkcionál az ízületben.

Gömbízület
Gömbízület

Feszes ízület
Feszes ízület

Csapó- csuklóízület
Csapó- csuklóízület

Nyeregízület
Nyeregízület

Az ízületeknél fontos továbbá kicsit a szövettannal is foglalkozni. Maga az ízület kevésvérérrel rendelkezik (ez igaz a szalagokra, ínakra is), ellentétben például az izmokkal. Ennek fő oka, hogy míg az izom a mozgás aktív létrehozója, addig az ízületek sokkal inkább passzív résztevői a mozgás létrejöttében (nem fejtenek ki aktívan erőt). Viszont emiatt az esetleges sérülés esetén a regerációs folyamatok jóval lassabban mennek végbe, és gyakran nem is olyan minőségben mint kellene. Emiatt az izületeknél jóval nagyobb a regenerációs szakasz is mint az izmoknál (igaz, ideális terhelés esetén a degradáció is jóval alacsonyabb).

Az immunreakció szintén lassabb, így az ízületek különösen érzékenyek a különféle gyulladásos folyamatokra (bakteriális fertőzések, stb.). Ebből látható hogy különösen fontos a prevenció.

Az ízületekre számos veszély leselkedik.

A leggyakoribb problémát az ízületi gyulladások okozzák, melyek létrejöhetnek trauma után, vagy akár folyamatos túlterhelés következtében. Terheléses problémák leggyakrabban díjugratásban, military-ban, galoppon fordul elő, de túlsúlyos munkában lévő lovaknál is olykor felbukkan.

Bármilyen trauma, nyílt sérülés esetén mely akár csak a legkisebb eséllyel is érint ízületet, fontos hogy azonnal állatorvost hívjunk. Ennek oka visszavezethető az ízület gyenge immunitására, nagyon könnyen begyullad az ízületi tok sérülése esetén, ami súlyos következményekkel járhat a ló jövőjét illetően.

Prevenció. Kulcsfontosságú az ízületek tekintetében, hogy minél tovább maradhasson egészséges a lovunk.

Az ízületekre számos ízületvédő táplálék kiegészítő található már direkt lovak számára kifejlesztve (ilyen például a Cortaflex), melyeket prevenciós jelleggel is lehet már etetni, nem kell feltétlen megvárni a bajt. Ezeknél a kiegészítőknél fontos hogy olyat vegyünk ami jó minőségű, ellenőrzött termék, jó referenciákkal.

Használhatunk továbbá regenerációt segítő technikákat, mint a lábhűtés munka után (akár hűsítő kamáslival, jégzselével, nagyobb terhelés esetén like ice, és hasonlók).

A mágnes, és infra terápiás kezelések is jó eredményekkel alkalmazhatóak.

De ami mindegyiknél fontosabb, a megfelelő edzés összeállítás (regenerációs idők megadása a ló szervezete számára), és hogy figyeljünk oda a lovunkra. Minden problémát könnyebb az elején megfogni, figyeljük a lovunk mozgását, esetleges kezdődő sántaságot, és semmiképp ne dolgoztassuk ha valamilyen problémát vélünk felfedezni, és hívjunk hozzá specialistát, így a lehető leghamarabb kap megfelelő ellátást.

Fontosnak tartom, hogy minden lovas ismerje meg a lovát, a mozgását, annak helyes, és helytelen mintáit, mert így tudunk velük a lehető legmagasabbra jutni úgy, hogy mindeközben nem teszünk bennük kárt sem fizikálisan, sem mentálisan. Remélem érdekesnek találtátok, és tudtam segíteni a lovas mindennapokban!

2023.12.08 Dobos Áron
FEI képesített ló masszázs terapeuta (FEI PET)
Képek forrása: https://www.facebook.com/horsemassagenow/

Hozzászólások