Újabb lovak eshetnek áldozatul a fertőző kevésvérűségnek

Információink szerint az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán március óta karanténban álló három ló közül kettőnek pozitív lett a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztje. Ők lehetnek a betegség következő áldozatai. 

Az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán 2015. március 9-én fertőző kevésvérűség gyanúja miatt el kellett altatni egy lovat, akit március elseje óta kezeltek. Az intézményben szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe egy esetleges járvány megelőzése érdekében, a Klinika a szigorított fertőtlenítés elvégzése után március 16-án nyitotta meg újra kapuit a beteg lovak előtt. 

Négy ló, akik az FKV miatt elaltatott állattal egy időben tartózkodtak a kólikás istállóban, 90 napra zárlat alatt maradt az átalakítás alatt álló épületrészben. Közülük egy ló, Frederik két komoly kólikaműtétet követően március 14-én elpusztult. A megmaradt három ló esetében 21 naponta elvégzett vérvizsgálatokkal kell megbizonyosodni arról, hogy fertőződtek-e a betegséggel. 

Több egymástól független forrásunktól úgy értesültünk, hogy a karanténban álló három ló közül két állat második tesztje pozitív lett. A harmadik ló tulajdonosa a saját költségén készített izolációt lova számára a karantén alatt álló istállóban, annak reményében, hogy megóvhatja a fertőzéstől. 

Az üggyel kapcsolatban bővebb tájékoztatásért fordultunk a NÉBIH-hez, illetve a Lógyógyászati Tanszék és Klinikához. Reméljük, hogy válaszaikat kézhez kapva hamarosan bővebb információval szolgálhatunk.

Mi az a fertőző kevésvérűség?

Az egyujjú patások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége (FKV) fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet.

Az FKV bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, megelőző vakcinázás és a fertőzött állat gyógykezelése nem lehetséges, állami kártalanítás mellett kiirtásra kerül. 

Ha szeretnél többet tudni a betegésgről, böngéssz kapcsolódó cikkeink között.

2015.04.30. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Illusztráció: Novotni Péter

Hozzászólások