Kólikaműtét után vissza a dobogóra

Mi történik, ha szeretett lovad élete veszélybe kerül és meg kell műteni? Túl fogja élni? Van esélye rá, hogy utána teljes életet élhessen, netán folytassa sportkarrierjét? Eredményes távlovasunk, Dr. Varga Katalin lova, Gandalf egy kólikaműtétet követően tért vissza az élvonalba. 

Gandalf 2003-as születésű arab herélt, aki 80, 120 és 160 kilométeres távokon is eredményesen versenyzett.

Dr. Varga Katalin és Gandalf egy bábolnán rendezett versenyen

"Gandalfot 2011-ben vásároltam meg, akkor kilenc éves volt. Nem sokkal korábban pusztult el A LOVAM (így, csupa nagybetűvel), sokáig kerestem az utódját. És egyszer csak megláttam Gandalfot, aki valamennyire hasonlított is rá. Két nap múlva már úton is voltunk érte Franciaországba. Kicsit nehezen szoktunk össze, mert nagyon szerette volna megmondani, mikor, hol és milyen tempóban haladjunk, én pedig úgy gondoltam, hogy erről inkább én döntenék" – mosolyog Dr. Varga Katalin. "De éreztem, hogy ő az én stílusom, ő igazán nekem való. Mióta pedig összerázódtunk, ő A LÓ."

A rettegett k-betűs rém

Gandalf 2014 novemberében erős kólikás tüneteket mutatott és mivel panaszait odahaza nem sikerült orvosolni, Kata állatorvosa tanácsára a Dunaföldvári Állatkórházba szállította a lovat. Gandalf kezelését a kórház vezető főorvosa, Dr. Túri Árpád kezdte meg. A fizikális, műszeres és laborvizsgálatok a lótartó és az állatorvos legrosszabb félelmeit igazolták: 

a ló a vékonybél elzáródása miatt életveszélyes állapotban volt.

Bár a vékonybelet érintő problémák műtéti megoldásai nem tartoznak az egyszerű és veszélytelen beavatkozások közé, mivel ez volt az egyetlen lehetőség Gandalf életének megmentésére, Kata az operáció mellett döntött.

A műtét során kiderült, hogy egy 3,5 méter hosszúságú bélszakasz átcsúszott egy sérvkapun, és mire az operációra sor került, már nagyon súlyos keringési zavarok alakultak ki ezen a területen.

Dr. Túri Árpád rendkívül nehéz döntés előtt állt:

bár a ló életben maradhatott volna, ha eltávolítja ezt a 3,5 méteres bélszakaszt, sokkal kisebb eséllyel térhetett volna vissza sportkarrierjéhez. Mivel azonban a keringési zavarok ellenére a bél még mozgott, az állatorvos úgy döntött, hogy nem metszi ki, hanem ad egy esélyt arra, hogy ez a bélszakasz a helyére visszakerülve regenerálódjon, egyúttal viszont lezárta a sérvkaput.

Az idő és a ló állapotának javulása hamar igazolta, hogy ez volt a helyes döntés

Gyógyultan újra otthon

„Gyakran kérdezik a lótartók, hogy van értelme megműteni a lovat? Hogy egy tíz éves ló nem túl öreg a műtéthez? Mindig el szoktam mondani, hogy egy tíz éves ló egyáltalán nem öreg” – mondja Dr. Túri Árpád. 

10 nappal a jól sikerült operáció után, Gandalfot állatorvosa gyógyultan és tünetmentesen bocsátotta haza. A ló otthonában, gazdája mellett folytathatta volna a lábadozást, de az élet sajnos nem ilyen egyszerű.

Valami nem stimmel

Kata épp csak hazaérkezett lovával, amikor vészjósló tüneteket tapasztalt: Gandalf belázasodott, sötét vizeletet ürített, amiben mintha véralvadék is lett volna. Nem habozott,

egy gyors telefon után már indultak is vissza Dunaföldvárra.

A ló állatkórházba való visszaérkezésekor Dr. Túri Árpád azt tapasztalta, hogy Gandalf nyálkahártyái sápadtak, testhőmérséklete 40 fok, vizelete pedig sötétbarna. A vizsgálatok (vizeletvizsgálat, vérlabor, vérkenet) babéziózist mutattak ki. 

babéziózis kórokozói egysejtű, vérben élősködő paraziták, melyek a vörösvértesteket teszik tönkre. Világszerte számos állatfajt károsítanak, más kórokozó betegíti meg a szarvasmarhákat, mint a lovakat, és ismét egy ezektől eltérő kórokozó veszélyes a kutyákra.

A babéziózis egyértelműen állatorvosi vészhelyzet, ami késlekedés nélküli, azonnali kezelést igényel. A betegség egyik óráról a másikra hirtelen felszökő magas lázzal és általános bágyadtsággal, levertséggel jár. Később a vörösvérsejtek szétesése miatt a vizelet fokozatosan sötétebb, majd barna lesz.

A folyamat károsítja a veséket, kezelés nélkül veseleállást okoz, néhány napon belül pedig az állat halálához vezet. Azonnal megkezdett, szakszerű kezeléssel jó eséllyel gyógyítható az állat.

A vizelet egyre sötétebb, végül barna lesz. 
A kép kattintással nagyítható.

A babéziózis kórokozói a vörösvérsejtekben.
A kép kattintással nagyítható.

A cső alján látható, milyen kevés vörösvérsejtje maradt az állatnak.
A kép kattintással nagyítható.

Fotók: Dr. Túri Árpád

Ismét életveszélyben

Az azonnali, célzott kezelés ellenére Gandalf ismét életveszélyben volt, ezúttal a vörösvértestek rohamos pusztulása miatt. A lónál normálisnak számító 35-55% hematokrit érték helyett Gandalf hematokritja az állatkórházba érkezéskor este 28% volt, éjfélre viszont 8%-ra, halál közelire csökkent. 

„Szemmel látható volt a ló állapotának romlása. Sokáig a falnak támaszkodva állt, majd azt láttuk, hogy egyszerűen kicsúsznak alóla a lábai” – meséli Dr. Túri Árpád.

Gandalfnak vérre volt szüksége – mégpedig sürgősen. A vörösvérsejtek ilyen mértékű csökkenésével egymaga nem birkózhatott volna meg. Dr. Túri Árpád ekkor a saját lovait hívta segítségül, így Gandalf éjfél után nem sokkal 2,5 liternyi vérátömlesztést kapott. Ez egy ló számára nem sok, hiszen egy átlagos felnőtt lónak 25-40 liter vére van. De Gandalfnak ott és akkor az életet jelentette. Állapota lassan, de biztosan stabilizálódni kezdett, majd november 21-én ismét hazamehetett, újra gyógyultan. 

Köszönet

2015 júniusában levelet hozott a posta Dr. Túri Árpádnak. A boríték egy oklevelet és egy kézzel írt levelet tartalmazott:

Tisztelt Főorvos Úr!

Biztosan emlékszik még Gandalfra, a tavaly novemberben kólikaműtét után babéziával kezelt arab lóra.

A lovat január végén kezdtem lovagolni, áprilisban edzeni. Végül június 14-én Solton egy versenyen kipróbáltam óvatosan, terhelhető-e. És a nagy meleg ellenére stabil metabolikával, jó pulzussal végigcsinálta a 80 km-es versenyt.

Nagyon szépen köszönöm, hogy megmentette ezt a lovat, és ráadásul nem csak az életét, hanem a lónak és nekem is örömet és kihívást okozó verseny lehetőségét is. 

Köszönettel: Varga Katalin

U.i.: Mellékelem a versenyen kapott oklevelet, ez mindenképpen Önt illeti.

Dr. Varga Katalin és Gandalf tehát kevesebb, mint egy évvel egy komoly kólikaműtét és a babéziózist követően 2015 júniusában megnyerték a III. Solt Kupa 80 kilométeres versenyszámát, majd a szlovákiai Samorinban megrendezett Európa-bajnokságra is kijutottak.

"A műtét után úgy voltam vele, hogy ezzel vége a karrierjének. Majd csinálunk vele valamit – bár azt tudni kell róla, hogy ő azért nem az a nyugodt túraló" – meséli Dr. Varga Katalin. "Aztán a babéziózis után úgy gondoltam, hogy ha ezt is túléli, adni kell neki még egy esélyt

Nálunk egész nap kint vannak a lovak a legelőn, mert szerintem ez a legjobb nekik, és hálásak is érte. Gandalf visszakapta ezt a szabadságot, hogy a többi lóval lehet. Majd nagyon lassan és fokozatosan kezdtünk dolgozni vele, sokkal lassabban, mint amit javasolnak. Edzeni csak április-május könyékén kezdtünk újra, és júniusban állt starthoz Solton.

Az EB sajnos nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de nem azért, mert Gandalfnak bármilyen problémája lenne. Most itt a téli pihenő, és tavasszal meglátjuk, merre induljunk tovább. De Gandalf most jól van, köszöni szépen. És persze nem tagadhatom, hogy ez a sok nehézség közelebb hozott minket egymáshoz."

Dr. Varga Katalin és Gandalf a III. Solt Kupán

Kólika: amitől minden lótartó retteg

A kólika az a betegség – helyesebben tünetegyüttes-, amiről minden lótartó hallott már. A kevésbé szerencsések pedig saját lovukon is tapasztalhatták már a tüneteket. Nem véletlen, hogy a kólika az egyik legrettegettebb betegség lovas berkekben, hiszen vezető halálok a lovak körében.

Ahogy minden egyes ló, úgy minden egyes kólikás eset más és más. Egy kólikás ló túlélési esélyeit azonban döntően befolyásolja, hogy mikor észleled a tüneteket, hogy egy lóhoz értő állatorvos mikor kezdi meg az állat szakszerű ellátását. A kólikás esetek egy jelentős része istállói körülmények között megoldható, míg más eseteket műtét nélkül orvosolni lehet egy állatkórházban.

Ha pedig műtétre kerül sor, tény, hogy maga a beavatkozás és az azt követő rehabilitáció nem sétagalopp, de Gandalf esete nagyszerűen példázza, hogy egy ló boldog és egészséges életet élhet egy kólikaműtét után is, sőt, akár az élvonalba is visszatérhet. Ehhez persze kell egy gondos lótartó és egy nagyszerű állatorvos is.

Dr. Túri Árpád

Dunaföldvári Állatkórház vezető főorvosa 1981-ben végzett a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen, majd öt éven át a bonyhádi állatkórház vezetője volt. Az általános állatorvosi diploma mellett kisállat specialista klinikus szakállatorvos diplomát, továbbá a Magyar Állatorvosi Kamara lógyógyász specialistája címet is megszerezte. 

Lovas praxisában a csontsebészeti műtéteken túl több száz sikeres hasüregi (kólika) műtétet is elvégezett már. Dr. Túri Árpád nemcsak a praxisában, hanem a MAVSZ keretein belül szervezett külföldi konferenciákon is tart előadásokat és bemutatókat.

2015.10.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások