Fertőző kevésvérűség

Az egyujjú patások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége (FKV, equine infectious anaemia, EIA) fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel, a hátsó végtagok gyengeségével járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet. A betegség emberre nem veszélyes.

Az FKV vírusa elpusztítja a vérlemezkéket, amik a véralvadásést felelősek és károsítja a vérerek falát. Az FKV enyhébb eseteiben csak a hajszálerek pattannak el, ezért láthatók pontszerű bevérzések a nyálkahártyákon, később pedig intenzív orrvérzés jelentkezhet.

A betegség a fertőzött vér által terjed, főleg vérszívó rovarok (legyek, szúrólegyek) terjesztik, de fertőzhetnek különféle vérkészítmények is. Fertőzés előfordulhat fedeztetés, valamint állatorvosi beavatkozások (pl. tömegoltások) során is, amennyiben nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat.

A fertőző kevésvérűség terjedésének sebessége több dologtól függ. A fertőzött állat általános állapota nagyban befolyásolja, hogy mennyi vírust ürít a környezetbe. A legtöbb fertőzőképes vírus az éppen lázas fázisban lévő állatok vérében van, a többi test váladékban (nyál, bélsár, vizelet, hüvelyváladék, ondó)  is megtalálhatóak ugyan, de  kisebb mértékben. Az éppen tünetmentes állatok vírusürítése pedig alacsonyabb. A vírus tehát a legnagyobb eséllyel a beteg állatok heveny lázas szakaszában terjed át a fogékony állatokra, de nem kizárható hogy tünetmentes periódusban történő fertőzés esélye sem.

Kísérletek szerint a vérszívókban a vírus csak annyi ideig marad fertőző képes, amíg a rovarok átlag 150-200 méterre jutnak. A rovarok közvetítette fertőzéshez további többszöri megszakított vérszívásra (a rovar egyik állatról a másikra száll) van szükség, hogy a fertőzés megeredjen.

A fertőzés könnyen megered (kevés vírus is elég), ha közvetlenül a véráramba jut a fertőzött anyag (nyílt sebek, nem megfelelően beadott injekció, vérszívás).

Nyálkahártyán (fedeztetés, orron keresztül) keresztül történő fertőzéshez több fertőzőképes vírus szükséges.

A szájon át történő fertőzés esélye akkor áll fent, ha a szájban található sérüléseken keresztül nagy mennyiségű vírust vesz fel az állat.

Érintéssel (bőrön keresztül) a vírus nem oltható át egyik állatról a másikra.

Lázmérővel, fogreszelővel, patakéssel, endoszkóppal, fertőzött állat váladékait másik állat nyílt sebeibe, nyálkahártyáira kenve átoltható a fertőzés. Azonban az olyan eszközöket, amik vérrel, nyálkahártyákkal érintkezésbe kerülnek használatuk során, az alapvető higiéniás szabályok szerint minden esetben fertőtleníteni kell, mielőtt másik állaton használnák.

A külvilágra kikerült vírust ért környezeti hatások (napfény, hőmérséklet, páratartalom, fertőtlenítő szerek, stb.) is befolyásolják, hogy a vírus fertőzőképes marad-e addig, amíg újabb fogékony állattal kerül kapcsolatba. Zárt istállóban könnyebben terjed a fertőzés, mert a vírus védve van a napsugárzás fertőtlenítő hatásától illetve az istállói környezet viszonylag állandó klímát is biztosít.

A fertőzött állat élete végéig hordozza a vírust, ezért környezetére állandó veszélyt jelent.

Magyarország a betegségtől 1996 óta hivatalosan mentes, csak szórványos megbetegedések fordulnak elő. Cél a mentesség fenntartása, ezért a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik. Hazánkban a fertőző kevésvérűséggel fertőzött ló állami kártalanítás mellett kiirtásra kerül. Hazánkban emellett háromévente az összes ló szerológiai vizsgálata kötelező.

A fertőző kevésvérűség emberre nem veszélyes.

Fotó: Canva
Frissítve: 2023.02.16.

Cikkeink a fertőző kevésvérűségről:

 Lovas zarándoklat Erdélybe?
Ismét itt a pünkösdi időszak, amikor sokakban felötlik a csíksomlyói lovas búcsújárás ötlete. A NÉBIH arra kéri a lovas zarándokokat, hogy a romániai szakaszt lovaik egészsége érdekében helyi, tehát román lovakkal teljesítsék.


 Egyetlen lóállományt sem korlátoz az FKV
Jelenleg egyetlen magyarországi lóállomány sincs korlátozás alatt fertőző kevésvérűség miatt. A Kincsem Parkban viszont egy ló várja elkülönítve a vérvizsgálat megismétlését.


 Egy fertőzött ló elaltatása lovak ezreit mentheti meg
Csinszka, az FKV-val fertőzött kanca története bejárta a közösségi médiát, a magyar és az olasz sajtót, sőt, ügyét már az Európai Unió is tárgyalta. Csinszka esetéről és az FKV-ról a NÉBIH szakembereit és Dr. Bába András lógyógyász specialistát kérdeztük.


 Egyetlen FKV-s ló sem mehet Olaszországba
Nem lehetséges a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak olaszországi menhelyre szállítása. Az egészséges lovak védelmére jelenleg az egyetlen megoldás a fertőzött állatok elaltatása – írja a NÉBIH.


 Kegyelmet az FKV-fertőzött lovaknak?
Újabb FKV-fertőzött ló esete borzolja a kedélyeket a közösségi médiában. Ezúttal azonban nem a betegség terjedése ad okot az aggodalomra, hanem a betegség kapcsán megjelenő téves információk.


 Az azonosítatlan lovak jelentik a legnagyobb veszélyt
Mérföldkőhöz érkezett a hazai lóállomány egészségéért tevékenykedő, lógyógyászokból és a NÉBIH szakembereiből álló munkacsoport, ezért találkozóra és közös beszélgetésre hívták az állatorvosokat, lovasokat és lótartókat.


 Januári FKV-helyzet
Hajdú-Bihar és Veszprém megyében az ismételt vérvizsgálatok megerősítették, hogy az érintett lovak fertőző kevésvérűséggel fertőzöttek, rájuk altatás vár. Egy fóti lovat viszont egy olasz FKV menhely fogadna be.


 FKV: Feloldották a karantént Halásziban és Érpatakon
Feloldották a karantént Halásziban és Érpatakon, de karantén alá került egy Hajdú-Bihar megyei lovarda fertőző kevésvérűség miatt. A NÉBIH közleménye.


 Érpatak, Fót, Halászi, Felsőlajos: FKV-hírek
Halásziban feloldották a karantént, Érpatak december közepén, Felsőlajos viszont csak 2016 februárjában szabadulhat fel. Fóton is zárlat alá került egy lovarda fertőző kevésvérűség miatt – a NÉBIH közleménye.


 Meddig terjed még a fertőző kevésvérűség? 
Két már korábban zárlat alá helyezett lótartó helyen újabb lovaknál mutatták ki a fertőző kevésvérűséget.


 Fertőző kevésvérűség: elpusztult egy beteg ló
Fertőző kevésvérűségben szenvedett az a ló, aki néhány napja pusztult el a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson. Hajdúszoboszlón, Piliscséven, Vépen és Üllőn már lejárt a karantén ideje, a lovas élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba.


 Ott volt a lovad Halásziban? Különítsd el!
Beigazolódott, hogy FKV-val fertőzött a Babos Majorban tartott ló, ezért a XV. Szigetközi Lovastalálkozón megfordult összes ló megfigyelési zárlat alá kerül 90 napra, hogy kiderüljön, fertőződtek-e a betegséggel a rendezvény során.


 Hétvégén még rendezvény, csütörtökön karantén Halásziban
Halásziban a Babos Major ellen eljárás indult a XV. Szigetközi Lovastalálkozó után. Fóton idő előtt megszüntették a karantént. Hamarosan az üllői Lóklinika kólikás istállója is fogadhatja a beteg lovakat.


 Újabb 3 lovat írhatunk a fertőző kevésvérűség számlájára
A Nemzeti Referencia Laboratórium megerősítette, hogy az Encsen tartott ló, illetve a Felsőlajoson tartott két ló FKV-val fertőzött – adta hírül a NÉBIH.


 FKV-gyanús ló Encsen
Július 30-án felmerült az FKV fertőzöttség gyanúja szerológiai vizsgálattal egy Encsen (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) tartott ló esetében.


 FKV: újabb pozitív lovak
Újabb két ló vérvizsgálata lett pozitív a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson, de a Győr-Moson-Sopron megyei Ravazdon is felmerült a fertőzöttség gyanúja egy lónál – tette közzé a NÉBIH.


 FKV a Lóklinikán: zavaros múlt, kérdéses jövő
A Lógyógyászati Tanszék és Klinika két dokumentumot tett közzé, a Klinikán regisztrált FKV eset és a bevezetett biztonsági intézkedések kapcsán – ezekből szemezgettünk.


 Szakmai hiba, vagy sem? Bevarrták a beteg ló orrát az üllői Klinikán
Maximálisan teljesítettek Üllőn a márciusi FKV eset során, erősítette meg a dékán. A hvg.hu három nappal később fotóval bizonyított egy súlyos szakmai hibát.


 Elaltatták a lovamat fertőző kevésvérűség miatt – egy lótartó megrázó vallomása
Egy év külföldi tartózkodás után landol a géped Budapesten. Viszontláthatod a lovadat. Az első SMS a lótartótól érkezik, aki gondját viselte eddig: “holnapután elaltatják a lovadat, kérlek hívj”. Te mit éreznél?


 Mindent megtettél lótartóként az FKV ellen?
Dr. Bába András lógyógyász specialistát, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökét kérdeztük arról, mit tehetsz Te, mint lótartó, hogy kedvencedet megvédd a fertőző kevésvérűségtől.


 FKV-gyanús ló Vas megyében
2015.06.16-án a rutin szűrővizsgálatok során újabb újabb FKV fertőzöttségre gyanús állatot találtak a NÉBIH szakemberei a Vas megyei Vépen. A ló a kötelező szűrővizsgálatokkal és lóútlevéllel nem rendelkezett.


 FKV: 5 ló a Klinikán fertőződött, 4 eset tőlük független, járvány nincs
Három lónál erősítette meg a fertőző kevésvérűséget a NÉBIH ÁDI laboratóriuma, mivel vérvizsgálatuk egymás után kétszer is pozitív eredményt mutatott. Mindhárom állat közvetlenül érintkezésbe került a Lóklinikán 2015.03.09-én elaltatott beteg lóval. A NÉBIH közleménye.

Mi okozza a fertőző kevésvérűséget? Hol fordul elő? Hogyan terjed? Mik a tünetek? Hogyan védheted meg lovad a fertőzéstől? Ezekre, és még sok-sok fontos kérdésre kaphatsz választ a kisokosból.
2011 óta 34 lónál mutatták ki a fertőző kevésvérűséget, az elmúlt évben is 7 esetet diagnosztizáltak. A mostani helyzet tehát nem rosszabb, mint ami az előző évek során tapasztalható volt. A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség interjúja dr. Nemes Imrével, a NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági- és állat-egészségügyi elnökhelyettesével.

 Mit tehet egy felelős lovarda az FKV ellen?
A Sóskúti Lovas és Élménypark mentes a fertőző kevésvérűségtől, és felelős lovas szolgáltatóként mindent megtesz annak érdekében, hogy a mentességét a továbbiakban is megőrizze, a vírusos fertőzéssel kapcsolatos kockázatokat lehetőleg teljes mértékben kiküszöbölje.


 Tragikus hirtelenséggel elpusztult az egyik FKV-fertőzött ló
FKV miatt újabb lovakat kell elaltatni, az ország több pontján további állatok vannak karanténban. Egy járvány tönkretenné a magyar lótenyésztést. A lovasok válaszokat követelnek – írja a HVG.


 FKV: Védd a lovadat – véded a többi lovat is
Hogyan előzhető meg a fertőző kevésvérűség? Mit is takar pontosan a karantén? Veszélyben vannak a lovaink? Biztonságos lovas rendezvényekre járni? A NÉBIH szakembereit kérdeztük.


 FKV: A veszélyeztetett területeken állami költségen szűrik a lovakat
A NÉBIH arról tájékoztatta a Magyar Lovassport Szövetséget, hogy a fertőzöttségre gyanús lovak tartási helye körül 3 kilométeres sugarú körben állami költségen elvégzik az összes ló, szamár és öszvér fertőző kevésvérűség szűrését. A lótartók együttműködésével ismét sikerülhet mentesíteni az országot a betegségtől – írják.


 10 településen vannak zárlat alatt a lovak
Engedve a lótartók kérésének, a NÉBIH hétfői közleményéhez kapcsolódva közzétette azokat a településeket, ahol fertőző kevésvérűség miatt forgalmi korlátozás alatt állnak lovak.


 Tragédia: újabb lovakat ítélt halálra a fertőző kevésvérűség 
Az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán két lóra már biztosan eutanázia vár, országszerte pedig még hat ló vérvizsgálata lett pozitív. A NÉBIH közleménye.


 Elkerülhetjük a lógyilkos járványt? Válaszol a NÉBIH
A NÉBIH is megerősítette, hogy két karanténban álló ló tesztje pozitív lett fertőző kevésvérűségre az üllői Lógyógyászati Klinikán. Szerintük lovaink ennek ellenére most sincsenek nagyobb veszélyben, mint az elmúlt években.


 Újabb áldozatokat szedhet a fertőző kevésvérűség? Válaszol a Lóklinika
Dr. Bodó Gábor, az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika vezetője megerősítette, hogy két karanténban álló lovuk tesztje pozitív lett fertőző kevésvérűségre. Bővebb tájékoztatást júniusra ígért.


 Újabb lovak eshetnek áldozatul a fertőző kevésvérűségnek
Információink szerint az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán március óta karanténban álló három ló közül kettőnek pozitív lett a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztje. Ők lehetnek a betegség következő áldozatai.


 Fertőző kevésvérűség: a HVG-n is nagy port kavart 
“Mintha orosz ruletteznénk az ebolával” – HVG is főoldalán foglalkozott a témával. Újságírójuk a Lógyógyászati Tanszék és Klinika mellett a NÉBIH illetékeseit is faggatta.


Milyen intézkedések történtek az üllői Lóklinikán regisztrált FKV esettel kapcsolatban? Mit tesz a hatóság, hogy megvédje lovainkat a betegségtől? A NÉBIH illetékeseivel beszélgettünk.

 Fertőző kevésvérűség: hétfőn nyit az üllői Lólinika
A létesítmény teljes területére elrendelt egy hetes zárlat után 2015. március 16-án nyithatja meg kapuit újra az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika, ahol fertőző kevésvérűség gyanúja miatt el kellett altatni egy lovat 2015. március 9-én.


 Fertőző kevésvérűség gyanúja miatt zárva az üllői Lóklinika
Fertőző kevésvérűség gyanúja miatt előreláthatóan jövő hétfőig nem fogad pácienseket az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika. A létesítmény teljes területére kiterjedő szigorú fertőtlenítés után kezdődhet meg újra a betegek ellátása.


 Idén se induljon útnak senki saját lóval Romániába
Kérjük, hogy a Csíksomlyói Búcsúba, illetve egyéb romániai, erdélyi lovastúrákra  Magyarországról senki ne induljon el saját lóval.


 Új hazai rendelkezés az EIA elleni védekezésben
Hazánk lóállományának, lóexportjának védelme, valamint a betegség terjedésének megakadályozása a cél.


 Lovaink, akik már átestek a kötelező szűrésen
És mi a helyzet a Te lovaddal?


 30 év után ismét Angliában
A fertőző kevésvérűségtől retteg az angol lóverseny-szektor – A BBC Radio 5 riportja


 Az MGSzH tanácsai lótartóknak
Hogyan védjük meg lovainkat a fertőző kevésvérűségtől? Mit tehet egy átlagos lótartó egy esetleges járvány elkerülése érdekében?


 Októberi EIA-jelentés Németországból
Október első felében fertőző kevésvérűség miatt újabb négy istállóban rendeltek el karantént Németországban.


 Már hazánkban is terjed a ló-AIDS
A nyugat-európai sajtó a múlt héten már nemcsak a román, de a magyar lovakról is egyre többször tett említést, így már a Magyarországról származó szállítmányok veszélyeire is figyelmeztet.


 Terjed Európában a „ló-AIDS”
A Magyar Hírlap fertőző kevésvérűséggel foglalkozó cikke.


Hozzászólások