Fejre szerelhető mobil endoszkóp

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Lógyógyászati Tanszék és Klinika

2225 Üllő, Dóra major
Tel.: +36-29-521-300   +36-30-692-1290

Ló- és lovassport szakágtól függetlenül, a sportlovasok, tulajdonosok és idomárok egyik legnagyobb ellenségei a különböző, sokszor nem is diagnosztizált felső légúti megbetegedések.

Rengeteg lótartó számol be furcsa hörgő vagy sípoló hangról, melyet erős vagy akár már enyhébb munkavégzéskor is hall lovánál, de sokszor előfordul az is, hogy minden hanghatás nélkül mindössze annyi tűnik fel, hogy a ló teljesítménye indokolatlanul romlott az utóbbi időben, az állat visszatart a befutóban vagy éppen nem szívesen vállal nagyobb ugrásokat. A felelős lótartó ilyenkor állatorvost hív, azonban a nyugalomban végzett vizsgálatok gyakran nem hoznak eredményt, minden lelet negatív, a lovat egészségesnek nyilvánítják. A tünet mégsem múlik, a ló munkakedve nem tér vissza, eredményei egyre elmaradnak a korábbiaktól. Mi a teendő?


Az új endoszkóp orrjáratban elhelyezkedő része merev, így nem mozdul el még erőteljesebb munka, vagy nagyobb mozdulatok hatására sem, és nem zavarva a lovat munkavégzés közben.

Az Üllői Nagyállat Klinikán működő lovas futópad lassan 14 éve rendelkezésre áll az ilyen, úgynevezett „teljesítménycsökkenéssel” érkező betegek számára. Metabolikus-, emésztőszervi-, végtag- de bármely más, a teljesítményt befolyásoló probléma is diagnosztizálható futópados vizsgálattal, míg a futópados endoszkópia (az orron keresztül felvezetett mini-kamera) során a felső légút munka közbeni funkciója ellenőrizhető. Ezzel a módszerrel sok esetben sikerült fényt deríteni a teljesítménycsökkenés hátterében álló, nyugalomban nem látható légúti megbetegedésre. Sokszor kaptunk azonban kétes eredményt is, mely alapján nehéz volt eldönteni, hogy a futópad okozta stressz, rendellenes mozgásforma, vagy az endoszkóp mozgása okozza-e az elváltozást, illetve hogy egy esetleges negatív lelet valóban negatív vagy a terhelés szintje, típusa, a lovas vagy az ellenszél hiánya miatt nem sikerült a „tünet kiváltásához szükséges körülményeket” megteremteni.


A Klinika lovas futópadja 14 éve segíti a teljesítménycsökkenéssel érkező betegek kivizsgálását

Ezeket a nehézségeket elkerülendő szereztük be az Európában csak néhány helyen elérhető fejre szerelhető mobil endoszkópot. A műszer legnagyobb előnye, hogy a ló az általa megszokott helyen és módon dolgozik, miközben egy külön erre a célra kifejlesztett kantár és nyeregalátét segítségével, egy a garatig felvezetett endoszkópot visz magával. A kamera több ponton rögzíthető, és mivel az orrjáratban levő része merev, így nem mozdul el még erőteljesebb munka, vagy nagyobb mozdulatok hatására sem. Emellett kis méretének köszönhetően, bőven elfér az orr- és garatüregben anélkül, hogy azt irritálná, ezzel zavarva a lovat munkavégzés közben.


Dr. Tuska Pál állatorvos és eredményes militarylovas Dr. Kutasi Orsolya lovával teszteli az új endoszkópot

A kamera által készített felvételt a nyeregtáskában elhelyezkedő felvevő rögzíti, de egy vezeték nélküli monitoron élőben is figyelemmel kísérhetjük. A monitor hatótávolsága időjárástól függően 300-500 méter, de ha az élő kép nem is látható átmenetileg (távlovaglás, galopp, ügető, stb.), felvételről a teljes munka visszanézhető és értékelhető. Ezzel az új módszerrel lehetőség nyílik a felső légúti eredetű megbetegedések biztos diagnosztikájára, kiszűrésére. Amint a lovas az általa tapasztalt tünetet észleli, rögtön látható, hogy abban a pillanatban van-e ezt indokoló légúti elváltozás.


Dr. Tuska Pál állatorvos és eredményes militarylovas Dr. Kutasi Orsolya lovával teszteli az új endoszkópot. A készülék speciális kialakításának köszönhetően nem zavarja a lovat munkavégzés közben.

Ez az új diagnosztikai lehetőség a futópados vizsgálatokkal kiegészítve még szélesebb palettán teszi lehetővé a terhelésre jelentkező légzőszervi megbetegedések felismerését. A fejre szerelhető endoszkópos vizsgálat elvégezhető a Nagyállat Klinika melletti lovas pályán, de mivel a műszer mobil, ha a tulajdonos úgy kívánja, nem szükséges az állatot szállítani, a vizsgálat elvégezhető a ló tartási helyén is. A felvétel könnyen megvágható, lényeges pillanatok kifényképezhetők, mely a további terápiás lehetőségek elbírálásához nagy segítség.

2013. szeptember 1-től vállalunk mobil endoszkópos vizsgálatot, melyet valóban ajánlunk minden, akár régóta húzódó, enyhe légúti gyanú esetén is. Gyors és egyszerű vizsgálattal és diagnózissal akár megelőzhető a probléma súlyosbodása, és elkerülhető egy lényegesen költségesebb és hosszadalmasabb állatorvosi beavatkozás.

Időpontegyeztetés és bővebb információ:

  • dr. Nyerges-Bohák Zsófia 06 30 606 4657
  • dr. Korbacska-Kutasi Orsolya 06 30 605 1356
  • dr. Joó Kinga 06 30 353 3221

Dr. Nyerges-Bohák Zsófia
SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő

2013.08.25

Hozzászólások