Elsősegély lovaknak illóolajokkal

Marton Zsófia lófitoterapeuta új cikksorozatának második részében bemutatta, hogy mire képes a kamilla és az eukaliptusz ha lovadnak gyors segítségre van szüksége. Ma a sokoldalú illóolajoké a főszerep. 

Illóolajok sebekre

Évek óta jól bevált a hyperol, a betadine és az ezüst kolloid sebfertőtlenítésre. Mégis, kisebb sérüléseknél inkább a természetes szereket részesítem előnyben. Számos esetben bizonyítottak már nekem az illóolajok, szeretem használni őket. 

A horzsolásos, felületi sebek fertőtlenítője, hámosítója és rovarriasztója a levendula. Elősegíti a sebszélek szöveti regenerációját, emiatt a még tisztulásra váró, mély sebeket csak eleinte fertőtlenítem vele. Nem vérző, mély sebre is tehetjük (pl. marsipoly). Égési sérülésre téve meggátolja a hólyagok kialakulását, erős gyulladáscsökkentő, hámosító.

A teafa olaj is kiváló sebfertőtlenítő, ahogyan az ezüst kolloid. Ezeket hígítás nélkül lehet a sebre tenni, vagy rothadó paták repedéseibe cseppenteni.

Sebekre kiváló fertőtlenítő, nyugtató és gyulladáscsökkentő a kamilla (vagy cickafark) és levendula illóolaj 1-1 arányú keveréke, mely meglehetősen drága, de elég néhány cseppet alkalmanként felhasználni. A kék színű sebkezelésre alkalmas krémek a kamilla illóolajától kapták különleges színüket. Ebből krém is készíthető. A körömvirág krémje is gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, bőrnyugtató hatású. Disznózsírral otthon is könnyű elkészíteni.

Égési sebre az orbáncfű piros színű olaja bevált, melyet házilag is könnyen elkészítheted, de a növény levele és virágzata frissen összemorzsolva is hatásos, ha nincs más. Kezelheted vele például a pofa és szem környéki területen kialakult napégést. A növény etetését viszont kerüld, mert fényérzékenységet okoz.

A sebfertőtlenítő levendula és az égési sebek csodaszere, orbáncfű

Zúzódásra illóolajos bedörzsölés és fekete nadálytő pakolás

Karámban gyakoriak a sérülések, a sebek mellett elsősorban a zúzódások. Olíva- vagy napraforgóolajjal higított borsmenta illóolajjal kend be a hűsíteni kívánt testrészt, ha nincs nyílt seb. A hűtő hatás fájdalomcsillapító.

Ha már lement a forró duzzanat, akkor a szöveti regenerációt fekete nadálytöves pakolással gyorsíthatod. A feketenadálytőből készült alkoholos tinktúra vérkeringést fokozó és szövetregeneráló: nemcsak a befáslizhatatlan testrészek bedörzsölésére alkalmas izomláz, izomhúzódás, zúzódás, véraláfutás esetén, hanem a sérült ínszalagok bedörzsölésére is. Fontos, hogy az alkoholos tinktúra alkalmazása előtt körömvirág krémmel kend be a bőrt az irritáció elkerülése végett, és a bedörzsölt területet legalább 2 órán át tartsd melegen!

Az árnika-készítmények majdnem annyira jók, mint a feketenadálytőből készültek. A patikában kapható készítményekben a megengedett hatóanyag mennyisége olyan csekély, hogy alig van hatása. Érdemes ezért inkább házilag elkészíteni a fekete nadálytő gyökérből a tinktúrát, roppant egyszerű. Etetve viszont mindkét növény erősen mérgező.

Hámosításra és szőrnövesztésre Aloe vera, zúzódásra és véraláfutásra Feketenadálytő
 

2014.07.03. Marton Zsófia, állat-fitoterápia szakértő

Hozzászólások