Elsősegély lovaknak gyógynövényekkel

A lovak mesterei annak, hogy bajba kerüljenek. Marton Zsófia lófitoterapeuta új cikkosorozatának első részében bemutat néhány olyan esetet, amikor a lovak körül előforduló vészhelyzetekben gyógynövényeket használhatsz elsősegély jellegű beavatkozásra:

Bevallom, jómagam is bizonyos esetekben más szereket részesítek előnyben a gyógynövényekkel szemben (pl. sebfertőtlenítés), mivel sokszor kényelmesebb a polcról levenni egy üvegcsét, mint elkészíteni a növényekből a főzetet vagy kenőcsöt. Sok esetben a gyógynövények lassabban és enyhébben hatnak, mint a gyógyszerek, de vannak látszólag soha nem gyógyuló sebek vagy elváltozások, amikor viszont csak a gyógynövények és azok kivonatai hoznak gyógyulást

Azt is jó tudni azonban, hogy sok gyógyszer hatóanyagát gyógynövények vagy azok illóolajai adják

Vannak esetek – például erős fájdalom, vérzés, láz és sokkos állapot – , amikor mindig az azonnali állatorvosi segítséget és a leghatékonyabb módszert válaszd! 

És vannak esetek, amikor kivétel nélkül gyógynövényekkel látunk el vérző sebet, zúzódást vagy égési sérülést: amikor nincs más lehetőség. Az itt leírt receptek, javaslatok nem helyettesítik a jól bevált gyógyszeres eljárásokat, ha azok rendelkezésre állnak: ki-ki maga döntse el, melyik módszert választja.

Lovastúra elsősegélycsomag nélkül

Egy lovas társaság 3 napos nomád túrára indult. Lovaik szívósak és egészségesek voltak, így fel sem merült bennük, hogy gyógyszereket vigyenek magukkal a túrára.

A második nap délelőttjén az egyik málhás ló hátsó lába beleakadt egy földön fekvő rozsdás drótba, mely vágást okozott a csüdtájékon. Vérzett a seb, komoly fájdalmai voltak a lónak, és a mocsaras terület, illetve a rozsdás drót miatt nagy volt az elfertőződés veszélye. Sem gyógyszer, sem vezetékes víz nem volt a közelben.

Telefonos segítségben azt javasoltam, hogy gyűjtsenek tiszta útifüvet és pásztortáskát. Azt zúzzák apróra, tegyék bele a sebbe, és kössék be egy kendővel. Megtették, és kétórás kényszerpihenő után a ló meglepően jól bírta a további utat (málha nélkül).

A szálláshelyre érve patakvízzel kimosták a sebet és a kendőt, újra ugyanezeket a gyógynövényeket tették rá pakolásként. Éjszaka rengeteget javult a seb, teljesen elállt a vérzés, és kisebb sántaság mellett eljutatták a lovat egy betonúthoz, ahonnan lószállítóval hazaszállították. Az állatorvos megvizsgálta, és úgy találta, mintha a seb már legalább 3-4 napja gyógyulna, szakszerű ellátás mellett. Tetanusz elleni oltás kapott a ló. A seb gyorsan és szépen gyógyult be, a gazdája pedig sebfertőtlenítő és kötszerek nélkül nem indul többet túrázni.

Vérzéselállítás a legelő gyógynövényével

Egy négyéves csikó unalmában kimászott a karámból, és csúnyán felsértette a térdkalács tájékán a bőrt (a térdkalács a lágyék közelében található ízület, ezt kevesen tudják, nem pedig a ló „térde”, melyet helyesen lábtőnek vagy hátul csánknak hívunk). A vérzés nem volt intenzív, lüktető, de folyamatosan szivárgott, kis patakként folydogált. A tulajdonosnak ekkor, vasárnap este jutott eszébe, hogy nincs az istállóban sebfertőtlenítő szer, az állatorvos pedig csak 4 óra múlva tudott kimenni a beteghez.

Pásztortáska és útifű: vérzéscsillapításra, sebkezelésre

Nem volt más lehetőség hirtelen, mint gyógynövényekhez nyúlni, mégpedig olyanhoz, amely közel van, például a legelőn. Pásztortáska minden réten megtalálható, értéktelen kis gyomnak tartják, pedig a népi gyógyászatban a leveleket és a fű kipréselt levét külső vérzések elállítására használták.  A ló gazdája szedett a réten a pásztortáskából, és tisztítás után egy részét összezúzva finoman a sebre szorította.

A maradék gyógynövényt leforrázták vízzel, 5 percig állni hagyták, majd a kihűlt főzettel belocsolgatták a sebet, míg megjött az állatorvosÉrösszehúzó, véralvadást segítő, fertőtlenítő hatása van. A vérzés 15 perc alatt elállt, bár igaz, hogy amikor a ló megmozdult, ismét megindult valamennyire. Az állatorvos a sebet fertőtlenítette, összevarrta.

2014.06.17. Marton Zsófia, fitocavallo.hu

Hozzászólások