Az MGSzH tanácsai lótartóknak

Az MGSzH tanácsai lótartóknak

Hogyan védjük meg lovainkat a fertőző kevésvérűségtől?

A Lovasok.hu tájékoztatásért fordult a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, reagálva a Nyugat-Európában regisztrált EIA-megbetegedések megnövekedett számára, valamint az Európai Unió júniusi rendelkezésére, mely jelentősen megszigorította a Romániából származó lovak bevitelét más Uniós tagállamokba.

Hogyan védhetem meg lovamat a fertőző kevésvérűségtől?

Az EIA bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, megelőző vakcinázás és a fertőzött állat gyógykezelése nem lehetséges. A lótartók felelőssége, hogy mindent megtegyenek a fertőzés elkerüléséért.

Szerettük volna megtudni, hogy a lovasok, lótartók, állatorvosok hol és milyen formában értesülhetnek az aktuális intézkedésekről és változásokról.

Szerettünk volna felvilágosítást kapni arról, hogy 2010 folyamán hazánkban hány megbetegedést regisztráltak. Érdekes szempont lenne, hogy ezek a lovak vajon idehaza fertőződtek-e meg, vagy már betegen kerültek az országba.

Kíváncsiak voltunk az MGSzH szakértőinek tanácsaira, hogyan is óvhatjuk meg lovaink egészségét, mit tehet egy átlagos lótartó egy esetleges járvány elkerülése érdekében.

És szerettük volna tájékoztatni olvasóinkat arról is, hogy idén mely megyékben végeznek kötelező szűrést, hiszen minden lótartó figyelmét fel kell, hogy hívjuk a szűrések és a megelőzés fontosságára.

Íme a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal válasza:

Előzmények:

2010-ben eddig Magyarországon kívül Romániában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban találtak fertőző kevésvérűség szempontjából pozitív egyedeket, a román eredet mindegyik állománynál igazolható volt.

A fertőzött lovak közül Angliában egy lovat leöltek, a többi ló vizsgálata még folyamatban van. Az esetek bebizonyították, hogy a határok megszüntetése, a lószállítást szabályozó európai uniós jogszabályok hiányosságai állategészségügyi szempontból komoly veszélyt jelentenek Európa országaira.

A fentiek, illetve az Európai Bizottság 2009-ben elvégzett romániai vizsgálata miatt került kiadásra a 2010/346/EU (2010.06.18.) Bizottsági Határozat, mely megszigorította a lófélék szállítását Romániából az Európai Unió egyéb országaiba. A határozatot a megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági ás Állategészségügyi Igazgatóságok ismerik (Eur-Lex napi követése), az állategészségügyi határállomáson dolgozók külön értesítést kaptak róla elektronikusan.

Az említett vizsgálat megállapította, hogy a betegséggel kapcsolatos román intézkedések színvonala, nyomonkövethetősége, végrehajtása gyenge, a fertőzött állatokat nem ölik le minden esetben, stb.

Az uniós jogszabályok az alábbi honlapon megtalálhatók, mindenki számára hozzáférhetők: http://eur-lex.europa.eu.

Magyarországi helyzet:

2010-ben a megyei állategészségügyi hatóságok folyamatosan végzik a lóállomány háromévente esedékes, kötelező szűrését a lovak fertőző kevésvérűségére.

Ezen vizsgálatok során Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében kilenc pozitív lovat találtak, melyek közül hatot, többszöri, megismételt pozitív vérvizsgálati eredmény után, állami kártalanítás mellett leöltek, három ló vizsgálata még folyamatban van. A betegség megállapítása aggodalomra nem ad okot, hiszen az előfordulási ráta nagyon alacsony, kevesebb, mint 0,5%. A fertőzés forrása eddig nem ismert.

Igazgatóságunk megkezdte az idei országos szűrés eredményeinek összesítését, és a következő, megyei igazgatóhelyettesek részére szervezett értekezleten kiemelt témaként fog szerepelni.

Összefoglalva:

Jelen pillanatban mindenképpen azt tanácsoljuk a lótartóknak, hogy csak egyedi megjelöléssel, útlevéllel és mikrochippel rendelkező lovat vegyenek, olyan állományból, melyet rendszeresen ellenőriz állatorvos. Javaslatunk továbbá, hogy a fertőző kevésvérűségre irányuló vérvizsgálati lelet (Coggins-teszt) ne legyen három hónapnál régebbi, bár ezt jogszabály nem írja elő.

A fertőzés terjedésének megakadályozásában a vérszívók elleni védekezés is fontos szerepet játszik, továbbá a hazai lóállományok háromévente történő felmérő vizsgálata segít a tünetmentes, de fertőzött lovak kiszűrésében.

A Lovasok.hu észrevételei a fentiekkel kapcsolatban:

A Lovasok.hu kiemelten fontosnak tekinti a lovasok, lótartók tájékoztatását, hiszen fontos szerepük van a betegség elleni védekezésben.

A magánállatorvosok ellátási területükön figyelemmel kísérik az állományokban végbemenő változásokat, és felhívják a lótartók figyelmét a védőintézkedések fontosságára. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

A határállatorvosi szolgálat ma már sokkal kevesebb feladatot lát el, mint korábban. A Romániából hazánkba érkező lószállítmányokat nem állítják meg és nem ellenőrzik a határon, így azok gyakorlatilag akadálytalanul mozoghatnak az Unió területén. Tehát az állategészségügyi határállomáson dolgozók vélhetően csak a szállítmányok töredékével kerülnek kapcsolatba.

A betegség hazai terjedésének, vagy az erről szóló nemzetközi híreknek számos negatív gazdasági következménye lehet:

– A HAZAI TENYÉSZTÉSŰ LOVAK KÜLFÖLDI ÉRTÉKESÍTÉSI LEHETŐSÉGEINEK ROMLÁSA. – SAJNOS MÁR MOST SZÁMOS NÉMET NYELVŰ CIKK HÍVJA FEL A LOVASOK FIGYELMÉT A ROMÁNIÁBÓL ÉS A MAGYARORSZÁGRÓL SZÁRMAZÓ SZÁLLÍTMÁNYOKKAL KAPCSOLATOS VESZÉLYEKRE – VÉLHETŐEN A FÖLDRAJZI KÖZELSÉG MIATT. – KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK: MÁR HAZÁNKBAN IS TERJED A LÓ-AIDS

– KEVESEBB KÜLFÖLDI RÉSZTVEVŐ HAZAI LOVAS RENDEZVÉNYEINKEN – HAZÁNK ÉVRŐL-ÉVRE SZÁMOS RANGOS LOVAS RENDEZVÉNYNEK AD OTTHONT. AMENNYIBEN AZONBAN A KÜLFÖLDI ÉRDEKLŐDŐKNEK AZT KELL MÉRLEGELNIÜK, HOGY KITESZIK-E LOVAIKAT AZ EIA-VAL VALÓ FERTŐZŐDÉS VESZÉLYÉNEK, VÉLHETŐEN KEVESEBBEN FOGNAK HAZÁNKBA LÁTOGATNI.

– TEKINTETTEL ARRA, HOGY A FERTŐZÖTT LOVAKAT ÁLLAMI KÁRTALANÍTÁS MELLETT LEÖLIK, AZ ÁLLAMNAK SZÁMOKBAN MÉRHETŐ ANYAGI ÉRDEKE LENNE, HOGY MINÉL KEVESEBB KÁRTÉRÍTÉST KELLJEN KIFIZETNI. ENNEK KULCSA PEDIG A MEGELŐZÉS – A LOVASOK, LÓTARTÓK ÉS ÁLLATORVOSOK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL.

A gazdasági vonatkozások mellett pedig nem feledkezhetünk meg azokról a lovasokról sem, akik egy olyan betegség miatt veszítik el kedvencüket, mely kivédhető lett volna.

Éppen ezért kérjük a lótartókat, hogy lovaikon végeztessék el a háromévente kötelező szűrést, valamint hogy Romániából származó lovak vásárlása esetén mindenképpen tartsák be az Európai Unió aktuális előírásait.

Azt sajnos egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy idén mely megyékben végzik el a lovak kötelező vérvizsgálatát.

Magyar Dorottya, 2010.10.17.
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.22.

Hozzászólások