Aromaterápia az egészség szolgálatában

Az aromaterápia atyjaként egy francia vegyészt tartanak, aki a XX. században munkája végzése közben véletlenül rácseppentett egy kis levendulaolajat az égési sebére. A fájdalom hamarosan enyhülni kezdett, a seb pedig a vártnál gyorsabban gyógyult be. Aromaterápiának nevezzük a növényekből nyert illóolajok gyógyítási céllal történő felhasználását, amely természetesen épp olyan hatékonyan működik lovaknál, mint ahogy embereknél is!

 

Hogy miért? Az illóolajak működését nehéz néhány sorba leírni a lényeg, hogy az általában hígított formában használt anyagok könnyedén átjutnak a ló szövetein, bekerülnek a véráramlatba, ahonnan aztán a ló különböző szerveihez. Ez ugyanúgy igaz az illóolaj bedörzsölése és például inhalálás esetén is. Ez utóbbinál a tüdőn keresztül felszívódva jut be az anyag a vérkeringésbe.

Milyen célra használhatóak az illóolajak?

A megfelelő minőségű, jól összeválogatott illóolajak számtalan célra alkalmazhatóak – többek között nyugtatásra, fertőzésekre, gyulladáscsökkentésre, a légutak kitisztítására, gyomorpanaszokra, illetve számtalan betegség tüneteinek csökkentésére. Az illóolajak többsége antibakteriális hatású, éppen ezért a sebkezelésben is helytállnak.

Hogyan használhatóak fel az illóolajak?

Az illóolajak legbiztonságosabb felhasználása az inhalálás, ami nem kizárólag a szervezet működésére van hatással, de a ló érzelmeire is.

Fontos tudni, hogy a ló bár kizárólag az orrlyukain keresztül képes levegőt venni, kiváló szaglása van. Ennek köszönhető, hogy olyan hatékonyan ki tudják válogatni legelés közben azokat a növényeket, amelyekre szükségük van.

Maga az inhalálás folyamatára több módszer is létezik. A legcélszerűbb megoldás erre a célra kifejlesztett inhalátor készülék használata, amelyből létezik kábeles és akkumulátoros változat is, működése pedig megegyezik az emberi felhasználást szolgáló inhalátor készülékkel. Ha e mellett döntesz, érdemes kezelés előtt a lóval megismertetni a készüléket, hiszen a „félelmetes” kinézet mellé működés közben folyamatos „búgás” is társul. Ez könnyen menekülésre késztetheti a lovat, egy vezetékes készüléknél pedig nem veszélytelen.

Az illóolajak ezen felül kiválóan alkalmazhatóak bőrön, patán keresztül is. Bedörzsölve, sebkezelésre, a paták repedéseinek gyógyítására az illóolajok gyorsan a segítségedre lehetnek.

Az illóolajak belsőleg történő felhasználása kizárólag orvosi konzultációval javasolt, ugyanis a szükséges dózist igen pontosan tudni kell!

Bármilyen módját is választod az illóolajak felhasználásának, nagyon fontos, hogy előre tájékozódj annak felhasználásnak módjáról. Illetve semmiképpen ne kezdj bele a terápiába tesztelés nélkül – elég egy csepp hígított illóolajat a ló bőrér csepegtetni ahhoz, hogy villámgyorsan kiderüljön allergiás-e rá vagy sem. Ha a ló nagyon érzékeny, szinte abban a pillanatban, ahogy a bőréhez ér az adott anyag, kipirosodik a bőrfelület. A kevésbé irritáló anyagok esetén is körülbelül fél órán belül jelentkezik az allergiás reakció. Hogy teljesen biztos lehess abban, hogy lovad nem érzékeny az adott illóolajra, várj néhány órát a tényleges kezeléssel.

Nem mindegy, milyen illóolajat vásárolsz!

Egy kész illóolaj minőségtől függően 50-300 különböző biokémiai elemből épül fel. Minél silányabb minőségű a készítmény, annál kevesebb az összetevője. Éppen ezért a nagyon alacsony áron kapható illóolajak valószínűleg közel sem azt a hatást fogják kiváltani, mint amire számítunk. Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az illóolajok, éppen ezért a piacon is egyre több a „hamisítvány”, tehát a többszöri desztilláción átesett illóolajak vagy a hígított változatok. (Nem véletlenül hamisítják, hiszen ritka kincs – fél tonna levendulából például mindössze 2-3 liter olaj nyerhető ki!) Ezeket könnyen ki lehet szűrni, ugyanis az „eredeti”, jó minőségű illóolajok bevizsgálási számmal vannak ellátva.

2018.09.27. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Képek forrása: Pixabay.com

Hozzászólások