Alternatív módszerek a lógyógyászatban

Az alternatív gyógymódok kiválóan alkalmasak – a hagyományos gyógymódok mellett – lovad „rejtélyesen” visszatérő, krónikus megbetegedéseinek gyógyítására. Természetesen nem arról van szó, hogy a hagyományos orvoslást el kellene vetni. Csupán nem szabad mellőzni és figyelmen kívül hagyni az alternatív gyógymódok hatékony erejét.

Cikkeink a témával kapcsolatban:

 Frontérzékenység lovaknál
Bizonyos időjárási viszonyok hatására a már meglévő betegségek felerősödhetnek vagy addig tünetet nem produkáló újabbak jelentkezhetnek. Ezt frontérzékenységnek nevezzük. Csak kevesen tudják, hogy nem csak az embereket, de az állatokat is sújtja a jelenség. Lovaknál leggyakrabban kólika, fulladás, reumatikus bántalmak és „nehezen kezelhetőség” figyelhető meg ilyenkor.


 Mi pontosan a kineziológiai tapasz?
Segít, ha lovad nem érzi jól magát a bőrében. A kineziológiai tapasz egy bőrbarát anyagból készült, egyik oldalán ragasztóanyaggal ellátott rugalmas anyag, ami tulajdonképpen a bőr utánzata, tehát nem tartalmaz semmiféle hatóanyagot, gyógyszert. De hogyan működik és milyen problémákon segít? Ki alkalmazhatja? Rajta maradhat-e a lovon verseny közben? Mindenre választ adunk!


 Lovak alternatív gyógymódjai
A fizioterápiás és manuál terápiás kezelésekkel segíteni lehet légzőszervi (köhögés, asztma, bronchitis, allergia), mozgásszervi (patabetegségek, sántaság, feszes izomzat) és ezekből eredő lovaglási (fejrázás vagy head-shaking szindróma) és viselkedési zavarokon (félelem, menekülés, agresszió, depresszió) és akár szaporodásbiológiai problémákat (terméketlenség) is orvosolhatunk.


 Intenzív bentlakásos rehabilitáció lovaknak
Vajky Andi, ló-fizioterapeuta: Az intenzív rehabilitáció az adott ló problémáinak megfelelő, személyre szabott napi szintű kezelés, kúra, ami általában egy hónapos intenzív kezeléssorozatot jelent. Sok esetben a napi szintű kezelés sorozat gyorsabb, eredményesebb gyógyuláshoz vezet, mintha hetente egy-két alkalommal találkoznék négylábú pácienseimmel. Pontosan mi történik az intenzív kúra alatt?


 Ínszalagrándulás kezelése fizioterápiával
Azelőtt többször is hallottam már az alternatív gyógymódokról, de legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen mértékű gyógyításra képes. A lovam bal mellső lábán történt ínszalagrándulásból a teljes gyógyuláshoz vezetett az egy hónapos fizioterápiás kezelés Vajky Andreánál, Pécselyen.


 Tüdő és a légutak betegségeinek kezelése mágnesterápiával, akupunktúrával
A lovak légúti betegségei sokfélék, ennek megfelelően gyógyításuk módja is nagyon különböző. A betegségek két leggyakoribb csoportja a fertőző kórokokra (vírusok, baktériumok) visszavezethető gyulladásos betegségek, illetve az allergiás háttérrel rendelkező, rettegett „kehesség” problémakörébe sorolható.


 Alternatív terápiák – Sikerek és eredmények a gyakorlatban
A lógyógyászati rovat vezetőjeként számos újdonsággal találkozom nap mint nap, melyek esélyt adhatnak lovaink már nem remélt gyógyulására.  Ugyanakkor saját lovaim is mindig gondoskodnak arról, hogy ne teljenek unalmasan a napok. Így adódott, hogy február és március folyamán az alternatív kezelések – azon belül is a mágnes- és az infralézer-terápia – hatásosságáról győződhettem meg.


 Lágylézer terápia a  gyógyászatban
A lágylézer terápiát az állatgyógyászatban is évek óta sikeresen alkalmazzák. A terápiás célú lézerek (soft-lézerek) alapvetően két csoportba sorolhatók: látható piros fényt kibocsájtó, röviden piros lézerek, és infravörös fényt kibocsájtó, röviden infralézerek. A lézerek nagyintenzitású fénye a sejtekben számos, egyébként nem, vagy csak lassan meginduló biokémiai folyamatot indít el.


 Lovak fizioterápiája MET ingeráram kezeléssel
Az állatgyógyászat területén a fejlettebb nyugati országokban már több mint tíz éve megjelentek a fizioterápiás kezelések, mára pedig elfogadott tény, hogy bizonyos esetekben nagymértékben elősegítik a gyógyulást. A fizioterápia egyik hatásos kezelési formája a MET kezelés, vagyis a Modulált  Elektro Terápia.


 Lovak kezelése mágnesterápiával
Fájdalmak és más panaszok kíméletes és hatékony csökkentése a természet pulzáló mágneses erejével! A természetes gyógymódok igen régi időkre vezethetők vissza. Az utóbbi években nálunk is felvirágzóban van a fizioterápiás kezelések alkalmazása az állatgyógyászatban. A fizioterápia által alkalmazott kezelési lehetőségek egyike a pulzáló elektromágnes-terápia.


 Viselkedészavarok és rossz szokások enyhítése gyógynövényekkel, illóolajokkal
Ha valaki olvasott már lóbetegségekről szóló szakkönyveket, észrevehette, hogy az azok csupán néhány bekezdés erejéig érintik ezt a témát. Hiába ismerjük jól az idegrendszer anatómiai felépítését, működése nem csak vegyi anyagok és biokémiai folyamatok összességén alapul. Van ott valami „lelki” dolog is…


 Immunerősítés gyógynövényekkel lovaknak és lovasoknak
Tény, hogy az őszi-téli időszakokban tömeges járványként söpör végig a városokban a köhögéses, nyálkaképződéssel és légúti gyulladással járó, vírus okozta megbetegedés. És sajnos sokszor a lovakat sem hagyja érintetlenül. Védőoltásokkal is lehet védekezni, de a vírustörzsek nagyon változatosak, mindig újabbak bukkannak fel…


 A lovak szaglása és az illóolajok
Az illatok kialakításáért felelős vegyi anyagok az orrüregben elhelyezkedő szagló nyálkahártya sejtjeit ingerlik, a sejtek elektromos jeleket küldenek az agy felé, melyek a ló agyának legősibb eredetű részébe jutnak.  Ez az ősi agyi terület a felelős az ösztönök és a hangulatok kialakításáért. Vajon miféle hatással vannak az illatok és illóolajok a ló agyára?


 Kehesség és gyógynövények? Nem kérdés!
Az elmúlt 5 évben legalább 300 lótulajdonosnak adtam személyesen tanácsot, hogyan alkalmazzon gyógynövényeket kehes lovánál. Mindössze két esetben kaptam negatív visszajelzést, a többieknek segítettek a herbák. Egyre terjednek a gyógyfüves istállók, ahol abrakoltatás idején gyógynövény illat száll az istállóban, és zömében légúti bántalmaktól szenvedő lovak kapják a gyógynövény adagjukat.


 Mozgásszervi sérülések kezelése homeopátiával
Ezúttal a mozgatószervrendszer, az idegrendszer, illetve a szem és a pata sérüléseinek kezelési lehetőségeit vesszük sorra dr. Bogár Orsolya segítségével. Fontos, hogy lovunk legártatlanabbnak tűnő sérülését is vegyük komolyan és türelemmel várjunk a teljes gyógyulásig, ellenkező esetben csak súlyosbítunk a problémán.


 Sérülések homeopátiás kezelése
Korábbi beszélgetéseink során megismertetted olvasóinkat a homeopátia alapjaival, így épp itt az ideje, hogy konkrét problémákról, problémakörökről beszélgessünk. Melyek azok a bántalmak, amelyeket a lótartók maguk is eredményesen kezelhetnek homeopátiás készítményekkel? Dr. Bogár Orsolya válaszol.


 A homeopátia játékszabályai
Egyre több lovas alkalmaz homeopátiás készítményeket, de csak kevesen rendelkeznek pontos és megbízható ismeretekkel ezen a téren, pedig bizony be kell tartani pár egyszerű szabályt ahhoz, hogy a kezelés valóban eredményes legyen. Homeopátiával kapcsolatos kérdéseinkre ezúttal is Dr. Bogár Orsolya válaszolt.


 Nyújtó és lazító gyakorlatok lovaknak
A ló kiképzése tulajdonképpen a ló izmainak és ízületeinek tornáztatásából áll.  Az izmok tornázatása történhet aktív és passzív módon. Az aktív mód a lovaglás, a kiképzés folyamata. A nevében is szerepel a „lovak gimnasztikai kiképzése”. Sokan ezt a lovaglásuk során elfelejtik. A passzív módja az izmok tornáztatásának a nyújtó-lazító gyakorlatok, amelyeket a lovas a földről végez.


 Az “alternatív” kezelési mód és az autodidakta tanulás
Az utóbbi időben egyre többen keresnek meg azzal az igénnyel vagy érdeklődéssel, hogy hogyan tudnánk kitanulni autodidakta módon az „alternatív” kezelési módszereket. A válasz rövid: sehogy. Hogy miért? Mert veszélyes és roppant káros lehet. A másik ellenérv, ami az autodidakta tanulás ellen szól, hogy hosszú, fáradságos és kudarcokkal teli.

Hozzászólások