Sérülések homeopátiás kezelése

Sérülések homeopátiás kezelése

Kérdéseinkre Dr. Bogár Orsolya válaszolt

Korábbi beszélgetéseink során megismertetted olvasóinkat a homeopátia alapjaival, így épp itt az ideje, hogy konkrét problémákról, problémakörökről beszélgessünk. Melyek azok a bántalmak, amelyeket a lótartók maguk is eredményesen kezelhetnek homeopátiás készítményekkel?

Dr. Bogár Orsolya: Számos olyan problémakör van, amelyek kezelésében akár kiegészítésként is jó szolgálatot tehetnek a megfelelő homeopátiás készítmények. Ilynek például:

 • sérülések
 • mozgásszevi problémák
 • emésztőszervi problémák, kólika
 • légzőszervi problémák
 • stressz
 • szaporodással kapcsolatos problémák
 • bőrbetegségek

Nem győzöm azonban eleget hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a pontos állatorvosi diagnózis, hiszen például egy súlyos tüdőgyulladás, vagy mondjuk egy mély szúrt sérülés esetén nem elég kizárólag homeopátiás készítményekkel kezelni a lovat, mert az életével játszunk.

Éppen ezért mindig arra kérem a lótartókat, hogy konzultáljanak állatorvosukkal és kövessék az utasításait.

Mivel kezdjük, mely problémákkal találkozol a leggyakrabban?

Dr. Bogár Orsolya:Úgy tapasztalom, hogy a mindennapok folyamán a kisebb-nagyobb sérülések okozzák a legtöbb fejtörést a lovasoknak, lótartóknak, így kezdjük talán ezzel!

Dupla haszon, hiszen lóra és lovasra egyaránt érvényes tippeket kapunk majd, ugye?
Dr. Bogár Orsolya: Természetesen!

Alapvetően három szervrendszer sérüléseiről beszélhetünk: a bőr, a mozgató rendszer és az idegrendszer sérüléséről.

A bőrt ért traumák hatására fedett, vagy nyílt sérülések alakulhatnak ki. Tompa tárggyal való ütközés esetén fedett sérülés, zúzódás jön létre. Ilyenkor a bőr alatti rétegekben károsodnak a szövetek.

A nyílt vérzéssel járó sérülések a sebzések. A legártalmatlanabbak a horzsolt sebzések. Ilyenkor az érintett bőrfelületet megtisztítása és fertőtlenítése a legfontosabb teendő. Jó szolgálatot tehet a köromvirág-oldat (vagy ha nincs, akkor krém), ezzel remekül lehet a sebet fertőtleníteni, illetve a sebgyógyulást támogatni.

A metszett, vágott, szúrt, szakított és más, mélyebb rétegeket is érintő sérülések esetén különösen fontos a seb szakszerű ellátása, és szükség szerint tetanusz elleni ismétlő oltás. Fontos, hogy amennyiben a sebben benne maradt a sebzést okozó tárgy, semmiképpen se kíséreljük meg magunk eltávolítani, várjuk meg vele az állatorvost!

A sérülések legfontosabb homeopátiás szere az Arnica Montana. Minden esetben adható elsősegély-szerként, amikor bármilyen sérülés történik, akár a ló, akár a lovasa sérül meg. Jó hatással van a vérerek állapotára, segít a sokktalanításban, emiatt fájdalomcsillapító és nyugtató hatású is.  A baleset után adjunk a lehető leghamarabb adjunk a sérültnek Arnica C30-at vagy C200-at egyszer, 10-15 golyót. Ajánlatos ezt a szert a ló ápolószeres ládájában tartani.

A Traumeel nevű készítménycsalád is jó szolgálatot tehet – akár tabletta, injekció, vagy kenőcs formájában. Fontos, hogy a kenőcsöt ne kenjük nyílt sebbe!

További homeopátiás készítmények, melyeket baleseteket követően alkalmazhatunk:

 • Aconitum napellus – a baleset, sérülés után azonnal adva (illetve a betegségek kezdeti szakaszán) egy adag C30
 • Rescue Remedy (Bach-féle virágesszencia): Baleset után alkalmazva a nagymértékben hozzájárulhat a sokkhatás enyhítéséhez, és elősegítheti a természetes gyógyulási folyamat megindulását, segít csökkenteni a feszültséget és a félelmet. A készítményből négy cseppet kell egy pohár vízbe, vagy közvetlenül a nyelvre csepegtetve elfogyasztani. Az eszenciák brandyvel vannak tartósítva, így minimális alkoholbevitelt eredményeznek. Létezik már cukorka formában is, ami azonnal fogyasztható.
 • Schüssler-só: Ferrum phosphoricum Nr.3: elsősegélyszer sérüléseknél, hirtelen fellépő betegségek kezdetén
 • Szúrt vagy harapott sebek szere a Ledum (D6, naponta háromszor 10), de a szúrt vagy harapott sebek mindenképpen állatorvosi ellátást igényelnek, akkor is, ha látszólag nem súlyosak!
 • Izomsérülések esetén hatásos a Ruta (D6- D12 naponta 3 szor)
 • Fertőzött sebek:
  • Calendula D6
  • Aconitum napellus: heveny, agresszív gyulladás esetén
  • Belladonna D6: ha fájdalmas, forró a gyulladt terület, láz jelentkezik
 • Hematómák felszívódását segíti az Arnica, valamint a Hamamelis, ez utóbbi főleg vénás eredet esetén.

Ne feledjük, hogy ezeket a sérüléseket nem csak közvetlenül a baleset után kell kezelni, hanem folyamatosan a teljes gyógyulásig. A homeopátia akkor is segít, ha a gyógyulási folyamat nem teljesen zökkenőmentes:

 • Túljsarjadzó sebekre: Silicea
 • Tályog, gennyesedés esetén a Hepar sulfur D6 megérleli a tályogot (mirigykórnál ne alkalmazzuk, mert a bélfodri tályogokat is megnyithatja!), a Hepar sulfur D30 beszárítja a gennyet. A Miristica sebifera, a „homeopátiás kés” a tályog megnyitását, majd a Silicea a megnyílás után a genny eltávozását segíti.
 • Siliceát használhatunk sipolyok, régi gennyes sebek kezelése, de fontos tudni, hogy lassan hat, sokáig kell adni.
 • Staphisagria: ha mélyen helyeződik a tályog, például a patában.
 • A Schüssler sók közül a Silicea Nr.11 a gennyesedéssel járó akut- és krónikus gyulladások fő szere
 • A Calc. Sulphuricum Nr. 12 tályog, furunkulus esetén hatásos.
Egy-egy probléma kezelésére is jónéhány szert felsoroltál. Honnan tudjuk, melyiket érdemes választani?

Dr. Bogár Orsolya: Egyrészt mindenképpen figyeljünk oda lovunkra, hiszen az olyan, jelentéktelennek tűnő tünetek segíthetik a megfelelő szer kiválasztását, hogy meleg, vagy hideg-e a sérült terület, vagy hogy a szokottnál szomjasabb-e az állat. Az ilyen apró kis jelek segíthetnek abban, hogy a fenti leírások alapján a megfelelő készítményt válasszuk.

A homeopátia természetesen nem merül ki ennyiben, nem mondhatjuk, hogy aki a fentieket rutinszerűen alkalmazza, már mindent tud a témában. Egy ilyen áttekintés főleg az egyszerűbb problémák kezelésére teszi képessé a lovasokat, lótartókat.

Súlyosabb sérülések esetén érdemes kikérni egy homeopátiával dolgozó állatorvos véleményét, aki egy komplex, az adott ló számára egyénileg kialakított kezelési tervet állít össze, ami mindenképpen hatékonyabb és biztosabb, mint az általános kezelések.

Következő cikkünkben a mozgatószervrendszer sérüléseinek homeopátiás kezelési lehetőségeit vesszük sorra.

2011.09.27. Lejegyezte és szerkesztette: Magyar Dorottya
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások