A lovak szaglása és az illóolajok

A gyógynövények és a belőlük készült illóolajok elválaszthatatlanok. A lovak kezelése során érdemes mindkét gyógymódot egyszerre alkalmazni. Az egyes illóolajok különbözőképpen hatnak a lovak szervezetére: az illatterápia során az agyműködésre, másrészt a gyógyászati felhasználás során bizonyos szervek működésére.

A lovak csak az orrnyílásaikon keresztül képesek levegőt venni, ennek megfelelően hatalmas méretű orrlyukaik vannak. Az illatok kialakításáért felelős vegyi anyagok az orrüregben elhelyezkedő szagló nyálkahártya sejtjeit ingerlik, a sejtek elektromos jeleket küldenek az agy felé, melyek a ló agyának legősibb eredetű részébe jutnak. Ez az ősi agyi terület a felelős az ösztönök és a hangulatok kialakításáért. A szaglás olyan ősi érzékelésforma, amely az evolúció során feltehetően keveset változott.

A lovak látása nem túl jó, legalábbis a közeli dolgok érzékelésében. Legeléskor nem látásuk, hanem szaglásuk segítségével választják ki a számukra ehető növényt a mérgezők közül. Szaglásuk segítségével fejtik meg a levegőt átjáró titkos kódokat is: merre vannak a fajtársak, a kancának merre van a csikója.

Úgy tartják, hogy az evolúció során azok az állatok maradtak életben, amelyek a szagingerekre a leggyorsabban reagáltak, hiszen nagyobb biztonsággal kerülték el a ragadozókat. Emiatt az agy úgy fejlődött ki, hogy közvetlenül megkapja a szaglóhám üzenetét közvetítő szagingereket, a többi érzékelési ingertől eltérően. A látás, hallás és tapintás esetében, az érzékelő szervtől az agykéregig ugyanis egy ún. átkapcsoláson keresztül jut el az inger. Ez egyben egy szűrő is, amely a felesleges vagy kevésbé fontos jeleket megszűri, sorrendbe állítja, netán kizárja. A szaglásnál ilyen szűrés nincs.

A ló tehát minden egyes szagot, illatot befogad, feldolgoz és az inger fontosságától függetlenül mindenképp reagál rá valamilyen módon. Sokszor nem tudatosan, hanem tudat alatt teszi. Azt még nem tudjuk pontosan, mi az agy reakciója az egyes szagokra, illatokra, bár feltételezik, hogy erősen érzelmi beállítottságú élmények és képek születnek a ló agyában: emlékek és átélt események, egykori szagok, hangok és tapintott, érzékelt emlékek tűnnek fel.

Milyen esetekben használhatunk illóolajat lovaknak?

Az egyes illóolajok különböző módon hatnak a lovak szervezetére: egyrészt az illatterápia során az agyműködésre (képzetek és érzetek kiváltása), másrészt a gyógyászati felhasználás során bizonyos szervek működésére (farmakológiai hatás).

Minden ló más és más. Ahogyan az embereknél sem reagál két különböző személy ugyanúgy egyazon illóolajra, úgy a lovaknál is ez a helyzet. Nagy általánosságban tudjuk, hogy például a levendula illóolaja nyugtat, de hogy miért, az pontosan nem ismert. Az illóolajok zömében kiszámítható módon hatnak a lovakra, és tudjuk, mely illatot válasszuk a ló félelmének elűzéséhez, és melyet a dühödt, agresszív állat megnyugtatásához, ám korántsem egyértelmű a választás.

Alapvetően minden illóolaj rendelkezik több-kevesebb baktérium- és gombaölő sajátsággal. Ezen felül további speciális hatással is rendelkeznek, ami nagyrészt attól függ, hogy az adott illóolajat a kezelés során hol alkalmazzák, valamint attól, hogy az alkalmazás során hol választódik ki. Így például azok az illóolajok, amelyek a vérkeringésből a tüdőben választódnak ki, itt is fejtik ki hatásukat: köptetőként, légút-fertőtlenítőként.

Az illóolajok speciális hatása szerint megkülönböztetünk emésztőrendszerre ható (szélhajtó, étvágyjavító), légutakra ható, vérbőséget keltő, máj- és epeutakra ható, húgyhajtó, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású illóolajakat.

Az illóolajos kezelés módja

A kezelni kívánt ló állapotától függ, hogy milyen módját választjuk az aromaterápiás kezelésnek. A leggyakoribb és egyben legkevésbé veszélyes mód a külsőleges kezelés és az inhalálás. Néhány illóolajat belsőleg is felhasználhatunk, de érdemes ezt mindig állatorvos felügyeletével, vagy legalább tudomásával végezni, és csak a már gyakorlottabbaknak ajánlott. Egyes illóolajok hígítás nélkül is használhatóak sebkezelésre, ilyen a kamilla, a levendula, a cickafark. Az illóolajokat azonban általában hígítva használjuk.

Illóolajokkal végezhetünk lovunkon bedörzsölést, masszázst, lemosást, borogatást, készíthetünk illóolajos patazsírt, kenőcsöt és krémet. Inhalálásra és esetenként belsőleges felhasználásra (etetésre) is alkalmasak az illóolajok.

Aromaterápia lovaknak – ingyenesen letölthető könyv

A 2005-ben megjelent Lóherba – Gyógynövények lovaknak című, nyomtatásban megjelent könyv folytatásaként is tekinthet az Olvasó erre a kis könyvecskére.

Bár formai megjelenésükben különbözőek, hiszen az Aromaterápia könyvecske elektronikus formában jelent meg, szakmaiságában ugyanolyan megalapozott, mint elődje. További különbség, hogy a szerzői jogok védelme mellett ez a kiadvány szabadon terjeszthető, továbbítható és tartalma másolható, a forrás megjelölésével.

A könyv érdekessége, hogy az illusztrációként felhasznált lovas képeket lovasok küldték nekem. Számomra ez sokat jelent, hálás köszönetem a képekért!

Szeretném, ha az itt leírt tudás minél több lovashoz eljutna, és minél több ló életét jótékonyan befolyásolná! Kívánom, hogy mindenki tanuljon, okosodjon ebből a kis könyvből, használja lova, és saját mindennapi életében ezeket a csodálatos gyógyító anyagokat!

Marton Zsófia

Kattints a képre a könyv letöltéséhez

A kiadvány szabadon terjeszthető, továbbítható és tartalma másolható, a forrás megjelölésével.

Forrás: fitocavallo.hu
Frissítve: 2023.04.20.
Fotó: Canva

Hozzászólások