A homeopátia játékszabályai

A homeopátia játékszabályai

Egyre több lovas alkalmaz homeopátiás készítményeket, de csak kevesen rendelkeznek pontos és megbízható ismeretekkel ezen a téren, pedig bizony be kell tartani pár egyszerű szabályt ahhoz, hogy a kezelés valóban eredményes legyen.

Homeopátiával kapcsolatos kérdéseinkre ezúttal is Dr. Bogár Orsolya válaszolt.

Valóban különleges bánásmódot igényelnek a homeopátiás készítmények?

Dr. Bogár Orsolya: Kicsit másképp kell velük bánni, mint a hagyományos gyógyszerekkel, de azért ne gondoljon senki bonyolult procedúrákra.

A homeopátiás készítmények csak gyógyszertárakban szerezhetők be, általában 1 – 10 grammos kiszerelésben, műanyag csövecskékben, vagy üvegcsékben.

A homeopátiás szereket nem szabad fűszerek, kávé, tea, aromás, illatos anyagok, kenőcsök mellett, továbbá elektromos eszközök (mobiltelefon, mikrohullámú sütő, számítógép, TV) egy méteres körzetében tartani, valamint sugárzó hő (napsütés, kályha stb.) hatásának kitenni.

Legcélszerűbb egy szekrényben, vagy egy dobozban szobahőmérsékleten tárolni őket.

Ha a fentiekre odafigyelünk, a homeopátiás gyógyszerek 5 évig eltarthatók.

Mire figyeljünk oda a készítmények beadásakor?

Dr. Bogár Orsolya: A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel a legtökéletesebben. Adagolhatjuk a golyókat közvetlenül az állat szájába, de praktikus megoldás az is, ha a szükséges adagot vízben feloldva egy fecskendőből, vagy szemcseppentőből adjuk be.

A homeopátiás szerek adagolását az állatok etetéséhez képest legalább fél óra különbséggel végezzük, hogy a takarmányból a száj nyálkahártyájára került anyagok (sók, savak, fűszerek stb.) ne közömbösítsék a gyógyszerek hatóanyagait,  információit. Ugyanezen okból kifolyólag a szerek nagy részéhez kézzel nem szabad hozzányúlni.

A homeopátiás készítmények szerek adagolásával egyidejűleg ne használjunk kámforos, mentolos kenőcsöket, erős illatú bedörzsölő szereket.

Fontos még tudni, hogy a hagyományos orvoslásból ismert gyulladáscsökkentő készítmények, (főként a szteroidok) több hétig is blokkolhatják a homeopátiás szerek hatását, ezért azokkal együtt vagy azok adását követően legalább 3 hétig ne alkalmazzunk homeopátiás szereket, vagy az állatorvossal konzultálva először végezzünk egy ún. szerkivezetést

És hogy adjuk be ezeket a készítményeket lovainknak? Nem egyszerű dolog apró golyócskákat úgy beadni egy 500 kilós állatnak, hogy kézzel még csak hozzá sem érhetünk a szerekhez…

Dr. Bogár Orsolya: Azért szerencsére nem lehetetlen feladat. A golyócskákat az üvegcse vagy cső kupakjába, vagy akár egy műanyag kanálba adagoljuk, félrehúzzuk a ló alsó ajkát és a szájába pottyantjuk a készítményt.

A tabletta formátumú szereket egy tiszta műanyag tálból, vagy akár kézből is megetethetjük lovunkkal. Nem kell attól tartanunk, hogy visszautasítja, a homeopátiás szerek ugyanis kellemesen édesek.

Az injekciókat én általában szintén szájon át szoktam beadni, mivel tapasztalataim szerint így a leghatásosabbak. A szert injekciós tű nélkül szívjuk fel az ampullából egy steril  fecskendőbe és adagoljuk a ló szájába. Nem szükséges minden alkalommal új fecskendőt használni, de fontos, hogy másra ne használjuk.

Az üveges oldatokat az erőteljesebb hatás érdekében minden adagolás előtt erőteljes ütögető mozdulatokkal apró gyöngyözésig kell rázni.

A homeopátiás készítményeket sokan egyszerűen lovuk abrakjára szórják. Te ajánlod ezt a módszert?

Dr. Bogár Orsolya: Nem, mert egyrészt ahogy az előbb említettem, a takarmány anyagai befolyásolhatják a homeopátiás szerek hatását, másrészt a takarmányra tapadó szerek nem biztos, hogy érintkeznek a száj nyálkahártyájával, így nem tudják kifejteni a hatásukat sem.

Mire figyeljük oda, ha lovunk többféle homepátiás készítményt is kap egyszerre?

Dr. Bogár Orsolya: Próbáljuk meg a gyógyszereket lehetőleg egyenletes időközönként beadni a lónak a nap folyamán, oly módon, hogy két szer beadása között legalább 30 perc teljen el.
Amennyiben a kezelő állatorvos meghatározza a szerek beadásának sorrendjét, azt természetesen figyelembe kell venni.

A homeopátiás szerek neve mögött mindig találkozhatunk különféle betű-szám kombinációkkal. Mit jelentenek ezek?

Dr. Bogár Orsolya: Ezek a szer hígítási fokát, potenciáját, más szóval annak erősségét jelzik.

Az alacsony potenciából (5 CH) naponta 3–4 alkalommal 3–5 golyócskát, a közepes potenciából (9, 15 CH) naponta 2-3 alkalommal 5 golyócskát, a magas potenciákból (30 CH felett), pedig naponta, kétnaponta, esetleg hetente vagy még ritkábban, az állatorvos utasításának megfelelően 3-5 golyócskát adagolunk.

Súlyosabb heveny esetekben akár 10–15 percenként, majd ritkítva az adagolást, óránként is beadhatunk 3–5 golyócskát a kiválasztott alacsony hígítású szerből a tünetek megszűnéséig, vagy tartós csökkenéséig.

Fontos, hogy ha a tünetek megszűnnek, hagyjuk abba a szer adását, (illetve ha rövid időn belül nincs javulás az állat állapotában, akkor is, mert ebben az esetben valószínűleg nem megfelelő szert választottunk) mert a túladagolt szerekkel a szerre jellemző tünet-együttes kialakítható!

Magas potenciájú szert csak állatorvosi utasításra, állatorvosi ellenőrzés mellett adjunk csak a lovunknak, mert a potencia növekedésével nő a szerek hatásának erőssége és a hatás mélysége is! Tehát míg egy alacsony potenciával csak a testi tünetekre hatunk, addig a magasabb potenciák már mentális szinten is hatnak.

A Schüssler sók  D6, D12 potenciálban szerezhetők be. Akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 5 tabletta, krónikus (elhúzódó) esetben naponta 1-5 alkalommal 10-10 tabletta a lovaknál általánosan alkalmazott adag. A gyógyszertárakban 80 tablettás kiszerelés kapható. A készítmény neve senkit ne tévesszen meg, a Schüssler só tabletták is kellemesen édesek.

Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások