Férgesség

Férgesség

Mi is az a féreg?

Köznyelvi értelemben véve puhatestű, mászni tudó, lábak nélküli gerinctelen állat, mely egy másik élő szervezetben vagy szervezeten él táplálékának megszerzése céljából.

Kép forrása: Canva

Betegség-e a férgesség?

IGEN. A férgek egyéb betegséget előidéző élőlényekhez (pl. baktériumok) hasonlóan kórokozók. Egy adott gazdaszervezetbe bejutnak, – esetleg több szerven keresztül – egy célszervhez vándorolnak, majd ott a felvett vagy már előkészített tápanyagokat magukhoz veszik, szaporodnak, miközben károsítják az érintett szerveket. Ezáltal másodlagos elváltozásokat is előidézhetnek, elősegíthetik a baktériumok, vírusok elszaporodását. „Dolguk végeztével” távoznak a szervezetből, utódjaik révén aztán elölről kezdődik az egész folyamat.

Miért hívjuk a lovak férgességét fertőzésnek?

A fertőzés az a folyamat, amely révén egy alacsonyabb rendű élőlény bejut egy magasabb rendű gazda szervezetébe. Ebben az értelemben a férgek lovak testébe való aktív bekerülése, majd ottani szaporodása és élősködése is fertőzésnek tekintendő.
A magyarországi ló populáció sem kivétel a féregfertőzések alól. A különböző férgek eltérő mértékben fordulnak elő lovaink környezetében és szervezetében. Tekintettel számukra és biológiai tulajdonságaikra hazánk minden egyes egyede veszélyeztetettnek minősül férgesség szempontjából.

Egy 2002-ben a SZIE-ÁOTK és az Intervet Hungária Kft által készült felmérés során kapott eredmények alapján elmondható (1. táblázat), hogy vannak kiemelt fajták, melyek külön figyelmet érdemelnek.

Megye

Minta

Kis strongylidák

Nagy strongylidák

Orsóférgek

Hegyesfarkú férgek

Borsod-Abaúj-Zemplén

16

13

 

1

 

Békés

20

20

 

2

 

Csongrád

34

10

1

2

 

Fejér

22

22

6

9

 

Győr-Moson-Sopron            

20

14

 

 

 

Pest

9

8

 

 

1

Somogy

20

16

1

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg

9

8

2

2

 

Vas

10

10

5

2

 

Veszprém

42

38

2

4

 

Zala

32

30

 

2

 

 

Milyen károkat okoznak a jelentősebb férgek?

A nagy strongylidák jól felismerhető, 1,5-5 cm méretű, szürkésvörös férgek. Szintén a ló száján keresztül jutnak el a vakbélbe és a vastagbélbe, és ott a bél falához tapadnak. Helyüket gyakran változtatva hámmal és vérrel táplálkoznak, melynek következtében többszörösen sérül a bél nyálkahártyája.

Az ún. Orsóférgek fehér, merev tartású, 20-40 cm hosszúságú élősködők. Habár lárváik a vékonybélből a májba és tüdőbe is elvándorolhatnak, mégis súlyosabb a kifejlett egyedek kártétele, mely a táplálékelvonásban, méreganyagok kibocsátásában és a belek falának mechanikai irritációjában nyilvánul meg.

Mikor gyanakodjunk féregfertőzésre?

A fent említett paraziták által okozott esetekről általában elmondható, hogy egyértelmű tüneteket rendszerint csak súlyos fertőzöttség esetén láthatunk. Ekkor jó étvágy ellenére fokozatos lesoványodás, pépes vagy híg bélsár, enyhe kólikás nyugtalanság, fénytelen szőrzet, sportlovaknál csökkent teljesítmény észlelhető. Enyhébb fertőzöttség esetén e tünetek nem, vagy kevésbé szembetűnő mértékben jelentkeznek. Az enyhe fertőzöttség azonban nem jelenti azt, hogy lovunk képes egymaga megküzdeni a „betolakodókkal”.

A féregfertőzések megállapítása

Mindig kérjük meg állatorvosunkat a fertőzés pontos diagnózisának felállítására, a szükséges vizsgálatok elvégzésére! A féregfertőzés diagnózisának alátámasztásához a bélsárvizsgálat az egyik leggyakorlatiasabb vizsgálati módszer. Ilyenkor a férgek testét, testrészeit vagy petéit keresik makro- és mikroszkóposan a szakemberek.
A vizsgálatokkal pontosan megállapítható a férgek fajtája, ezáltal lehetőség nyílik a leghatékonyabb szer kiválasztására.

Mik a teendők a féregfertőzés kialakulásának megelőzésére vagy kezelésére?

Megelőzni mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint kezelni!

A férgesség megelőzésének általánosan elfogadott módszere a féregirtó pasztával való kezelés. Ne felejtsük el, hogy nem megfelelő terméket, hanem megfelelő hatóanyagot kell választanunk lovunk számára! A forgalomban lévő féregirtó szerek hatóanyagai más úton, más hatékonysággal fejtik ki hatásukat. Nem elegendő a kifejlett férgek elleni védekezés, a lárva, sőt a peték elpusztítása is szükséges. Gondoljunk csak a bél falában vagy azon túl előforduló lárvák elérésére és semlegesítésére is.

A benzimidazolok az egyik olyan hatóanyagcsoport, melyek az összes, eddig felsorolt férget, annak valamennyi fejlődési alakját képesek elpusztítani.

Az Intervet Hungária által forgalmazott Panacur Paszta KÉP hatóanyaga a fenbendazol, a benzimidazol család egyik legfiatalabb tagja. Terápiás dózisban adva a kis és nagy strongylidák, orsóférgek, hegyesfarkúak és egyéb féregfajok megfelelő ellenszere. 5 napon át tartó alkalmazása esetén a bélfalban betokozódott kis strongylida lárvákat is elpusztítja.

A hatékony féregtelenítés szempontjai:

 • Adott időszakban:
 • legelőre való kihajtás előtt, majd legelőről behajtás után,
 • legelőváltást megelőzően,
 • kancákat ellés előtt,
 • új ló érkezésekor magát az új egyedet.
 • Megfelelő hatóanyaggal:
 • megelőző vizsgálatra alapozva a hatóanyag kiválasztását.
 • Az előírt dózisban:
 • kevesebb adag alkalmazásakor nemcsak a kezelés lesz hatástalan, de a férgek különböző alakjai ellenállóvá (rezisztenssé) válnak a hatóanyaggal szemben.
 • túladagolással árthatunk lovunk egészségének, illetve szennyezzük a legelőt a feleslegben kiürült pasztával.
 • Állomány szintű kezelés:
 • függetlenül az egy helyen tartott lovak számától – legyen az csak kettő vagy húsz – az egységes egészségügyi állapot mindig könnyebben kezelhető.

Önmagában a féregtelenítés nem elegendő. Egyéb, amire szintén ügyelni kell:

 • trágyakezelés, azaz a fertőzési források csökkentése,
 • legelővédelem a fertőzés terjedésének megelőzése végett,
 • váltott hatóanyag használat a fertőzés megállítására,
 • ellenőrző vizsgálatok a fertőzés jellegének felderítésére,

A férgesség csak egy, a lovainkat érintő betegségek között, de egyike a leggyakoribb ártalmaknak, ugyanakkor a legegyszerűbben kezelhető problémák közé tartozik!

Féregtelenítési javaslat:

I. Alapprogram évente kétszer (ősszel és tavasszal)
II. Vemhes állatok féregtelenítése: alap + vemhesség előtt 1-2 hónappal
III. Csikó féregtelenítése:2-3 hetes csikók Strongyloides westeri okozta fertőzöttségének gyógykezelésére 50mg fenbendazol/ttkg dózis adagolása szükséges. Ebben az esetben egy adagoló tartalma egy 90 ttkg-os csikó kezelésére elegendő.
IV. Új ló (állományba érkező új ló) féregtelenítése:
Minden a saját állományba érkező új lovat, mely az alapprogram szerinti kezelésben nem részesült, lehetőség szerint célszerű azonnali kezelésben részesíteni és néhány napig elkülönítve tartani.

Az összeállítást készítette:
Intervet Hungária Kft.
1095 Budapest, Boráros tér 7/II
Tel: (361)456 3090 fax:(361)456 3099
www.intervet.hu
info.hungary@intervet.hu
Frissítve: 2023.07.08.

Irodalom jegyzék:

1. Farkas R. – Hell É. – Pálfi T.: Féregellenes készítmények kis strongylidák elleni hatékonysága egy hazai ménesben. In: Magyar Állatorvosok Lapja, 2006. 128/5. p. 291-297.
2. Kassai Tibor: Levél a szerkesztőséghez: Több figyelmet érdemel a lovak vastagbélférgessége! In: Magyar Állatorvosok Lapja, 2007. 192/2. p. 76.
3. Kassai Tibor: Helmintológia: Az állatok és az ember féregélősködők okozta bántalmai. Medicina. Budapest, 2002.
4. Pongrácz László (Szerk.): Lóerő. A ló teljesítményét befolyásoló tényezők. Equinter Kiadó. Budapest, 2005.

Hozzászólások