Így vizsgáznak a magyar hidegvérű mének

Nem csak a méret volt a lényeg a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgán április 27-én. A vizsga a magyar hidegvérű fajta hasznosítását és nemesítését szolgálja, így a mének küllemét, mozgását és teljesítményét is bírálták. Haga Zsuzsanna is ott járt, hogy fotóin bemutassa őshonos lófajtánk macsó reménységeit.

15 képünk van a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Szebbnél-szebb hidegvérű mének sorakoztak a kaposvári Pannon Lovasakadémián, hogy bizonyítsák, megállják a helyüket a munkában, így tenyészménként ott a helyük a méneskönyvben is. Nem voltál még hidegvérű ménvizsgán? Most bemutatjuk, milyen próbákon kell résztvennie a lovaknak.

Nincs tökéletes ló

A nap első megmérettetése a küllemi bírálat volt. Mivel a magyar hidegvérű ló hasznosítása során az erő kulcskérdés, a ló értékét nagyban befolyásolja testalakulása, izomtömege. A tenyészállatok kiválasztásánál azért sem nélkülözhető a küllemi bírálat, mert ilyenkor nagy valószínűséggel ki lehet szűrni a használhatóságot károsan befolyásoló tulajdonságokat hordozó egyedeket.

A küllemi bírálat célja, hogy a bírált ló küllemi előnyeinek és hiányosságainak mérlegelését követően el lehessen dönteni további hasznosítási irányát. Hiba nélküli ló nincs, így a bírálat során meg kell állapítani, hogy az észlelt hibák mennyire súlyosak és az egyed előnyös tulajdonságai ellensúlyozzák-e azokat.

A bírálat célja azonban semmiképp sem az aprólékos hibakeresés, hanem az adott ló használati és tenyésztési szempontból való küllemi értékelése.

15 képünk van a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Mozgásban a hidegvérű

A magyar hidegvérű ló hasznosítása jellemzően lépés és ügetés jármódban történik valamilyen teher vagy lovaskocsi elé fogva, ezért a két jármódot külön-külön el kell bírálni rugalmasság, tértnyerés és szabályosság tekintetében. E három tulajdonságra 0 és 6 pont közötti értéket kapnak a lovak, melynél a 6 a kiváló, míg a 0 az elfogadhatatlan értéket jelenti.

Teljesítményvizsga

Tekintettel arra, hogy a méneknek nagyon sok utódja lehet, a teljesítményvizsga számukra kötelező, míg kancák esetében csak az Elit osztályzat elérése céljából szükséges, ha a kanca az egyéb feltételeknek megfelel.

A mének teljesítményvizsgálatát 2,5 éves kor után, tenyésztésbe állítás előtt kell elvégezni. A hónapokig tartó felkészítés után megkezdődik a megmérettetés, mely négy részből áll.

1. Lépésmunka

Sík földúton 2 kilométeres távon egyesben 1000 kilogramm az összterhelésű szekér elé fogva kell lépésben dolgoznia az ifjú méneknek, így 70 kp átlagos vonóerő kifejtést kell produkálniuk és lépésben 19 perces időhatáron kell teljesíteniük a távot. Mindeközben a legegyenletesebb útszakaszon 200 méteren lépésszámlálást is végeznek a lépéshossz megállapítására.

2. Ügetőmunka

Az ügetőmunka vizsgálata szintén sík, 2 kilométeres földúton zajlik, egyes fogatolásban a méneknek 800 kg összterheléssel 57 kp átlagos vonóerő-kifejtéssel, ügetésben 9 perces időhatáron belül kell teljesíteniük a távot.

A lépés- és ügetésmunka szintidőn belüli teljesítése esetén maximálisan 5-5 pontot kaphat az adott ló. Időtúllépés esetén minden megkezdett 10 másodpercért 1-1 pontot levonnak. Három pont elvesztése esetén a ló az adott feladaton nem felelt meg.

15 képünk van a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

3. Indítási próba

Földúton fatalpú szán előtt vezetve vagy hajtva 25 méterenként háromszor hajtanak végre indítási próbát a vizsgázó lovak, fokozatos terheléssel. Először 325, majd 400, végül 475 kg összterhelés van mögöttük, melyekkel el kell indulniuk. Itt a maximális erőkifejtés 200 kp.

Az indítási próba értékelése szakaszonként 5-5 ponttal történik. A vizsgáztatók itt azt figyelik, hogy nyugodtan dől-e hámba a mén, egyenes vonalon indít-e és egyenletes lépésben haladva húzza-e a terhét.

4. Kondícióvizsga

Ügetőmunka után közvetlenül, majd 20 és 60 perc elteltével megmérik a lovak légzését és pulzusát. A kapott értéket összevetik a nyugalmi állapotban mért értékekkel. Az ügetés utáni túl magas, illetve a 60 perc elteltével mért, a nyugalmi állapottól nagyban eltérő értékek kedvezőtlen kondícióra utalnak. A kondíció értékelése szintén 0-5 pont között történik.

Tenyésztésbe csak a fenti teljesítményvizsgát megfelelő szinten (minimum 15 pont) teljesített hidegvérű mén kerülhet.

15 képünk van a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Viselkedésbírálat

A teljesítményvizsga ideje alatt a mének viselkedését is figyelik a bírók, s az alábbi szempontok szerint 10-10 értékpontot adhatnak:

  • Viselkedés küllemi bírálat alatt
  • Általános viselkedés, karakter
  • Viselkedés be- és kifogásoknál
  • Munkakészség, kezelhetőség
  • Viselkedés az istállóban, szelídség

15 képünk van a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2017.05.08. Forrás: Hidegverulotenyesztok.hu
Fotó: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások