Ismét lóharapástól hangos a magyar média

Takarmányféltésből haraphatott a kiváló körülmények között tartott kanca

 

A hét folyamán a lovasok nagy része találkozhatott a Pápateszér egyik lovardájában történt súlyos, még lovas körökben is felettébb szokatlan balesetről szóló beszámolókkal. A rossz hír sajnos rendkívül gyorsan körbejárt.

Kielégítő az állapota annak a férfinak, akit kedden harapott meg egy ló – közölte Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerdán. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják, gyógyítása a végtagmegtartás irányába halad, adta hírül az MTI január 25-én.

Az 57 éves pápateszéri férfit kedden délelőtt harapta meg a saját lova. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, roncsolódott a vállízülete, többszörös nyílt csonttörést szenvedett, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

A Lovasok.hu által megkérdezett szemtanúk egybehangzóan megerősítették, hogy a lótartás körülményei kiválóak, a balesetet okozó kancával korábban soha semmilyen probléma nem volt, vélhetően takarmányféltés miatt haraphatta meg gazdáját a bokszban.

Néhány tanács Pataky Katától, melyek segíthetnek elkerülni a hasonló helyzeteket:

– Tisztázzuk a rangsort! A lovaknak szükségük van egy vezetőre, akiben bíznak. Ez a túlélésük egyik kulcsa. Ha az ember a vezető szerepét nem tölti be, akkor a ló fogja.

– Olvassunk a jelekből! A lovaké egy testbeszédre épülő néma nyelv, épp ezért fontos, hogy a lovas értelmezni tudja a ló jelzéseit.

 A ló figyelmeztet: A lovak csak rendkívül szorult helyzetben támadnak, ha menekülésre nincs lehetőségük. A rúgást, vagy harapást mindig több figyelmeztető jelzés előzi meg, például a sunyítás.

– Hagyjuk enni! Természetes reakció, hogy a ló félti a táplálékát, megérdemli, hogy amikor eszik, azt nyugalomban tehesse. Természetesen ekkor sem léphet fel támadólag az emberrel szemben, de ne is provokáljuk, hagyjuk nyugodtan enni.

A ló úgynevezett reagáló állat, ami azt jelenti, hogy minden cselekedete reakció a környezetére. Olyan tehát nincs, hogy egy ló minden ok nélkül csinál valamit. Amit a ló tesz, az egy reakció. Nem biztos, hogy arra a személyre reagál, aki éppen foglalkozik vele. A lovak képekben gondolkodnak, ezért ha egy rossz élmény érte évekkel korábban és ahhoz hasonló benyomásokkal találkozik – legyen az egy hasonló mozdulat, szag, napszak, fény, hang, szinte bármi – akkor arra reagálnak. Vélhetően ezúttal is ez történhetett.

2012.01.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.05.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások