A patazsírokról, pataápoló szerekről úgy általában

Az egészséges pata nem igényel külső ápolást.

A különböző patazsírok, olajok, krémek és balzsamok használata gátolja a szarutok természetes légzését, nehezítve annak egészséges működését, adott esetben blokkolja a nedvesség bejutását, vagy a felesleges nedvesség elpárologtatását. A pata szerkezetén megjelenő változások okainak megszüntetése akkor hatékony, ha a kezelés belülről kifelé hat. Kívülről befelé történő hatások esetleg tüneti változásokat okozhatnak, de nem oldják meg a valódi problémát.

A különböző talajviszonyokhoz (kemény-puha, nedves-száraz) a ló patája képes adaptálódni, gondoljunk a nevadai kősivatagban, vagy a camargue-i mocsárvidéken vadon élő lovakra. Az egészséges adaptáció feltétele azonban a megfelelő mennyiségű mozgás, melyet háziasított lovaink többségének nem tudunk biztosítani. Domesztikált lovak esetében, legalábbis karámos tartást felételezve a túlnyomóan nedves talaj egy részét tartsuk szárazon (a víz elvezethetőségének megoldása), a túlnyomóan száraz talajnál pedig biztosítsuk, hogy a lovak bizonyos időközönként vizes szakaszon tudjanak átkelni (pl. itató körüli terület nedvesen tartása) – ezzel biztosítva a pata optimális nedvességtartalmának fenntartását.

Bokszban, istállóban tartott lovak esetében nem beszélhetünk optimális talajviszonyokról. Az így tartott lovak esetében az alom mindig legyen száraz és a ló kapja meg a megfelelő mennyiségű mozgás lehetőségét. A – főleg vizelettől – nedves alom amellett, hogy számos bakteriális és gombás fertőzés melegágya, kipárolgásának belégzése egyéb súlyos egészségügyi problémákat is okoz.

Ha a patán repedések keletkeznek, forduljunk szakemberhez. A repedések helye, formája és mélysége, kiegészítve az adott ló környezetéről kapott információkkal, a jó szakember számára elárulják a probléma gyökerét. Mivel a paták lassan nőnek, ezért a repedések eltűnése hosszú, akár néhány hónapos folyamat is lehet.

  • A táplálkozási hiányosságok finom repedéseket okozhatnak mind a négy patán többnyire függőleges repedések formájában jelentkezve.
  • A rövid, vízszintes repedések a pata tetején, a pártaszélen áttörő pata tályogra is utalhatnak. A pata növekedésével ez a repedés együtt nő lefelé, és amint eléri a pata szélét, nagyobb darab kitöredezést is okozhatja. Tályogosodást okozhatnak a pata elégtelen működéséből adódó belső elváltozások, gyulladásos folyamatok során keletkezett elhalt sejtek, szövetek öntisztulás útján történő távozása, olykor előfordulhat talpi nyomásból eredő lágyszöveti sérülések okán is. Amennyiben külső sérülés okozza, a seb fertőződik, baktériumok jutnak be a patába és számukra a sötét, oxigén mentes és meleg környezet kedvező a szaporodáshoz. Fogyasztják a paták szövetét, amire az immunrendszer válaszol és az elhalt szövetek, a baktériumok és fehérvérsejtek együtt hatalmas nyomást gyakorolnak a pata érzékeny szerkezetére, súlyos fájdalmat okozva, amely akár még a lábszár beszűrődését is eredményezheti. Ezért van az, hogy a patatályognak további tünete még az általában hirtelen kialakuló, súlyos sántaság is. Kezelés nélkül a tályog magától is áttörhet a pata talpi felületén vagy a pártaszélen, de a fertőzés terjedése és a fájdalom miatt is fontos, hogy időben kérjük szakember segítségét.
  • Ha csak egy lábat érint a repedés, akkor a táplálkozási hiányosságok kizárhatók.
  • A kemény felületen történő mozgás alapvetően a ló sajátja. Egészséges pata és a hozzájuk kapcsolódó, korlátozó eszköztől (patkó) mentes lengéscsillapító szerkezetek képesek a kemény talaj okozta rázkódást gond nélkül elnyelni és nem okoznak repedéseket. A pártaszél sérülései azonban okozhatnak repedést akár közvetlen ütés, szúrás, esetleg vágás miatt.

A ló patája általánosságban egészségesen tartható a ló számára egészséges környezetben különösebb emberi beavatkozás nélkül is. A beavatkozás mértéke optimális esetben a megfelelő pataforma kialakítására és felelősséggel adott kiegészítő tápanyagokra szorítkozik. A pata, és a ló egészségének alappillérei a megfelelő mozgástér, szociális lét és takarmányozás.

2017.12.13.
Írta: Boros Sarolta
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások