Csatlakozz címmel tartott bemutatót Császár Csilla Kaposváron

2017. december 3-án, néhány hónappal Monty Roberts kaposvári látogatása után újabb bemutatónak adott helyszínt a Pannon Lovasakadémia, amelyet ezúttal Monty Roberts tanítványa, Császár Csilla tartott. Olvasd el beszámolónkat, ha lemaradtál róla!

Ilyen volt a Csatlakozz lovasbemutató Kaposváron
Cikkünkből megtudhatod, milyen volt a Csatlakozz lovasbemutató Kaposváron

Ez kell a jól működő partnerséghez

A „Csatlakozz” lovas bemutató sorozat decemberi alkalmának nyitóbeszédében Páger István lovas jóga oktató és egészségfilozófus gondolatait hallhattuk arról, mennyire fontos, hogy az ember-ló kapcsolatot ne a saját elgondolásunk alapján próbájuk kivitelezni, hanem a lovak természetes igényeit szem előtt tartva gondoskodjunk róla, hogy egy jól működő partnerség jöhessen létre.

A bemutató szívhez szóló nyitóénekét Dobos László énekes és zenész előadásában hallhatta a tisztelt közönség, melyben John Lennon békehimnuszai (Imagine, Give peace a chance) szólaltak meg.

Ilyen volt a Csatlakozz lovasbemutató Kaposváron
A bemutató szívhez szóló nyitóénekét Dobos László énekes és zenész adta elő

Szelíd, nyugodt lelkületre van szükség a lovak világában

Már a nyitódallal is kirajzolódott a rendezvénysorozat célja: hogy bemutassa, a lovas szakmai tudás mellett milyen lelkülettel valósítható meg tartós eredmény. A lovak világában a határozottság szelídséggel társul, a vezető szerep pedig békességgel. Ha így közelítünk egy lóhoz, a szakmai tudás biztos eredménnyel jár.

A mai rohanó világban, amikor egyre kevesebb időnk marad az igazán fontos dolgokra, nem könnyű feladat megőrizni lelkünk békéjét. Pedig a szelíd, nyugodt lelkület nem csupán a lóval való munkánkra van hatással, hanem az egész környezetünkre.

De hol jön a képbe a Monty Roberts által tanított CSATLAKOZÁS?

Minden lovassport csapatmunka, és egy csapatversenyben nem lehet valaki egyénileg sikeres. Az egész csapat csak együtt érhet el eredményeket. Figyelembe kell venni minden tagnak az erényeit, hátrányait, és ott segíteni egymásnak, ahol szükség van rá. Így teljesíthet minden tag kiváló eredménnyel, és az összérték számít. Ha a lónak nehézsége adódik valamivel, segíteni kell neki, hogy leküzdje, nem pedig megpróbálni belehajszolni, átkényszeríteni rajta.

Ha egy lónak megvannak a képességei a feladatokhoz (és csak ilyen lóval fogunk nagy sikereket elérni), de mégsem teszi meg, amit elvárunk tőle, mélyebbre kell ásni, mint az, hogy ellenszegülőnek pecsételjük meg. Egy egészséges ló nem azért nem teszi meg a feladatot, mert nem akarja, hanem azért, mert nem érti, mit kérnek tőle. Ha pedig nem érti, akkor hiába az erőszakoskodás, azzal még a kedve is elmegy az együttműködéstől.

A ló csapattárs, és támogatnunk kell, hogy sikeres legyen abban, amit tud. A megértéshez segítségre van szükségük, nem pedig erőszakra. Ehhez nyújt útmutatást Monty Roberts tanítása. A CSATLAKOZÁS által 50-50% partnerség alakul ki ló és ember között, így a csapat képes együtt haladni a sikerek felé.

Csikók és ijedős lovak

A bemutatón két fiatal – és rebbenékeny – csikóra első alkalommal került fel lovas, és a módszer hatékonyságának köszönhetően a trénerben bizalmat találva sétálgattak az új érzésű súllyal a hátukon; megfeledkezve rebbenékenységükről. Minden ló más és más, a kedves közönség pedig megfigyelhette a bennük rejlő különböző egyéniségeket.

A bemutató harmadik lova egy ijedős csikó volt, amely magas intelligenciájának köszönhetően hamar megértette, hogy a felröppenő zacskók nem törnek az életére, és a kék ponyva alól sem fognak krokodilok előmászni, hogy elkapják a lábait.

Látványos lovasbemutató zárta a programot

Az egyetem ügyes diákjai hagyományőrző lovas játékokat mutattak be, ahol jó hangulatban eltöltött perceket, és igazi csapatszellemű lovas tudást láthattunk, Hafner Dóra lovas edző közreműködésével.

A gyermekeknek Mikulás által küldött ajándékokat, édességeket osztottak ki kedves angyalkák. “A kis egyszarvú” című szakmai mesekönyvvel is megismerkedhettek a lelkes nézők, amely jelenleg csak korlátozott számban kapható Császár Csillánál. A bemutató végén, a büfé helységben, a profi zenészek Dobos & dobos duó vidám és ismert énekei, és gyermekdalai zárták derűs hangulattal az eseményt.

Ha lemaradtál róla, szeretettel látunk a következő alkalommal: figyeld és keresd a következő negyedévi “Csatlakozz lovas bemutató” kiírásait a www.montyinstructorcsilla.hu weboldalon és Császár Csilla Monty Roberts instruktor hivatalos facebook oldalán.

Végezetül a szervező és előadó Császár Csilla köszönetnyilvánítása

Köszönet illeti a Pannon Lovasakadémia igazgatóját, Halas Áront és Csapatát, Hafner Dóra lovas edzőt és lovasait, Martint, a csikók edzőjét. Édesanyámnak külön köszönöm a fáradtságos munkáját, aki társzervező és operatőr is egyben. Köszönet a profi zenéért és jó hangulatért a Dobos & dobos duó tagjainak, Dobos Lászlónak és Csokinak, a felemelő beszédért Páger István lovas jógaoktatónak, minden lovas segítségért tanítványaimnak Csatári-Szűcs Virágnak és Nagy Miának, szakmai lovas segítségért Goják Eriknek, első lovasként való bátor felülésért Tóth Gábornak, a háttér- mégis fontos- segítségekért Geiger Miklósnak és családjának, Kacs Gyulának és feleségének, valamint Tóth Eszternek és mindenki másnak, aki részt vállalt az esemény sikerében!

Nemsokára olvashattok a „Lovak az Emberekért, Lólegenda” alapítvány céljáról, amelyet mint Magyarország egyetlen Lead-Up International munkatársa hoztam létre, hogy Monty Roberts módszere és a lovak által sok emberen segíthessek.

Kellemes Ünnepeket Kívánok Minden Lovasnak és Leendő Lovasnak!

2017.12.13. Császár Csilla

Hozzászólások