Vitéz Czeczidlowszky H. Béla

Vitéz Czeczidlowszky H. Béla
(1918-2002)

Mély fájdalommal vettük tudomásul, hogy életének 84. évében elhunyt vitéz Czeczidlowszky H. Béla ny. honvéd alezredes. Hirtelen halállal távozott el közülünk.
Értesítőnk 2000. októberi számában készítettem róla portrét, melyben igyekeztem rendkívül mozgalmas, sikerekben, szenvedésekben, megaláztatásokban és elismerésekben gazdag életútját bemutatni. Azt a hosszú utat, amit közel hét évtizeden keresztül olyan magyar katonatisztként taposott, akire méltán lehet büszke családja és hazája.

Idősebb korában sem a pihenést választotta, hiszen 1989-ben alapítója és elnöke lett a Doni Bajtársak Szövetségének. Emellett minden olyan szerveződésnek, kezdeményezője és pártolója volt, amely magyar hagyományaink, dicső múltunk bemutatását és ápolását tűzte céljául. Ezért nyilatkozott a Magyar Lovas Körről is elismerően és írt nekünk megrendítő sorokat azokról a katonalovakról, amelyekkel együtt szenvedtek az iszonyú harcok során. Felemelő érzés és élmény volt minden találkozásunk. Utoljára január 11-én a Doni Hősök Emlékművének avatásán és az emlékükre rendezett istentiszteleten találkoztunk vele felesége társaságában.
Drága Béla bácsi, elmentél közülünk odaföl hősként, hős bajtársaid közé, kikkel történelmet írtál és példát mutattál az utókornak, a hazaszeretet, a küzdés és a becsület követendő példáját. Isten adjon örök nyugalmat!

Pajlócz András
Forrás: Magyar Lovas Kör
Frissítve: 2023.02.04.

Hozzászólások