Segítség! Jönnek a gumilovak!

Segítség! Jönnek a gumilovak!

A gumiból készült, életnagyságú modell-lovak egy walesi cég világszerte ismert termékei. A 400 kilós, élethű utánzatok a tűzoltósági gyakorlatok és állatmentési tréningek során nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a szakembereknek.

A walesi Resquip cég a Big Beasts Ltd. leányvállalata, amelynek fő profilja filmes kellékek és kirakati bábuk gyártása. A Resquip-et 2008-ban kimondottan ezért alapították, mert a cég vezetősége értesült róla, hogy a tűzoltóságnak és az állatmentőknek a bevetéseken egyre több lovat kell megmenteniük, ez pedig gyakorlás és felkészülés híján sok nehézséget okozott a mentőegységeknek. Ma a Resquip annak a két világhírű vállalatnak az egyike, amely a tűzoltósági és állatmentési gyakorlatokhoz életnagyságú állatmodelleket kínál – megrendelést pedig kapnak szép számmal.

Modell-lovuk, Randy 400 kilogramm súlyú, tömör gumiból van, és egy acél vázszerkezetre építették fel. Randyt úgy alkották meg, hogy a feje, nyaka, mellső- és hátsó lába mozgatható legyen, így a mentési gyakorlatokat a lehető legélethűbben tudják gyakorolni rajta. Randyt már a világ számos országban megtalálhatjuk, Amerikában éppúgy, mint Ausztráliában, ahol egy speciális vízi modellt is gyártottak, folyóból vagy elárasztott területekről történő mentés szimulációjára.

Az életszerű mentési gyakorlatok a professzionális mentőcsapatok számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak, így sok ló köszönheti megmenekülését Randynek. A gumiló segítségével akár egy gödörbe esett, vagy folyóba csúszott állat mentését is szimulálni lehet a segítségnyújtó megérkezésétől egészen a szerencsétlenül járt állat kiemeléséig, sőt, a helikopterrel történő elszállítást is gyakorolhatják rajta.

Randynek – akinek saját Facebook-oldala is van – létezik egy „kistestvére” is, amely „csak” 200 kilogramm súlyú. Az igényes kivitelezésű lómodelleknek természetesen megkérik az árát, jelenleg körülbelül 6.500 fontot (kb. 2.400.000 Ft), szállítási költségek nélkül.

Randy már Ausztriába is eljutott, a Bécsi Állatorvosi Egyetem is vásárolt egy példányt. Mivel az utóbbi időben sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő lovas balesetek, amelyek a tűzoltóság, a rendőrség és a különleges erők számára nagy kihívást jelentenek, az egyetem speciális kurzust indított, ahol a résztvevők elsajátíthatják és begyakorolhatják a helyes mentési technikákat – mindezt egy elismert brit szakember, Anton Philips segítségével. Philips vezető szaktekintélynek számít a lómentés területén, az angol királynő testőrségét is kiképezte már az ilyen vészhelyzetekre. Tisztában van vele, hogy az ilyen veszélyes helyzetekben sokszor hiányzik a tulajdonosok megfelelő hozzáértése. „A lovuk az ő kicsi kincsük – és képesek érte akár a saját életüket is kockára tenni”, mondja a profi mentő. A kurzus során Randy segítségével demonstrálta, hogyan menthetünk meg egy lovat anélkül, hogy a saját életünket veszélybe sodornánk. Bemutatta továbbá, hogyan kell egy sérült lovat egy lószállítóból kimenteni, ahol a hely szűke miatt különösen fontos a megfelelő és helyes technika.

Fordította: Veszelka Réka és Horosz Enikő, Lovasok.hu
Forrás: Pferdplus.com
2012.06.11.
Frissítve: 2023.02.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások