Első lépések a lovasvilágban

Ideális esetben a lovas ruházata csizmából, ehhez illő lovaglónadrágból, elegáns, az évszakhoz illő felsőruházatból, kesztyűből és három pontos rögzítéssel ellátott fejvédőből állna. Természetesen manapság a divatot és a számtalan lovasruházatot gyártó cég kínálatát követve több egyéb megoldás létezik, például a praktikus és a fiatalok által nagyon kedvelt bőr lábszárvédők.

Vegyük tehát sorra az egyes ruházati elemeket:

Cipő: Fontos hogy vékony talppal, masszív felsőrésszel és magas szárral, valamint néhány centis sarokkal rendelkezzen. Ez utóbbi megakadályozza, hogy a láb túlságosan belecsússzon a kengyelbe. Mindemellett ne legyen vastag nyelve (ezért a sportcipők zöme alkalmatlan) és természetesen legyen kényelmes viselője számára.

Zokni: A legalább lábszárközépig érő modellek a legmegfelelőbbek, minél magasabb természetesszál-tartalommal.

Nadrág: Ez talán a legsarkalatosabb pont, hiszen a legtöbb nehezen gyógyuló dörzsöléses sérülést a rosszul megválasztott nadrágtól szerzik a kezdő lovasok. A legpraktikusabb természetesen a lovaglónadrág (különféle bőrfolt erősítésekkel, sokféle fazonnal és különböző anyagokból). Ugyanakkor nem biztos, hogy egy szülő kényszeríthető nagyobb kiadásokra gyermeke első lovas próbálkozásainál, tehát mi is legyen azzal a bizonyos mackóalsóval?? A kényelmes, kissé szűkebb fazonú pamut vagy vászon-hosszúnadrágok puha belső varrással, alkalmasak a kicsik első lovaglásaihoz. A farmerek kevésbé jók kemény anyaguk és vastag belső varrásuk miatt, de egy-egy bejáratott darab még megfelelő lehet. Ezeket a nadrágokat bőr lábszárvédővel kiegészítve praktikus, biztonságos lovasruházatot kapunk viszonylag kedvező áron, persze ha szenvedélyes lovas válik a gyermekből érdemes neki megfelelő lovaglónadrágot venni.

Alsónemű: Ruházatunk e láthatatlan része talán fontosabb a láthatónál, ennek ellenére nagyon kevés szó esik róla. Hölgyeknek és uraknak egyaránt fontos a magas pamuttartalmú, elasztikus, puha varrásokkal ellátott (esetleg varrás nélküli eljárással készült) alsó. Hölgyeim, a csipkés divatos alsóneműk nem alkalmasak lovagláshoz, csúnyán feldörzsölhetik a bőrt ezzel megkeserítve a szép élményt. Melltartónk megválasztásánál is legyünk körültekintőek, részesítsük előnyben a sportoláshoz kifejlesztett, széles pánttal ellátott, jó tartást biztosító modelleket. Télen alsóneműnk hőszigetelőként is funkcionál, ráadásul komfortérzetünket fokozzák a magas természetesszál-tartalmú hosszú alsók, alsóingek illetve trikók.

Felsőruházat: Hidegben több rétegben vékony, természetes anyagú pulóvereket használjunk, jó kiegészítő a mellény, amely a karok szabad mozgását nem gátolja. A kabát legyen rövid fazonú, a háti részen kissé hosszabb, testhez simuló, ne használjunk hosszú lobogó sálat, mert megijesztheti a lovat és fent is akadhatunk bármiben.
Nyáron, melegebb időben pamut póló vagy pólóing kellemes viselet.

Fejvédő (kobak):  A kobak életet menthet, elengedhetetlen része a lovas ruházatának három ponton rögzíthető kivitelben. Fontos, hogy ne csak feltegyük, de be is csatoljuk – erről sajnos sok lovas hajlamos megfeledkezni. Nagyon jó, ha a lovardában kölcsönözni lehet különböző méretű darabok közül. Télen nagy hidegben, fülvédő pánt, vagy símaszk használata célszerű, mert ez a sapkával ellentétben nem befolyásolja a kobak megfelelő felfekvését a fejre.

Kesztyű: Nem elengedhetetlen, de praktikus télen a hideg ellen véd, nyáron pedig a ló izzadságától csúszóssá válható szár biztosabb fogását teszi lehetővé. A legoptimálisabbak a bőrből készült, a nagyobb igénybevételnek kitett részeken erősítéssel ellátott darabok lennének, de az olcsóbb vékony anyagból készült, csúszásgátló réteggel ellátott modellek is kiválóan használhatóak, ezek előnye, hogy nyáron sem túl melegek.

Egyéb fontos szempontok: Általános szabály, hogy ruházatunk egy eleme se legyen bő, lobogó saját biztonságunk érdekében. A lovardában lehetőleg ne viseljünk ékszert, lovardai oktatás alatt mobiltelefonunkat hagyjuk az autóban, vagy az öltözőben. Kivétel ez alól a tereplovaglás. Tereplovaglásnál legalább a terepvezetőnél legyen mobiltelefon, természetesen lehalkítva. Hosszú hajunkat fogjuk copfba és kössük fel, a lobogó, hosszú haj bármibe beleakadhat.

Talán itt a legalkalmasabb a lovasoktató ruházatáról szót ejtenem. Magam részéről a teljes lovagló-ruházatot tartom elfogadhatónak, lovascipő lábszárvédővel vagy csizma, lovaglónadrág, télen lovaglókabát vagy mellény, nyáron póló vagy pólóing (esetleg a lovarda logójával). Természetesen igaz, nem a ruha teszi az embert, de ápolt kellemes megjelenéssel jó benyomást lehet kelteni.

Írta: Dr Bartosné Bányai Adél
Frissítve: 2012.02.07.,
2023.02.07.
Képek: Canva

Hozzászólások