Miért csíkos a zebra?

Miért csíkos a zebra?

Egy magyar és svéd tudósokól álló kutatócsoport úgy tűnik
megtalálta az egyik valószínű választ erre a kérdésre

E kérdésre korábban már több elmélet is született. Van, amelyik szerint a csíkos mintázat a ragadozókkal szembeni védekezést segíti elő, mások szerint a zebrák hőszabályozásában játszik szerepet, és még sorolhatnánk. A legelfogadottabb és eddig az egyetlen kísérletileg is alátámasztott hipotézis szerint a fekete-fehér csíkok védelmet jelentenek a cecelegyek ellen.

A nőstény böglyöknek az emlősök vérére van szükségük a petéik érleléséhez, vérszívásukkal veszélyes kórokozók hordozói és terjesztői lehetnek, valamint nyugtalanítják a legelő állatokat. Petéiket vizek közelében rakják le, lárváik vízben vagy nedves talajban tudnak csak fejlődni. Hogy a nőstény és hím böglyök megtalálják a szaporodáshoz szükséges vizeket, a vízről visszaverődő vízszintes poláros fényt keresik, követik. E reakciójukat polarotaxisnak nevezzük.

A fény lineáris polarizációja a böglyöket a gazdaállatok megtalálásában is segíti, hiszen az ő szőrükről is ilyen fény verődik vissza. Ennek köszönhetően a fehér (szaknyelven szürke) színű lovakhoz kevésbé vonzódnak, mint a sötét (fekete vagy barna, azaz pej) szőrzetű lovakhoz. A zebrák fekete-fehér csíkos kültakarója pedig egyfajta átmenetet képez az egyszínű fehér és fekete között.

A kutatás alatt több kísérlettel próbálták megvizsgálni, miként hatnak a böglyökre a fekete és fehér szín különböző variánsai. A kísérletek egyike alatt négy különböző színű (barna, fekete, fehér és egy zebracsíkos) lómakettet állítottak fel egy lovas tanya közelében, melyek felületét ragacsos anyaggal vontak be, majd megszámolták a makettekre ragadt böglyöket. A fekete és a barna lómakett vonzotta a legtöbb böglyöt. A fehér már sokkal kevésbé volt népszerű e kellemetlen vérszívó legyek körében, míg a fekete-fehér zebracsíkos makett vonzotta a legkevésbé a böglyöket. Bebizonyosodott tehát, hogy a zebrák mintázata minimalizálja e hívatlan vendégek számát.

Megemlítendő továbbá, hogy a zebrák csíkjainak sűrűsége a fejükön és lábaikon a legnagyobb, e testtájak gyakorlatilag nem is vonzzák már a böglyöket. A fejen található számos érzékszerv (szemek, fül, nyelv, orr, száj) elengedhetetlenek a zebrák túléléséhez, a lábaknak pedig fontos szerepük van a menekülésben. Így érthető, hogy e testrészek miért is vannak a bögölytaszító sűrű csíkozásukkal még jobban bebiztosítva e vérszívók ellen.

Azon lótulajdonosoknak, akiknek lovai sötét színűek és rosszul tűrik a böglyöket, ajánlott, hogy takarják le őket egy vékony, matt fehér légytakaróval, ami csak gyengén poláros vagy polarizálatlan fényt ver vissza, s ennek köszönhetően kevesebb böglyöt vonz. A zebrás kutatási eredmények szerint most már azt is tudjuk, hogy még a fehér légytakarónál is jobban véd a böglyök ellen a fekete-fehér zebracsíkos takaró.

Dr. habil. Horváth Gábor, egyetemi docens
2012.02.24.
Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások