A lovaglás nem csak a fiatalok sportja

Idősebbek is elkezdhetik!

A lovaglás, vagy éppen a fogathajtás olyan sport, melyet idősebb korban is bátran el lehet kezdeni, és amiről idősebb korban sem kell lemondani. Soha nem késő tehát elkezdeni, hiszen akár hetven éves kor után is lehet élvezettel és biztonságosan “lovazni”.

A várható életkor az utolsó száz évben jelentősen nőtt, itt, Közép-Európában a férfiak 68, a nők 77 évnyi élettartamra számíthatnak. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ezeket az évtizedeket – különösen életed harmadik harmadát – hogyan töltöd: elfogadható egészségben, aktivitással, társaságban, családban, tevékenységekben örömünket lelve, vagy orvostól orvosig járva, fájdalmaktól, rossz közérzettől savanyú hangulatban. Sorsod, egészséged, életed alakulásáért alapvetően te magad vagy felelős.

A mozgás egész életedben fontos, idősebb korban azonban sok olyan mozgásforma amely korábban magától értetődően és fáradság nélkül működött, megerőltetőnek tűnik.

Ne feleddd azonban, hogy az időskori mozgásnak fontos szerepe van a hajlékonyság megtartásában, a mozgáskoordináció javításában, a csonttömeg csökkenésének lassításában. Vagyis: lassítja az öregedést, segít a testsúly és a vérnyomás megfelelő szinten tartásában, serkenti az immunrendszert, frissíti az agyműködést.

Itt bizony nincs kifogás, ugyanis legfeljebb az idősek 1-2 százalékánál akadályozza valamilyen szervi baj valóban a testmozgást.

A lovaglás, vagy éppen a fogathajtás olyan sport, melyet idősebb korban is bátran el lehet kezdeni, és amiről idősebb korban sem kell lemondani. Soha nem késő tehát elkezdeni, hiszen akár hetven éves kor után is lehet élvezettel és biztonságosan “lovazni”.

Hasznos tippek és tanácsok idősebb lovasoknak:

1. Légy határozott!
Ha igazán szeretnél lovagolni, ne hagyd magad lebeszélni! Látogass el a környékbeli lovardákba, ismerkedj meg az oktatókkal és válassz egy megfelelő képzettséggel és lovakkal rendelkező, szimpatikus és türelmes szakembert.

Ha igazán szeretsz lovagolni, ne add fel! Amikor olyan nehézségek adódnak, amelyek arra ösztönöznek, hogy hagyd abba ezt a sportot, dolgozz még keményebben és keresd meg a lehetőséget a folytatásra. Lehet, hogy sokkal több problémával kell szembenézned, mint fiatalon, de az elszántság, a kemény munka és némi szerencse biztosan meghozza gyümölcsét.

2. Ismerd meg és fogadd el a határaidat!
Ha hatvan év fölött is egészséges vagy, nagyon szerencsésnek mondhatod magad, még akkor is, ha izmaid és ízületeid arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos feladatok ellátására már nem, vagy csak nehezebben vagy képes. Nem tudsz már nehéz dolgokat cipelni, gyorsan mozogni vagy olyan könnyedén lóra pattanni, mint régen, és sajnos csontjaid is egyre törékenyebbé válnak. A legbosszantóbb, hogy az energiád is sokkal gyorsabban fogy, míg régen. Régen a két órás lovaglást épp csak bemelegítésnek érezted, de lehet, hogy ez mára sajgó térddel és háttal már igen soknak tűnik.
Ezeket a korlátokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanakkor elfogadni őket saját magadnak is időbe telik. De ha sikerül, akkor időskorban is biztonsággal élvezheted a lovaglást.

3. Fogadd el a segítséget!
Ha mindig is független típus voltál, nehéz lesz beismerni, hogy esetleg segítségre van szükséged lovad felszerelésénél, a heveder meghúzásánál, vagy miközben felkapaszkodsz a nyeregbe – de ez az élet rendje. Ha szükséges, kérj segítséget és fogadd is jó szívvel. Ezt is gyakorolni kell, de minél többször teszed, annál könnyebben fog menni. És ha valaki figyelmeztet, hogy elfelejtetted felvenni a kobakod egyszerűen csak köszönöd meg. Nem nagy dolog, másokkal is megesik az ilyesmi.

4. Csak óvatosan!

Évtizedes tapasztalattal a hátad mögött biztos vagy a képességeidben és a lovad megbízhatóságában. Megtanultad milyen kockázattal jár, ha egy nem megbízható lovon lovagolsz, vagy olyan versenyre nevezel be, amely meghaladja képességeidet.

Mindig viselj megfelelő és megfelelően rögzített kobakot! Ez manapság legalább olyan természetes és magától értetődő, mint becsatolni a biztonsági övet. Ügyelj arra, hogy mindig megfelelő legyen a ruházatod, és akár a gerincvédő, vagy biztonsági mellény is jó szolgálatot tehet.

5. Ragaszkodj a jól bevált dolgokhoz
Idősebb korban az új képességek és praktikák elsajátítása sokkal körülményesebb és fárasztóbb lehet. Ne változtass a lovaglási stílusodon. Lehet, hogy egy western nyereg sokkal biztonságosabbnak tűnhet az angol nyeregnél, de ha az angolhoz szoktál hozzá, ragaszkodj a megszokotthoz, amely számodra kényelmesebb. Te és a lovad is használjátok a megszokott felszerelést, így csökken a kockázat, mely az új dolgok kipróbálásából eredhet.

Figyelj a lovad kényelmére és biztonságára is, és mindig légy tisztában azzal, mit várhatsz el tőle. Lehet, hogy mások azon a véleményen vannak, hogy egy másik ló jobb lenne neked. Gondold át alaposan, hiszen te ismered saját magad és a lovadat, tudod, hogy mit várhatsz el tőle. A kettőtök közti kapcsolat és kommunikáció megfizethetetlen, hiszen ez alapozza meg a biztonságod. Idegen lovon csak akkor lovagolj, ha biztosan tudod, hogy maximálisan megbízható. És persze ne légy vakmerő.

6. Ne indulj útnak egyedül!
Nagy lehet a kísértés, mégse indulj útnak egyedül, kísérő nélkül. Mobiltelefonodat is mindig tartsd magadnál bekapcsolva – életet menthet.

7. Mindig tapasztalt kísérővel lovagolj!
Elmúltak azok az idők mikor Te vitted lovagolni az „újoncokat”, és elérkeztek azok, amikor már vészhelyzet esetén neked lehet szükséged segítségre. Fontos azt is észben tartani, hogy korodból adódóan nem tudsz már olyan tempóban lovagolni, mint ahogyan fiatalon, ezért ajánlatos olyan társat választani, aki nem veszi zokon a komótosabb tempót.

8. A lovaglás öröme miatt ülj nyeregbe!
Ahogy halad az idő, a lovast egyre kevésbé csábítják a versenyek. Fárasztóan küzdelmessé válik a versenyzés és a vele járó hercehurca. Eljön az időszak, amikor az ember kikapcsolódásként, a saját örömére ül nyeregbe – ez legalább annyira értékes idő, mint amit korábban edzéssel és versenyzéssel töltöttél. Fontos, hogy kommunikálj a lovaddal, és úgy lovagolj, hogy ez számára is kellemes legyen.

9. Maradj kapcsolatban a lovas közösséggel!
Hasznodra lehet, ha csatlakozol egy lovas egyesülethez, közösséghez, így könnyebben találsz megfelelő társat a lovagláshoz.

10. Értékeld a tapasztalod!

A legtöbb ember alulértékeli a legnagyobb kincsét: a tapasztalatát. Az agyunk olyan akár egy könyv: több évtizednyi tapasztalat van elraktározva benne, melyeket másokkal is megoszthatunk.
A lovakkal eltöltött hosszú évek alatt kifejlődik az ember lovasérzéke. A tapasztalt lovas, mind a lovak, mind a környezet jeleit hamarabb felismeri, mint egy kezdő. Érzi amikor a ló ideges vagy félénk, felismeri baját, ismeri a szükségleteit. Hasznos segítője, mentora lehetsz ezáltal a fiatalabbaknak.

11. Alkalmazkodj a változó gondolkodásodhoz!
Mindenki számára ismerős a memóriaprobléma. Először neveket felejtünk el, majd múltbéli eseményeket is. Gyakran eszünkbe jut valami, majd ugyanolyan gyorsan el is tűnik, és ahogyan próbáljuk visszaidézni, egyre távolodik, akár egy megrémült ló. A kergetés csak késlelteti a visszaemlékezést.

Amikor már nem akarsz bizonyítani, újabb akadályokat megugrani, vagy nekivágni egy kétnapos túrának, töltheted az idődet azzal, hogy csak magáért a lovaglás öröméért ülsz lóra, visszagondolsz kellemes lovas pillanataidra, kedvenc lovaidra és szép emlékeidre, és megosztod mindezt más lovasokkal.

2012.08.24. Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás: Equus
Frissítve: 2023.03.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások