91. születésnapját ünnepli a szívek lovas királynője

A hivatalos teendők mellett II. Erzsébetnek bizonyára mindig üdítő kikapcsolódást jelentett a lovak társasága uralkodása éveiben is. A 91. születésnapját ünneplő királynő még ma is rendszeresen nyeregbe ül, hivatalos születésnapi ünnepségén pedig évről-évre rengeteg ló köszönti.

II. Erzsébet és Camilla hercegnő Monty Roberts társaságában

II. Erzsébetnek köztudottan két születésnapja van. Április 21-én az „eredeti”, a hivatalos ünnepség viszont június második szombatján zajlik, mert akkor kisebb az esély rá, hogy a parádét elmossa az eső.

A királynő általában még az ilyen jeles napokon sem pihen, 2016-ban, 90. születésnapján például meglátogatott egy postát, mivel épp 500 évvel korábban indult ez a szolgáltatás a szigetországban, majd díszebéden vett részt más 90 évesek társaságában. Másnap pedig Barack Obama amerikai elnök is meglátogatta a királynőt a windsori kastélyban. Az ünneplés azonban itt nem ért véget.

A királynő maga is felköszöntötte kortársait 2016-ban: “I send my best wishes to those who are celebrating their ninetieth birthday on 21 April 2016. On this shared occasion, I send my warm congratulations to you all. Elizabeth R.” – volt olvasható a Brit Monarchia hivatalos Facebook oldalán

2016 május 12-től május 15-ig minden este 90 perces parádéval ünnepelték az uralkodó 90. születésnapját a windsori kastély parkjában. A júniusban megtartott hivatalos születésnapi ünnepélyen pedig 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész lépett fel, és a műsorban 900 ló is szerepelt.

II. Erzsébet 1953 óta van a trónon, az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015 szeptemberében megdöntötte. A korábbi rekorder a királynő üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő volt 63 évvel, hét hónappal és három nappal. Amellett, hogy Erzsébet Nagy-Britannia első embere, a hadsereg parancsnoka és az anglikán egyház feje is. 

A királynő uralkodása alatt több mint 1.000.000 mérföldet utazott, 117 országba látogatott el. Idős kora ellenére csak 2015-ben 35 országban járt. Látogatásairól pedig gyakran lovak iránti szenvedélyéhez köthető szuvenírekkel tér haza. Mexikói utazásának emlékét például egy míves nyereg is őrzi.

Fülöp herceg négyesfogata bakján 2015 novemberében

Lovak iránti rajongását osztja férje, Fülöp herceg is – bár ő nem a lovaglás, hanem a fogathajtás megszállottja, aki nem csak versenyzett, de könyvet is írt a szakág szabályairól. A lovak és lovaglás iránti szeretetet lányaik, Anna hercegnő és unokájuk, Zara Phillips is örökölték: előbbi Európa-bajnok, utóbbi pedig világbajnok militarylovas.

II. Erzsébet hetente egyszer-kétszer még most is lovagol, és minden nap megsétáltatja kutyáit. A jó kondícióra szüksége is van, hiszen olykor akár másfél órán át kell állnia egy-egy ceremónián.

A királynő jutalomfalattal kedveskedik a The Household Cavalry Mounted Regiment egyik lovának

Minden lovas szívébe zárhatja II. Erzsébet királynőt. Mutatjuk, hogy miért:

Erzsébet első lovát, egy Peggy nevű shetland pónit négyévesen kapta és hat éves koráig lovagolta. Burmese volt azonban a királynő leghíresebb hátasa és talán az uralkodónő kedvenc lova. Erzsébet 18 egymást követő évig lovagolt a fekete kanca hátán, az ünnepi díszszemléken, 1969-től az 1986-ig.

Tovább a teljes cikkre: Burmese, II. Erzsébet kedvenc lova >>

A királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulójára rendezett gyémántjubielumi ünnepségen 550 ló és több mint 1000 zenész, táncos, lovas és artista vett részt a világ legkülönbözőbb pontjairól 2012-ben.

Tovább a teljes cikkre: Nagyszabású lovasshow a királynő tiszteletére >>

2014-ben az új kormányprogram ismertetésének alkalmából új hintót kapott a brit uralkodó. A míves hintó egy ausztrál mesterember szakértelmét dicséri. A hat ló vontatta, nyolcévi munkával elkészült királyi jármű ötvözi a múltat és a jövőt: hidraulikus lengéscsillapító, elektromos ablakemelő és fűtés is van benne, ugyanakkor az angol monarchia elmúlt évszázadainak leghíresebb objektumaiból is beépítettek faanyagot.

 Tovább a teljes cikkre: Új hintót kapott az angol királynő >>

2014-ben A Nemzetközi Lovasszövetség első alkalommal odaítélt életműdíját (FEI Lifetime Achievement Award) II. Erzsébet kapta annak elismeréseként, hogy egész életében élen járt a ló- és lovassportok népszerűsítésében és támogatásában. A díjat a FEI akkori vezetője, Haya hercegnő adta át a királynőnek.

Tovább a teljes cikkre: Erzsébet királynő kapta a FEI Életműdíját >>

Amikor II. Erzsébet angol királynő Enrique Pena Nieto mexikói elnököt látta vendégül a Buckingham Palotában, az impozáns lovas felvonulás és hintók mellett az esemény kapcsán az is újra reflektorfénybe került, milyen lovas ajándékokat kapott a brit uralkodó korábban.

Tovább a teljes cikkre: Lovat és nyerget is kapott már ajándékba az angol királynő >>

2015. júniusában hagyományos katonai pompával, 1400 katona és több mint 200 ló részvételével ünnepelték a 89 esztendős II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját Londonban.

Tovább a teljes cikkre: 200 lóval ünnepelték a királynő születésnapját >>

II. Erzsébet és Monty Roberts, a legendás lókiképző régóta baráti kapcsolatot ápolnak. Így nem volt kérdés, hogy a Suttogó londoni bemutatójára II. Erzsébet angol királynő és Camilla hercegnő is ellátogatott.

Tovább a teljes cikkre: Monty Robertstől tanul suttogni a királynő >>

Az uralkodói pár időről-időre azt is megmutatja, hogy a lovaglás és a fogathajtás nem csak a fiatalok sportja. 

Tovább a teljes cikkre: Királynői elegancia: 89 évesen a nyeregben >>

2017.04.21. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.25.
Fotók: Rex Shutterstock

Hozzászólások