Autóipari és más karrierlehetőségek – állás Győr városában

Az ipari nagyvállalatok jellemzően jelentős létszámú munkaerő alkalmazására képesek így, ha egy városban működik egy vagy több ilyen üzem, ott a foglalkoztatottság nem lehet kérdés. Ebben a cipőben jár Győr is, mely város elsősorban az autóipar területén nyújt kiemelkedőt.

Hagyományok és jövőkép

Győr városa abból a szempontból is kiemelt, egyben valamelyest nehéz helyzetben van, mivel a vármegyén belül egy másik jelentős hazai város, Sopron is helyet kapott. Ez alapvetően teremthetne valamilyen egészséges versenyhelyzetet is, de a két város kiválóan megél egymás mellett, egymást erősítve, számos lehetőséget adva az itt élők számára a boldoguláshoz. A hűség városának közelségének ellenére Győr saját erejéből vált azzá, ami: egy virágzó hazai nagyvárossá.

A Rába és Rábca folyók torkolatánál és a Mosoni-Duna mellett fekvő település egyfajta regionális központnak is tekinthető, amellett, hogy nemzetközi szempontból is előnyös pozíciót foglal el. Az osztrák és szlovák határ közelsége ugyanis mind munkaerőpiaci, mind gazdasági és az együttműködési lehetőségek szempontjából is tovább erősíti a város pozícióját. Előbbi esetet vizsgálva az sem meglepő tehát, ha egy állás Győr környékén egyet jelent a külföldi karrierrel.

A város nagy tradíciókkal bír, így a fényes jelen mellett virágzó múltról és kedvező jövőképről is beszélhetünk. A történelmi és gazdasági változások persze ezt a vidéket sem kerülték el, így itt is kénytelenek voltak folyamatosan alkalmazkodni az átalakuló tendenciákhoz. Ez a győrieknek láthatóan jól sikerült, hiszen napjainkban az ország egyik legfontosabb ipari központjaként tarthatjuk számon. Ennek egyik fő letéteményese pedig a városban működő autógyár, mely a foglalkoztatás szempontjából is kiemelkedik.

Karrierlehetőség az autóiparban

A városban működő AUDI gyár már jó ideje a hazai gazdasági térkép egyik fontos csomópontját alkotja. A hatalmas területen fekvő vállalat és üzem immár 30 éve működik töretlenül, ez idő alatt pedig folyamatos fejlődés, bővülés volt megfigyelhető. Bár már az indulás idején is rengeteg állás Győr eme patinás nemzetközi vállalatánál létesült, a paletta azóta csak még tovább nőtt és színesedett. Az eleinte motorgyártással foglalkozó üzem 1998-tól járműgyártással kezdett foglalkozni, majd 2013-tól az autógyártás teljes vertikuma lefedésre került.

A helyi AUDI gyárt lényegében számos ipari üzem együttesének tekinthető, így kifejezetten sokféle lehetőséget kínál a helyi és környékbeli lakosok számára egyaránt. Az ipari szereplők hagyományosan is nagy volumenű munkáltatónak tekinthetők, akik egyszerre akár több ezer dolgozónak is képesek megélhetést biztosítani. Másik előnyük pedig az, hogy kifejezetten széles rétegek számára kínálnak álláslehetőséget, a sormunkástól a mérnökökig. Így tehát számos állás Győr városában egyet jelent az AUDI kötelékével.

A gyár természetesen a jövőre is gondol, így már több, mint 5 éve elektromos motorok gyártásával is foglalkozik. Ez a folyamatos igazodás a trendekhez pedig valószínűsíti azt, hogy az üzem még jó pár évtizedig képes lesz munkával ellátni a térség lakosságát. Egy friss statisztika szerint jelenleg nagyjából 12.000 állás Győr és az ország egyik legnagyobb vállalatánál kerül betöltésre. Ez nem csak regionális, de országos szinten is kiemelkedő. Győr tehát lényegében a friss mai állások tekintetében is élen jár.

Sokszínű álláslehetőségek

Bár tény, hogy a város legjelentősebb munkáltatója az AUDI gyár, álláspiaci szempontból mégsem érdemes csupán erre a cégre szűkíteni a lehetőségeket. Korábban már esett szó a külföldi karrierlehetőségekről, mely itt abszolút reális opció. Itt ugyanakkor olyan speciális helyzetről beszélhetünk, mikor egy állás Győr városában akár képes lehet vetekedni a határon túli karrierépítési lehetőségekkel. Ebben természetesen nagy szerepe van a várost célzó befektetési hajlandóságnak és a kiváló szinten működő gazdaságnak egyaránt.

Az ipari lehetőségeken túl azonban természetesen sok más, valamelyest hétköznapibb munka is elérhető a városban. Sok állás Győr különböző kisebb vállalatánál, intézményénél, szolgáltatójánál létesül, így ezek a lehetőségek is rendelkezésre állnak azok számára, akik nem egy multinál képzelik el a karrierjüket. A körülmények és lehetőségek ezekben az esetekben is átlagon felüliek, így mindenképpen érdemes tágítani a spektrumot az álláskeresés során.

Kevés hazai város mondhatja el magáról azt, hogy képes egyesíteni funkciót és formát, tehát megfelelő életkörülményeket biztosítani és kedvező karrierlehetőségeket kínálni. Győr esetében ez azonban megvalósulni látszik, így nyugodtan állítható, hogy a városban jó élni. Egy állás Győr városában így sokak számára vonzó opció, mellyel a környékbeliek is előszeretettel élnek. Adott esetben pedig távolabb élőknek is érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy ide tegyék át székhelyüket.

2023.08.21. Szöveg és képek forrása: Profession.hu

Hozzászólások