Jörg Kreutzmann – Díjugratás

Jörg Kreutzmann Díjugratás című könyve áttekintést nyújt arról, hogyan kezdjünk bele a díjugrató sportba. Milyen feltételeknek kell lovasként megfelelnünk, lovunk külső és belső tulajdonságai alapján alkalmas-e erre a sportra, továbbá hogy milyen gyakorlatok alkalmasak a kezdők számára a díjugratás előkészítésére, és mihez kezdjünk, ha a lovunk megtagadja az együttműködést. Olyan vezérfonalat ad az író a kezünkbe, amely átsegít az első ugrásokon, ugrássorozatokon és pályákon, továbbá elkísér az első versenyhez vezető úton minket.

A szerző nemzetközileg is elismert, hivatásos díjugrató-edző. Németországban saját lovasiskolával rendelkezik, ahol utánpótlás lovasokkal és ígéretes lovakkal foglalkozik.

A könyv függelékében található ugrólovas minilexikonban a legalapvetőbb díjugrató szakszavaktól a legbonyolultabbakig mindent megtalálunk, így a kezdők számára is teljesen érthető nyelvezetű a mű.

Megtudhatjuk a könyvet olvasva, hogy milyen külső-belső tulajdonságokat érdemes figyelnünk, ha el szeretnénk dönteni, hogy lovunk alkalmas-e ugratásra. A belső tényezők ugyanis legalább annyira fontosak, mint a ló fizikai adottságai.

„A díjlovaglással ellentétben, ahol a lovak megfelelően dőlt lapockával, jó nyakillesztéssel és további pozitív alkati tulajdonságokkal szinte ajánlják magukat, az ugrólovaknak jóval kevesebb testi adottságnak kell megfelelniük. Néhány ismertetőjelre mégis érdemes odafigyelni. Ideális esetben egy ugróló marmagassága 165 és 175 cm között van, és az állat térölelő, ütemes vágtával rendelkezik.”

„Gyakran látunk lovakat, amelyek akár a méretük, akár ugró-technikájuk miatt első ránézésre alkalmatlannak tűnnek az ugratásra, mégis nagyszerű teljesítményt nyújtanak. A bátorság és a jó szándék gyakran kompenzálja a testi hiányosságokat.”

Továbbá a szerző részletesen bemutatja azt is, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy „becsületes és jóságos oktató lónak”, amelyen élvezet elsajátítani az ugratás rejtelmeit.

„Egy becsületes és jóságos oktató ló akkor is átsegíti a lovast az ugráson, ha az nem megfelelően lovagolta oda. Ha tehát túl közel ér egy ugrás-hoz, vagy az elugrási pont túl messze van az ugrástól, akkor is elugrik, és nem áll meg. Igyekszik, hogy a nem megfelelő lovaglás ellenére is jól teljesítsen.”

Azonban nem csak a lovunknak, hanem mi magunknak is meg kell felelnünk jó néhány feltételnek, egy megfelelő szintű alap képzettséggel rendelkeznünk kell, ha bele szeretnénk vágni a díjugratásba. Ebben is segítséget nyújt számunkra a könyv írója.

„Természetesen minden lovas más fizikai adottságokkal rendelkezik, esetleg az átlagosnál hosszabb a lába, kicsit vékonyabb vagy akár testesebb. Ezért mindenkinek magának kell megtalálnia a neki megfelelő helyes ülést. Fontos, hogy egyensúlyban tudjon ülni és ne akadályozza lovát az ugrás fölött.”

Az idomító munkának nagy szerepe van természetesen a díjugrató ló kiképzése során is, de a könyvből arról is olvashatunk, hogy a gyakori tereplovaglások hogyan segítik lovunk képzését.

„A megfelelő ugróképesség azonban önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy egy ló jó ugróló legyen: az ilyen lovakat magas fokú lovagoltság és teljesítménykészség jellemzi. A lovagoltságot, a természet adta képességek mellett a lovas jó idomító munkával javíthatja. Ez szükséges is, hiszen az akadályok méretének növekedésével a vonalvezetés is nehezedik. Ezen kívül az idomítófeladatok lovaglása tornáztatja és erősíti a ló azon izmait, amelyekre az ugráshoz szüksége van. Különösen fontos, hogy lovad lazán és elengedetten menjen, és mind ügetésben, mind vágtában képes legyél vele iramváltoztatásokat lovagolni. A helyes hosszhajlítást és állítást is a különböző feladatok pontos lovaglásával érheted el. Ez a fajta testi mozgékonyság nem csak a díjlovak számára fontos.”

„A kiadós tereplovaglások pihentetően hatnak mind a lovasra, mind a lóra. A sok idegen benyomásnak köszönhetően a ló megtanulja kezelni az ismeretlen helyzeteket.”

Minden díjugratás iránt érdeklődő kezdő lovasnak, és természetesen a már versenyző, tapasztaltabb lovasoknak is érdemes kezükbe venniük ezt a művet, ugyanis ez a könyv megmutatja, hogy az ugratás a megfelelő alapokkal mindenki számára elsajátítható. A kötet színes oldalai az első rudaktól a komoly pályák lovaglásáig kísérik az ugrani vágyó lovast, hasznos tanácsokat, gyakorlatokat kínálva a tapasztaltabbak számára is tartalmas könyv, amelyet az edzők nyugodt szívvel ajánlhatnak tanítványaiknak.

Jörg Kreutzmann Díjugratás című könyvét ide kattintva érheted el! >

2020.11.30. Thirring Lilla, Lovasok.hu

Hozzászólások