keresés a lovardák között

Egy magyar cowboy kalandjai Kanadában
Az igazi cowboyok köztünk élnek – ezt példázza Pénzes Róbert is, aki egészen Kanadáig ment, hogy megvalósítsa az álmait és igazi cowboyként élhessen. Pénzes Róbert írása következik:

A debreceni TB Ranch-en ismerkedtem meg ezzel az életstílussal és a lovak közelségével. Bár nagyon tetszett az itthoni western lovaglás, én mégis szerettem volna igazi cowboy lenni, lovakat betörni, lasszót használni, marhacsordákat terelni a végtelen prériken. Persze ekkor még nem tudtam mire is vállalkozom, de hajtott a kalandvágy. 

Még 17 képünk van Róbert kanadai kalandjairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A Magyarországon található Bucakroo Ranchen találkoztam Markaly Lászlóval, aki egy számomra addig ismeretlen világot mutatott be nekem. Számos remek horseman nevét megismertem, akiket az itthoni lovasok alig ismernek. 

Az ötödik generációs cowboy, Martin Black segítségével jutottam ki Kanadába, ahol Sid Cook mellett tanulhattam. Sid eddigi élete során közel 3000 csikót indított el, azokon a területeken egy rendkívül ismert lovasember. A legendás Tom Dorrance és Ray Hunt jó barátja volt, így az általuk ismert felfogásban képeztük a lovakat. 

A ranch 1000 hektáron terült el, állatállománya 300 marha volt és közel 90 ló. Körülbelül 50 nyers lovat indítottam el ott. 

Azok a lovak 2 éves korukig fent a hegyekben, az embertől teljesen elzárt területen, a természetben nevelkednek, így a belovaglásuk is sokkal veszélyesebb, mint egy karámban nevelt lóé. Képzett lovainkkal tereltük össze a ménest egy völgy karámjába, majd lasszóval kaptuk el őket, ugyanis képtelenség volt olyan közel férkőzni hozzájuk, hogy a kötőféket rájuk tegyük. Félénkségük érthető volt, mivel medvék és pumák vadászterületein éltek. 

Emlékszem, az egyik lónak, amit befogtunk, egy puma karmolásának nyoma húzódott végig az oldalán. A befogást követően már aznap lovagoltuk őket a körkarámban és egy hét eltelte után a marhákkal való munkáknak is részesei voltak. Ennek a fajta képzési programnak a célja, hogy a lovak bármilyen körülmények között megállják a helyüket, legyen szó versenyzésről vagy munkalovaglásról. 

Még 17 képünk van Róbert kanadai kalandjairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A ranchre sok problémás lovat is hoztak, a velük való munkából rengeteg tapasztalatot szereztem. Egy átlagos napon 8-10 órát töltöttünk nyeregben, fél év alatt több mint 3000 km-t lovagoltam.

Kanadai tartózkodásom alatt megtanultam, hogyan kell helyesen és tisztelettel bánni lovakkal és marhákkal, a lehető legkevesebb stressznek kitéve őket. Hazatértem után a Buckaroo Ranchon helyezkedtem el, és már el is kezdtem tervezgetni következő utamat, ezúttal az USA montanai vidékére…

2015.05.26. Pénzes Róbert 
Egy magyar cowboy kalandjai Kanadában

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés