keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Dales póni
Dales póni

Erőteljes póni, mely jellegét tekintve hidegvérű. Az I-II. századra tehető az eredete. Angliából származik. Sok közös vonása van a Fell pónival. Egyes lexikonok, honlapok a Fell és a Dales pónit egynek veszik, egynek elemzik, pont a nagy hasonlóságok végett. Nem csak kinézetre hasonlít ez a két fajta, hanem mindkét fajta ugyanarról a helyről származik. Megkülönböztetni mégis meg lehet őket. A Dales póni testesebb és magasabb, mint a Fell póni.

Tenyésztési célja tulajdonképpen egy igás, illetve egy málhás póni kitenyésztése, mely nagy segítséget jelentett a bányáknál, illetve a mezőgazdaságban tudták hasznukat venni. A fajta a Fríz lóból alakult ki, mely a megjelenést örökítette, a színt és a mozgást. Ezen kívül került a fajtába Clydesdale és Welsh Cob.

Mára a fajta kiváló fogatló, hátas- és igásló. Fogatban egyébként nagyon jól mutat a megjelenése végett. Nyugodt és biztos járású. A fej finom, a lapocka erős, az igás jelleg megmutatkozik rajta, a lábak rövidek, de erősek, a bokaszőrök selymesek, a paták rendkívül jó minőségűek. A far izmos.

Legfőbb színe a fekete. Marmagassága 150 cm körüli.

Készítette: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés