keresés a lovardák között


Kentucky Derby 2013

Orb óriási előnnyel nyerte a versenyt

Egy lóversenynek öt győztese van: a zsoké, a ló, az edző, a tulajdonos, és a ló apja. A május negyedikei derby után is igaz marad ez a szállóige.

A Kentucky Derby távja két kilométer és csak három év alatti lovak indulhatnak. A mostani megmérettetés indulói közül nagy esélyesnek tartották Kevin Kriggert, aki 111 év után ismét dobogóra állhatott volna, mint fekete zsoké és mindenki az első három helyezett közé várta. A jóslatok ellenére azonban Krigger az utolsó három helyezett között ért célba.

A verseny előtt egy napig esett az eső ezért az odds-ok folyamatosan változtak, attól függően melyik lónak jósoltak nagyobb esélyt a felázott pályán. A legesélyesebb ló, Orb végig a fogadók kedvence volt, legfőképpen azért, mert az utolsó négy versenyét megnyerte.


Orb fantasztikus hajrája

A kétperces versenyre 150.000 néző látogatott ki. A futam hihetetlenül izgalmas volt, a résztvevőknek viszont még a felcsapódó sárral és a csúszóny talajjal is meg kellett birkózniuk. A verseny közepéig Orb a 15. helyen volt, amíg Joel Rosario meg nem adta neki a jelet, hogy itt a pálya utolsó szakasza, ideje nyerni. Végül Orb óriási hajrával a külső pályáról hatalmas előnnyel verte a mezőnyt.

Orb legközelebbi versenye két hét múlva Baltimore-ban lesz, hogy megpróbálja véghezvinni a mesterhármast, megnyerni a három nagy versenyt, ami 1978 óta (Affirmed) senkinek sem sikerült.

Az embernek talán az lenne a természetes, hogy a ló zsokéja együtt versenyeznek, de ez korántsem így van. Orb egy hónappal ezelőtt John Velazquez-zel a nyergében nyerte meg a floridai versenyt. A győzelem a lovat a Kentucky Derby legnagyobb esélyesévé emelte a fogadóirodák szemében. Ám John Velazquez több ló közül végül az akkor még veretlen Verrazano-t választotta.

Új zsokéja, a fiatal Joel Rosario most vált igazán híressé. Egy hónapja nyerte meg a 10 millió dolláros Dubai Világkupát most pedig a Kentucky Derby-t. Lova, Animal Kingdom két évvel ezelőtt nyerte meg a Kentucky Derby-t. Rosario az előző 4-5 évben is a világranglista első 10 zsokéja között volt.


Orb zsokéja, edzője (Shug McGaughey) és tulajdonosa (A Phipps család)

Az emberek már elkezdtek találgatni vajon sikerül-e a dinamikus, Orb-Rosario párosnak megszereznie a Hármas Koronát. Erre majd pontosabb válasz csak a Preakness Stakes (május 18.) után tudnak adni a szakemberek.

Végeredmények:

Helyezés
Zsoké
Tréner
Indulási hely
1.
Orb
Joel Rosario
Claude R. McGaughey III
16
2.
Golden Soul
Robby Albarado
Dallas Stewart
4
3.
Revolutionary
Calvin Borel
Todd Pletcher
3
4.
Normandy Invasion
Javier Castellano
Chad Brown
6
5.
Mylute
Rosie Napravnik
Tom Amoss
5
6.
Oxbow
Gary Stevens
D. Wayne Lukas
2

2013.05.09.
Forrás: bleacherreport, blog.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

138. Kentucky Derby >>

Észak-Amerika legismertebb lóversenye >>

Barbár győzelem a Kentucky Derby-n >>


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés