keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Cleveland bay
Cleveland bay

Ez a melegvérű fajta az Egyesült Királyságból, Clevelandról származik. Tulajdonképpen Anglia legrégebbi fajtájáról van szó, melynek az eredete a középkorra nyúlik vissza. Sok fajta kialakításában játszott szerepet a XVIII-XIX. században. A Cleveland Bay őse egyébként chapman ló. A Cleveland helyzete kritikus.

A fajta kialakulásában a chapman ló mellett a spanyol ló játszott szerepet, mely finomított a fajtán, és erőt, eleganciát örökített. A spanyol lovon kívül Berber hatás is észrevehető.

A fajta kialakulását tekintve elég kevés dokumentáció van. A fajta igen elterjedt, és Európában is megtalálható. A Cleveland végül kiváló kocsiló és hátasló lett. A II. világháború után majdnem teljesen kihalt.

Hosszú élettartamú, szilárd, erős csontú, feje nagy, nyaka erős de nem túl hosszú, középmagasan illesztett. A mellkas kellő mélységű, háta erős, hosszú, fara erős, végtagjai tiszták, erősek, nincs rajtuk bokaszőr, patája kemény, arányos.

Marmagassága 165-170 cm, szárkörméret 22-23 cm, övmérete 200 cm.

Színe a pej. Hátasló, illetve fogatló.

Készítette: Jenna2

 

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés