keresés a lovardák között


Hasznos tanácsok kezdő western lovasoknak

A lovaglás során az egyik legfontosabb a ló és lovas közti bizalom, a magabiztosság, az ember iránti tisztelet, a kommunikáció és a jó irányítás. Ezek mind lényeges feltételei a problémamegoldásnak, illetve elkerülhetjük velük bizonyos problémák kialakulását is, akár a kiképzés elejénél tartó csikóról, akár felnőtt lóról van szó.

Amit mi problémának nevezünk, az tulajdonképpen nem más, mint egy tünet. Amikor az ember a lovakkal dolgozik, sokszor nem is gondol arra, milyen nagy szerepet játszik abban, hogy a lónak kialakulnak bizonyos nem kívánatos tulajdonságai.

Ha felmerül egy bizonyos probléma, hajlamosak vagyunk arra, hogy annál az egy problémánál leragadjunk, és ennek az egynek a megoldásával foglalkozzunk. De ha kipróbáljuk azt, hogy nem az adott probléma megoldásán kezdünk el dolgozni, hanem más, a ló szempontjából biztosan elvégezhető feladatot adunk neki, akkor visszatérve a kritikus feladatra, általában az tapasztalható, hogy annak nagy részét már „észrevétlenül” meg is oldottuk. A problémák ilyenfajta megközelítése segít lónak és lovasnak egyaránt, hogy kellemesen összehangolódjanak.

A problémát jobb megelőzni, mint végül szembesülni vele! Ha a lovad készségesen végrehajtja a földről történő munkákat, akkor ez minden bizonnyal kihat a lovaglásra is. Ha nagy hangsúlyt fektetsz a megfelelő előkészületekre (földről való munka), hogy készséges legyen a lovad, rengeteg időt spórolsz meg, és nem bosszankodsz annyit, ráadásul a lovadnak is kevesebb kellemetlenséget okozol.
Ha a lovas ilyen módon megpróbálja a problémákat megelőzni, akkor a ló figyelni fog lovasára és várni fogja kéréseit.

A lovaglás legyen élvezetes a ló számára is!

Néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy lovunk az égvilágon mindenre alkalmas, kivéve mondjuk egy bizonyos dologra nem, ami mindig problémát szokott okozni. Nos, ez nem biztos, hogy teljesen így van. Lehet, hogy azért esünk ebbe a hibába, mert mindig megszokott, sablonos napi munkát hajtunk végre a lovunkkal, és nem állítjuk új feladatok, kihívások elé.

A ló önbizalmát is fel lehet szépen építeni. Ha a lovas lovát fokozatosan újabb és újabb, egyre nehezedő feladatok elé állítja, és együtt megoldják azt, előnyére válik  mindkettőjüknek. Adj a lovadnak új feladatokat, adj esélyt neki, hogy ezáltal önbizalmat szerezzen és bízzon a lovasában is. Közben a lovas is fejlesztheti tudását, megtanulhatja, hogy mikor, milyen körülmények között, mennyit kérhet a lovától.

Néhány jó tanács  
Néhány gondolat, amit jó, ha szem előtt tartasz a feladatok végrehajtása során:

Soha ne lovagolj méregből és indulatosan! Ha nyugtalankodik, aggódik a ló valami miatt, ellenáll vagy fél valamitől, a legjobb, ha nyugodt maradsz és próbálod pozitívan kezelni a helyzetet, azaz neked kell gondolkodnod azon, hogyan tudnád segíteni a lovat, hogy megoldja a feladatot. Ezáltal újra jobb kedélyállapota lesz a lónak is. 

- Menőkedv – enélkül minden sokkal bonyolultabbá, illetve szinte lehetetlenné válik. Érdekes feladatokkal felébresztheted lovad figyelmét és menőkedvét is. 

- Koncentráció – tanuld meg figyelni és megérteni a lovad reakcióit és mozdulatait, így te is megfelelően fogsz tudni reagálni. 

- Testsúlysegítség – használd a testsúlysegítségeket következetesen. Ha megtanítod a lovadat rá, akkor igen apró jelzésekkel is tudsz irányt, iramot változtatni, vagy éppen megállni. 

- Szárak – Kerüld el, hogy a szárak segítségével tartsd meg egyensúlyodat a nyeregben! Tűzd ki célul magad elé, hogy a lehető legfinomabb szársegítségekkel tudd lovagolni a lovadat!

Legyen a helyes út a ló választása!

A lenti gyakorlatokkal felkészítheted a lovadat és megkérheted rá, hogy például lassítson, gyorsítson, álljon meg vagy éppen forduljon meg. Adj neki választási lehetőséget, de fontos, hogy a jó választást tedd könnyebbé a számára, a rossz választást pedig nehezítsd meg.

Amikor a rossz választást megnehezíted számára, akkor ne tedd azt elviselhetetlenné, csak hagyj egy kis időt a lovadnak arra, hogy a rosszul választott módon dolgozzon egy kicsit. Így – mivel az kellemetlen lesz neki – elkezdi keresni a megoldást, milyen módon oldhatná meg úgy a feladatot, hogy tehermentesebbé váljon a számára. Ha a ló megtalálja a helyes utat a tőle kért feladat megoldására, a segítségadást lassan és fokozatosan szüntesd meg.

Ha ezt a helyes időben és módon teszed, akkor lovadat tulajdonképpen megjutalmazod a helyes választásáért, amire a lovak elég gyorsan ráébrednek, és hamar megtanulják ennek a módszernek a lényegét. Így a lovaglás nem folytonos fegyelmezés, büntetés és korrekció lesz, hanem rá tudod vezetni a lovat a jó útra, amire ő emlékezni fog, hiszen ő választotta. Ilyen módon inkább bíztatod a lovadat arra, hogy a lehető legkevesebb ellenállással dolgozzon, mintsem hogy büntetni kényszerülj.

Van egy híres mondás: semmi sem helyettesíti a sok, izzadsággal átitatott nyeregalátétet! Sok probléma ered ugyanis abból, hogy egy adott feladatot nem gyakorolunk elégszer – természetesen nem a megunásig – a lovunkkal, így tulajdonképpen nem adunk számára elég időt a tanulásra. De ez magában rejt még egy igazságot is: ne csak a gyakorlás mennyiségén, hanem a minőségén is emelj!

 

Frissítve: 2012.11.22.
Csermák István és Csermákné Lócsy Krisztina
 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés