keresés a lovardák között


Kelet-Közép Európában megalalkult

az első hivatalos Extreme Cowboy Race Klub!

Mi az Extreme Cowboy Race?

A versenyszám Amerikából indult körülbelül nyolc éve. A verseny védőatyja Craig Cameron, aki méltán kiváló lovasember és egyben a verseny kitalálója.

Ez egy új keretek közé foglalt lovassport. Olyan módon közelíti meg a lovaglást, ahogyan a cowboyok a mindennapos munkában lovaikat használták, és tulajdonképpen egy terepverseny keretein belül az indulók összemérhetik tudásukat a világ különböző pontjain azonos szabályok szerint versenyzőkkel.

Ebben a lovassportágban, csak a ló és lovas páros számít. Ketten együtt gyűjtik a pontjaikat. Így versenyről versenyre, évről évre nyomon követhető a ló-lovas párosok fejlődése, amelyről a nemzetközi ranglista is visszaigazolást nyújt.

Az Extreme Cowboy Race a követelményei szerint ötvözi a ReiningTrailPleasure és a gyorsasági western versenyszámokat.

Mindezek mellett előfordulnak a feladatok között élő állattal való tevékenységek, mint pl. marhák, lovak karámban való terelése vagy lasszózása. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy nem westernes lovas ne tudna helytállni a versenyben, hiszen az angol lovaglás alapja is a munkalovaglás és a helyes lóhoz állás.

A versenyen általában 10-15 akadályt kell leküzdenie a lónak és lovasának, azonban jelenleg 70 db hivatalos akadályt tart számon a Szövetség, amelyek közül kerül kiválasztásra a versenyen használt akadályok sora. Az összes akadály részletes leírása szintén megtalálható a szabálykönyvben.

Egy ló és lovasa páros, ha minden versenyen ugyanazzal a lóval indul, mérhetővé válik a teljesítményük versenyről versenyre a korábbi eredményeikhez viszonyítva. 
A pontokat éveken keresztül lehet gyűjteni, ennek köszönhetően a fejlődésük üteme is nyomon követhetővé válik. Természetesen pontos leírást a szabálykönyvben lehet erről olvasni.

Európában mindössze két ilyen profilú klub létezik. Egy Svédországban, egy pedig a Roping.hu által alapított klub Magyarországon. Magyarországon először hivatalos EXCA (Extreme Cowboy Race) verseny 2013 júniusában lesz, nemzetközi részvétellel. A Szövetségnek hivatalos szabálykönyve van, ami magyarul a www.roping.hu oldalon található meg, illetve angolul is elérhető. 

Kik és hogyan versenyezhetnek?

Bármilyen fajtájú lóval, öszvérrel lehet versenyezni. Különböző tudásszintnek és életkornak megfelelő versenyzői kategóriák vannak, természetesen a nehézségi szinteknek megfelelő akadályokkal.

Az akadályokat 1R-től 6R nehézségig sorolják és minden versenyzői kategória a tudásszintjének megfelelő nehézségű akadályon versenyez.

7 éves kortól már lehet versenyezni, és az idősebbeket is várják az 55 év felettieknek szóló kategóriába.

A versenyzéshez ki kell váltani a tagságot az amerikai szövetségnél, amiben a hazai képviselő, a Roping.hu segít. A tagság minden esetben minimum 1 évre szól és korlátlan számú versenyre enged nevezést.

Csak cowboyoknak és cowgirlöknek szól?

Egyáltalán nem! A verseny szabályzata lehetővé teszi bárkinek, hogy versenyezzen, és erre a verseny szervezői is nagy hangsúlyt fektetnek. A Cowboy Race elnevezés Craig Camerontól (mivel Ő cowboy) és az első TV-s szereplésből ered. Ezután nem is változtattak az elnevezésen, viszont itt bárki szerencsét próbálhat. Legyen az military-s, díjlovas, hobbilovas, bárki. Legyen a lovad magas vagy alacsony, idős vagy fiatal... a lényeg, hogy te vezesd az útján a győzelem felé.

Mit nyernek a versenyzők a részvétellel?

Elsősorban tapasztalatot és visszaigazolást. Másodsorban pedig az összes versenyző regisztrációs díja, a teljes összeg minden kategória első három helyezettje között kerül szétosztásra. Tárgynyeremények is lesznek, de mindenki azt vehet a nyereményéből, amire tényleg szüksége van.

Az első verseny Magyarországon

Az első hivatalos verseny 2013 júniusában kerül megrendezésre a Waldez Ranch-en, Csór községben. Folyamatosan frissülő híreket a csoport facebook oldalán találsz az EXCA  - Hungary csoportban.

A versenyen használható eszközökről részletes leírást ad a szabálykönyv, amit a honlapon lehet elolvasni. 

Az első verseny előtt 2013 márciusától a Waldez Ranch-on megtalálható lesz az összes akadály, és bárki ingyenesen jöhet lovával és gyakorolhat a versenyre. 

A versenyt megelőző 3 és fél hónapban lesznek EXCA szemináriumok, amelyeket önköltségi áron fogunk biztosítani. Ezalatt azt értjük, hogy ha enni, inni akarsz, akkor azt vagy hozd magaddal, vagy jelezd és biztosítunk térítés ellenében.

A nemzetközi elvárásoknak és a szabálykönyvnek megfelelően minimum 2 külföldi bíró fogja a versenyt elbírálni, akiknek előzetesen le kell tenniük az EXCA hivatalos vizsgáját.  Mészáros Gyula barátunkat kértük fel, hogy hivatalosan vizsgázzon le a Szövetségnél, ami jelenleg folyamatban van. Reméljük hamarosan pozitív eredménnyel zárul és új hivatalos Magyar EXCA Bírót is avathatunk.

Te is lehetsz extrém! Lovagolj úgy, mint egy bajnok!
 

Írta: Török Gergely
www.roping.hu
 
Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés