keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Orrhosszon múlt az év meglepetése

Raphael Santi győzött a Kisbér Díjban

A mögöttünk hagyott hétvégén az egyetlen magyar tenyésztésű Epsom Derby győztes telivérre, Kisbérre emlékeztünk a Kincsem Parkban. A legendás mén 1876-ban második nem Angliában született lóként nyerte az Angol Derbyt.

A tiszteletére futott Kisbér Díjban hét induló veselkedett neki a 2000 méteres versenytávnak. Előzetesen Ostinato könnyű nyerőnek tűnt, pláne azok után, hogy két héttel korábban Münchenben szerzett értékes harmadik helyezést. Németországban még az olasz Nino Murru lovagolta a tavalyi „Év Lovát”, ezúttal azonban Stanislav Georgiev ülte a négyéves mént. Murru partnere most Mediplomat volt, akivel a derby napon az FVM Díjat nyerte emlékezetes csatában.

A startot követően Mediplomat istállótársa, Fejedelem (Rácz András) ragadta magához a vezetést és nagyjából öthosszas előnyre tett szert, a mögötte haladókkal szemben. A finisre fordulva még mindig az élen galoppozott, bár előnye ekkor már minimálisra csökkent Mediplomat ellenében. Hiába támadott azonban a talján zsoké és lova, a célban mögötte végeztek, nem úgy a dr. Ecsedi Leticia tulajdonában álló Raphael Santi, aki Bakos Gáborral (a képen piros sapkában) „karöltve” az utolsó méteren „letakarta” Fejedelmet. Kettejük között orrhossz döntött, s mindössze ennyi választotta el a budapesti pálya közönségét az idei szezon legnagyobb meglepetésétől. A favorit Ostinato végül negyedikként ért célba.

A nem mindennapi futam számos érdekességet szolgáltatott az eredményen túlmenően. Az esőáztatta pályán Ostinato, tőle szokatlan módon blinkers (szemellenző) nélkül futott. Veresége a fáradtságon túlmenően talán ennek tudható be (hozzátéve, mindez csak találgatás részemről – ag.). A nyerő Raphael Santi 72,5 hendikepszámot kapott győzelmére, azaz öt egységgel gyengébb forma is elegendőnek bizonyult a Kisbér Díj megnyeréséhez, mint amikor topját futva diadalmaskodott a Dióspusztai Díjban. Alapvetően, az előre várt lovak mindegyikére igaz, hogy valós tudásuk alatt teljesítettek, míg az outsiderként starthoz álló Fejedelem 11,5 kilót javult utolsó versenyéhez képest.

A versenynap másik magasabban jegyzett versenyében, az 1400 méterre kiírt Epsomi Díjban Ribárszki Sándor idomítottja, Makaam győzött ifj. Fejes Lajossal a nyergében. Mögötte Silent Blessing (Nino Murru) és Vanity Queen (Tormási Gyula) lett még „dobogósok”.

Folyt. köv. szombaton a Magyar Kancadíjjal, de ne feledjék, egy napra rá (augusztus 5-én) jön az olybá várt 98. Magyar Ügetőderby és Pannónia Díj.


2012.07.31., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Fotó: Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.
Címkék: Kisbér Díj, Ostinato, Raphael Santi, Mediplomat,
Fejedelem, Epsomi Díj, Makaam, Silent Blessing, Vanity,
Queen, Nino Murru, Stanislav Georgiev, Bakos Gábor, ifj.
Fejes Lajos, Rácz András, Tormási Gyula 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés