keresés a lovardák között


Lovakkal hajtják a szarvasi szárazmalmot

Szarvason visszatértek a hagyományokhoz, Magyarországon az egyetlen, napjainkban is működő szárazmalmot újra állati erő, pontosabban lóerő hozta mozgásba az elmúlt hétvégén. A kétlóerős szárazmalmot ma már csak a turisták kedvéért havonta egyszer indítják be, hogy felidézzék a régi idők őrlési technikáját.

Lovakat vezettek a szarvasi szárazmalom úgynevezett keringősátrába így bemutatva, hogyan zajlott egykor az őrlés.

Az 1836-ban, gróf Borza Pál pénzéből felépített malmot 1962-ig használták. Körülbelül tíz évvel később helyreállították, és ipari műemlékké nyilvánították. A 19. és 20. század fordulóján több száz ilyen malom működött, mára azonban mindössze négy hasonló szerkezet maradt az országban.

A szárazmalmot annak idején két-három lóval húzatták, de időnként, pénz és ló hiányában maguk az őröltetők is forgatták a több mint 13 méter átmérőjű keringőt – ezzel tudták mozgásba hozni a malomköveket.

Mostanság havonta „indítják be" a szerkezetet, hogy a turistáknak és az érdeklődőknek megmutathassák, hogyan őröltek és hántoltak elődeink.

Olvasztó Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Delmagyar.hu
2012.07.24.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés