keresés a lovardák között

Mindenki leesik egyszer…
Hogyan nyerheted vissza a biztonságérzetedet egy komolyabb esés után?

Sok lovas küzd azzal a problémával, hogy egy rosszul sikerült esés után fél visszaülni a nyeregbe. A lovaglást semmiképp sem szeretné abbahagyni, de nagyon nehéz ilyenkor az újrakezdés. Íme néhány ötlet és feladat Tonya Johnston sportpszichológustól, melyek segítenek átlépni saját korlátaidat és visszanyerni magabiztosságodat.

1. Használd a motivációidat, hogy elnyomd félelmed

Tedd fel magadnak a kérdést: „Akarok én egyáltalán lovagolni?” Ha a válasz igen, gondold át, hogy miért. Ne siesd el, komolyan vizsgáld meg, járd körbe a témát annak érdekében, hogy valódi motivációidat a félelmed leküzdésére tudd hasznosítani.

Majd folytasd a következő kérdésekkel:

  • Mit szeretek a lovaglásban?
  • Milyen pozitív érzéseim vannak lovaglás közben?
  • Mi az, amit a leginkább szeretek csinálni? Terepre járni, vagy épp ugratni?
  • Milyen lovas szeretnék lenni?
  • Melyek a legszebb lovas emlékeim? Hol voltam? Milyen kapcsolatban voltam a lovammal? Mit csináltam, kivel voltam?

Jegyezd le válaszaidat, és azt is, hogy milyen érzéseket, hangulatokat hívtak elő az előbb felidézett emlékek. Ezek a pozitív érzések kelthetik fel újra a szenvedélyed, és bírhatnak rá, hogy ismét nyeregbe ülj. A motiváció nagyon erős fegyver a félelem ellen. Sokat segít, ha gyakran emlékezteted magad: „Igen, én akarok lovagolni. Igen, hiszek benne, hogy jó lesz, és élvezni fogom újra.”


 

2. Koncentrálj arra, amit kontrollálni tudsz

A lovaglástól való félelem gyakran a kontrolvesztéstől való félelemből adódik. Azonban a lovaglás – számos más dologhoz hasonlóan – olyan tevékenység, ahol nem tudsz mindig mindent irányításod és ellenőrzésed alatt tartani. És persze vannak olyan dolgok is szép számmal, melyeket Te kontrollálsz. Mit tehetsz?

Próbálj meg gátat szabni a kontrollálási vágyadnak, és próbáld meg elfogadni, hogy nem lehet minden fölött irányításod.

a. Ülj le és készíts egy listát mindarról, amit nem Te irányítasz. Ezek a dolgok: pl. az időjárás, a zavaró tényezők, a ló hangulata és viselkedése, más lovak és lovasok, a múlt. Ennek a listának részletesnek kell lennie.

b. Majd készíts egy listát mindarról, amit képes vagy irányítani. Ezt talán nehéz végiggondolni, különösen ha felülkerekedik rajtad a félelem, de tarts ki. Például a fókuszálás, az előkészületek, a kommunikáció másokkal, önmagaddal, a lovaddal, vagy a saját reakcióid. Ennek a listának ki kell terjednie mindenre, ami felett kontrolt tudsz tartani

c. Szentelj különös figyelmet azoknak a tényezőknek, melyeket Te irányítasz.


 

3. Tűzz ki konkrét célokat

Tűzz ki célokat saját képességeidhez mérten. Az olyan célok, mint például "élvezni fogom a lovaglást" vagy "nem fogok félni" nem elég specifikusak ahhoz, hogy hasznosak legyenek. Céljaidnak pozitívnak, készség-alapúnak és reálisnak kell lennie és valamilyen cselekvésre vonatkoznia. Ne arra koncentrálj, hogy mit hogyan ne tegyél, sokkal inkább arra, hogy mit hogyan kell helyette megtenned. Például: "egész lovaglás alatt le fogom nyomni a sarkam”. Olyan direkt célokat keress, amelyek segítenek összpontosítani valamire. Ezek megalapozzák sikerességed a nyeregben, és sokkal magabiztosabbá tesznek.

4. Nyeregbe!

Amikor felszállsz a lovadra, a szervezeted úgy segít szembenézni a kihívással, hogy adrenalint termel. Tekints erre inkább úgy, mint jótékony hatású túlzott lelkesedésre, semmint negatív akadályra.

Végy egy mély lélegzetet, és koncentrálj a kilégzésre. Az orrodon keresztül szívd be a levegőt, majd kis szünet után lassan fújd ki a szádon kicsivel hosszabb ideig, mint ahogyan belélegeztél. Képzeld el, ahogy ezáltal kifújod magadból a feszültséget.

5. Készíts egy lovaglási tervet, amely leköti a figyelmed

A lovagláshoz való visszatérés felvet néhány kérdést: Mi fog történni legközelebb? Mi van, ha újra leesem? Meg fog ijedni a lovam? Tudunk majd újra együtt dolgozni?

Ezek a kérdések természetesek, de rengeteg ok nélküli, felesleges stresszhez és aggódáshoz vezetnek. Azzal, hogy készítesz egy tervet, teszel egy megelőző lépést, hozzásegíted saját magad ahhoz, hogy élvezd a lovaglást. Természetesen edződ is segíthet, de a legjobb, ha Te magad állítod ezt össze.

                                           

A terv lehet egyszerű: előírhatod például, hogy melyik patanyomon fogsz lovagolni, mennyi ideig és milyen jármódban. De lehet speciálisabb, és tartalmazhat világos, meghatározott feladatokat, amelyeken dolgozni szeretnél. Mind az egyszerű, mind a bonyolultabb terv vezetni fog, és segít, hogy ne a „Mi lesz ha…?” kérdés uralkodjon a rajtad.
Persze győződj meg róla, hogy lovaglási terved összeegyeztethető-e kitűzött teljesítménycéljaiddal.

Egy komolyabb esés utáni visszatérés megköveteli, hogy türelmes légy saját magaddal (és persze lovaddal). Tonya Johnston sportpszichológus kipróbált módszerei minden bizonnyal segítenek, hogy újra magabiztosan lovagolhass.

Fordította: Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás: http://myhorse.com


KapcsoLÓdó cikkek:

A lovas baleset-megelőzés főbb aranyszabályai >>

Hercegi esés >>

Ember és állat kommunikációja >>

Equinophobia - félelem a lovaktól >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés