keresés a lovardák között

Ne csomagold össze!
Dr. Gerd Heuschmann kiképzésről, harmóniáról, teljesítményről és a lovak „összecsomagolásáról”

A sok vitát kiváltó állatorvos és kiképző, Dr. Gerd Heuschmann május végén szemináriumot tartott "Az egyensúly kérdése - A ló anatómiai felépítése meghatározza a kiképzési módszert" címmel a Piberi Ménesben.

A szervező, Alexandra Kueh felvezető beszéde után Dr. Gerd Heuschmann a ló biomechanikájának magyarázatával kezdte előadását, egyben azonnal arra is utalva, hogy a lókiképzést soha nem szabad csupán technikai alapokra helyezni. „A lovaglás érzéseken, nyugalmon, kiegyensúlyozottságon és az egyéni érzések kontrollján alapszik” mondta Heuschmann, „a psziché és a fizikum nem különülhet el egymástól, a lovaglás 60%-a pszichológia”.

Dr. Gerd Heuschmann
Dr. Gerd Heuschmann
Nincs jó, vagy rossz lovaglási módszer
 
A lovak legnagyobb problémája a nyeregben ül - ez pedig független a lovaglóstílustól, véli Dr. Gerd Heuschmann. "Szükségtelen a lovat kritizálni, inkább a lovasnak kellene tükörbe néznie." Manapság alapvetően két lovaglási módszer létezik: a funkcionális lovaglás, és azok a lovaglási alapelvek, amiket 1912-ben a német hadsereg alkotott meg. "Nincsenek jó és rossz lovaglási módok, csak különböző módszerek, amelyek megérdemlik egymás kölcsönös tiszteletét."
Egy jó lovasnak így Dr. Heuschmann felfogása szerint vezetőnek is kell lennie, törekednie kell a belső békére, de zsebre kell vágnia a vereségeket is, elismerni az elkövetett hibákat. Nem lehet ugyanakkor szűk látókörű, vagy dogmatikus.

A megoldás kulcsa: mindent megfigyelni, több dolgot kipróbálni, sok lovat lovagolni, és más lovaglási módszereket is alkalmazni. "Sajnálatos módon manapság az számít jó lovasnak, aki sok díjat zsebelt be", mondja Dr. Gerd Heuschmann. Ez csalóka következtetésekhez vezet - ugyanis a sporteredmények már régóta nem adnak valós képet a lóhoz méltó lovaglásról, nem mindenki alkalmas példakép a fiatalok számára, aki az olimpián érmet nyer. Dr. Heuschmann képekkel illusztrálta, hogy miért lehetetlen az olyan kiképzési módszerekkel, mint az LDR (long-deep-round, avagy előre mélyen és kereken, illetve rollkur), korrekt nyújtottságot és valódi támaszkodást elérni. "A lovaknak szükségük van a nyakukra, és nem szabad őket összecsomagolni".

A kiképzés célja a harmónia és az együttműködés

Nagy kihívás egy fiatal lóból érett lovat faragni. A csikó felnevelése és tartása minden későbbi munka alapja, melyhez a kiképzés során hozzáadódik a változatosság és a munkakedv. Hagyni kell, hogy a ló néha előre menjen. Egy frissítő vágta a terepen vagy a lovaspályán  a lovast és a lovat is motiválja. A vágta nyújtása itt ténylegesen megjelenik, míg a kiképzés során ennek elérése tart a leghosszabb ideig. Dr. Heuschmann azt javasolja, hogy a hároméves lovakkal heti háromszor, a négyévesekkel heti négyszer, az ötévesekkel pedig hetente ötször dolgozzunk, nehogy túlerőltessük a még nem teljesen kifejlett fiatal ló szervezetét.

A ló kiképzésekor az elsőrendű cél a harmónia és az együttműködés elérése kell, hogy legyen, a teljesítmény csak ezután következhet. A lovasnak meg kell találnia a lóval azt a tempót, ami mellett mindketten jól érzik magukat, és így a hosszú hátizom is szabadon végezheti a feladatát. Ez csak akkor lehetséges, ha a lovas egy ütemre mozog a lóval. Egy nagyobb súlyú, azonban érzéssel lovagló lovas sokkal jobb hatással van a ló izmaira, mint egy könnyebb, aki viszont úgy ül a nyeregben, mint aki karót nyelt, mondja Heuschmann.

Hagyj időt a lovadnak!

Heuschmann előadásaiban sokszor utal a régi idők lovas mestereinek elvére: "Hagyj időt a lovadnak. A szükséges segítséget a lovastól fogja kérni.", és Oscar Maria Stensbeck "Lovaglás" című könyvét ajánlja.
 
Hagyni kell, hogy a ló nyaka és feje előre-lefelé süllyedjen, ami nem jelenti egyben azt is, hogy a ló az elejére esik. A lovat kell a kézsegítségre lovagolni, és nem a kezeknek kell a lóhoz igazodni, így elérhető, hogy a segítség átmenjen a lovon, elősegítve a hátsó lábak munkáját.

Hagyni kell, hogy a ló nyaka és feje előre-lefelé süllyedjen
Hagyni kell, hogy a ló nyaka és feje előre-lefelé süllyedjen

Az egyenesre állítottságról is szó esett, ami a háton "megy át", emellett Dr. Heuschmann egy oxfordi tanulmányról is beszámolt, mely szerint a ló természetes ferdeségének vélhetően genetikai okai is vannak.

Az összeszedett ügetés egyenes út az ínsérülésekhez

Dr. Heuschmann a nemzetközi díjlovas sportból merített néhány negatív példa bemutatásával rámutatott: "Sajnos a világ számos pontján a lovak idomítását értékelik, nem pedig a megfelelő lovaglást. Az összeszedett ügetés egyenes út az ínsérülésekhez. A világ sajnos tele van anatómiai szempontból rosszul lovagolt lovakkal, akik túlhajlítva, vagy éppen beejtett háttal mennek. A nyújtott ügetés korábban cirkuszi mutatvány volt, ma pedig népbetegség. "Nem idomításról van szó, hanem lovaglásról" - ezzel a mondattal zárta le Dr. Gerd Heuschmann az elméleti előadást, sokakat gondolkodóba ejtve.

Délutáni gyakorlati képzés

A szeminárium néhány résztvevője a délutáni gyakorlati képzésen saját lovával vett részt. A bemelegítés után Dr. Gerd Heuschmann lovagolta a lovakat, hogy a segítségével végül a lovasok már sikeresebbek legyenek a nyeregben.

„A vastag térdtámaszokkal ellátott, mély ülést biztosító nyergek a napjaink vívmányai, és a modern lovagláshoz igazodnak.” Heuschmann azt ajánlja, hogy a v-felrántószíjas nyergeknél az elülső felrántószíjat hagyjuk egy lyukkal hosszabbra, hogy a nyeregváz előnyösebben illeszkedjen a ló hátára, és hogy ne szorítsuk össze szükségtelenül a vállakat és a mart.

A fej és nyak rázása lovaglás közben annak a jele, hogy a ló a tarkó lazításához vezető úton jár. A hátsó lábakból eredő tolóerő kerek tarkót eredményez, amelyet a tarkó kerekítését elősegítő kéztartás támogathat (a belső kéz magasabban, mint a külső). "A cél a tarkó kerekítésének természetes elérése, nem pedig kikényszerítése", mondja Heuschmann, majd folytatja: "A ló saját a lovas tükre. Csak akkor hordja önmagát, ha a lovas is megfelelő tartást vesz fel, és csak akkor lesz megfelelő a hátának lengése, ha ezt a lovas ezt saját lengő derekával elősegíti."

A hátulról előre felé lovaglás ruganyossá teszi a ló hátsó felét

A lovasnak először fejben kell alkotnia egy képet, így Heuschmann. Közben a Nuno Olivera-ról készült videókra utal, aki, mielőtt elkezd dolgozni egy elrontott lóval, elképzeli, hogyan fog vele dolgozni. Így minden lóval más módszerrel halad a helyes irányba.

Dr Heuschmann bemutatja a Littauer szártartást (a szárak nem a kisujj felől, hanem a hüvelykujj felől futnak a marokban). A kép kattintással nagyítható!
Dr Heuschmann bemutatja a Littauer szártartást.
A kép kattintással nagyítható!

Egy merev lovat ismételt felvételekkel, és a szárak odaadásával lehet lépésben ellazítani, vagy például a Littauer szártartással (a szárak nem a kisujj felől, hanem a hüvelykujj felől futnak a marokban), ami könnyedebb kapcsolatot eredményez, és ezzel megakadályozza, hogy a lovas a segítségeivel akaratlanul is visszatartsa a lovat.

A hátrafelé való lovaglás vagy a "hátulról előre felé lovaglás" (nem összekeverendő a hátraléptetéssel)  ruganyossá és aktívvá teszi a hátsó lábakat. A combra való engedés és a hátsó lábak túlléptetése (az első patanyomon) jó felkészítő gyakorlatok a hajlításhoz, ami az összeszedettség kulcsa.

A fiatal lovakat hagyni kell természetesen vágtázni, ezt pedig nem kézzel, hanem körön való munkával szabad csak összeszedettebbé tenni.

 

 

Várj a lovadra - akkor ő is várni fog rád!

„Wait for your Horse", hangzik el Dr. Gerd Heuschmann mindig visszatérő mondataként, ami a következőre utal: Várd ki, amíg a lovad kész nem lesz arra, hogy úgy dolgozzon együtt Veled, mintha egy test és egy lélek lennétek. A feszességet az elengedettségtől többek között a fogcsikorgatás és a vaszorazörej (is) segít megkülönböztetni.
A lovak természetes ferdeségüknél fogva többnyire elutasítják az úgynevezett üres oldalon történő munkát (ez általában a sörény felőli oldal). A hátizom merevségére akár a ferdén tartott farok is utalhat. Ha a ló beejtett háttal megy, akkor lustává, vagy elrohanóssá válhat.
 
 
 

Ha a ló beejtett háttal megy, akkor lustává, vagy elrohanóssá válhat.
Ha a ló beejtett háttal megy, akkor lustává, vagy elrohanóssá válhat.

„A lovaglás során a cél a simulékony hát, puha száj és tarkó, végső soron pedig harmonikus együttműködés elérése a lóval" mondta Dr. Heuschmann kilenc órás, rendkívül informatív és emellett érdekes szeminárium végén.

2012.06.15 Veszelka Réka, Lovasok.hu
Forrás: PferdPlus, Fotók: http://www.gerdheuschmann.com/
F
elújítva: 2015.04.15.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés