A lovaknak is vannak testvéreik

Az anyja fejét örökölte, és olyan pimasz, mint a bátyja. Avagy: miért hasonlítanak egymásra annyira a rokonságban levő lovak? Most felfedjük a lógének titkait!

„Most vajon melyikük melyik?” hangzik el napjában többször a lovasok kérdése a hollófekete kancatestvérek kifutója előtt. A válasz általában tanácstalan vállvonogatás. A két kanca nem csak teljesen egyformán néz ki, hanem ugyanolyan nyughatatlan a természetük is. De miért is hasonlóak annyira a lótestvérek? A gének nem csak a külsőt, hanem a karaktert is meghatározzák? Milyen hatással van a tartás, a fejlődés és a kiképzés az alaptermészetre?

Hogy kinyomozhassuk a lócsaládok titkát, érdemes egy kicsit megbarátkoznunk a genetika alapjaival is. A kutatók rájöttek, hogy a petesejtek némileg több örökítőanyagot tartalmaznak, mint a hímivarsejtek. Pontos, százalékos értékek azonban erről még nem állnak rendelkezésre. Az azonban biztos, hogy a kancák orrhosszal vezetnek az örökítés terén. A testvérek átlagosan fele-fele arányban öröklik a szülők tulajdonságait. “Statisztikai tekintetben az édestestvérek öröklött tulajdonságai százalékos értékükben megegyeznek”, állítja Dr. Monika Reißmann, a berlini egyetem állattenyésztés-kutatója.

Vannak azonban extrém esetek is, amikor a testvérek ugyanazokat a tulajdonságokat öröklik, és olyan, mintha ikrek lennének. Vagy amikor éppenséggel pont az ellenkező részét kapják meg az örökségnek, és alig hasonlítanak egymásra. “A kártyákat mindig máshogy keveri a természet”- mondja Reißmann. Hiszen az anya-és az apaállat génjei is megtalálhatóak a csikó kromoszómáiban, de hogy milyen módon, azt egyedül a véletlen határozza meg. Erre Johann Gregor Mendel, a tudományos örökléstan atyja már 1860-ban rájött.

De mit határoznak meg az öröklött tulajdonságok, és mire van hatással az ember és a környezet? A genetika formálja a ló külsejét, mint például a magasságát, a szőrzete színét és sörény kinézetét. Azonban nem minden tulajdonság öröklődik erőteljesen. Erre Dr. Ludwig Christmann, a hannoveri tenyészszövetség tagja derített fényt egy tanulmányban, melynek során 5347 kancát vizsgált meg. A szülők a csikóikra leggyakrabban a fejformájukat örökítik át. A környezeti hatások kisebb mértékben hatnak rájuk. Nem csoda, hogy sok lócsalád tagjai szinte teljesen egymás hasonmásai.
A végtagok fejlődését azonban az ember is befolyásolni tudja. A jól terhelhető, egészséges lábakért sokat tehetünk rendszeres pataápolással, megfelelő tartási körülmények és elegendő mozgás biztosításával, valamint helyes táplálással.

A tenyésztők ezen kívül a ló jármódjaira is nagy figyelmet fordítanak. Vajon a csikó rendelkezik az apja álom-vágtájával és az anyja lendületes ügetésével egyaránt? A lovaknál az ügetés öröklődik a legerősebben, ezt követi a vágta. A lépés múlik a legkevésbé a géneken. Azt, hogy a csikó mely szakágban lesz tehetséges hozzávetőlegesen 50%-ban örökítik a szülők. Emellett, ha az egyik szakág iránti tehetséget örökli, az nem zárja ki, hogy a másikban is sikeres legyen. A legjobb példa erre a Salieri nevű mén, amely kétféle tehetségét adja tovább: csikói, az édes testvér Seven Up és Salinero mindketten indultak az olimpiai játékokon. Seven Up díjugrásban, Salinero pedig díjlovaglásban.

Fordította: Veszelka Réka, Lovasok.hu
Forrás: Monika Reißmann: Die Farben der Pferde
Kép forrása: Canva
2012.06.12.
Frissítve: 2022.01.28.

Hozzászólások